Rólunk

A Parlament honlapján olvasható, hogy az előző parlamenti ciklusban aktuális ügyként kezelték a „parlagfűmentesség előmozdításá”-t, és erre eseti bizottságot hoztak létre (http://www.parlament.hu/bevezetes3#eseti).

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) olyan civil szervezet, amely az Országgyűlésben 2003-ban létrehozott Parlagfűmentes Magyarországért Eseti Bizottság céljait követi.

Az egyesület alapító, együttműködő és résztvevő tagjai voltak mindazon civilek, környezet- és természetvédő, lakossági, ill. nőszervezetek képviselői, akik 2003-ban szerepet vállaltak az Országgyűlés akkori Parlagfűmentes Magyarországért Eseti Bizottságában. Őket szavazati jog ugyan nem illette meg, de részt vettek a bizottsági jelentés elkészítésében. A jelentés, amely összefoglalta az eseti bizottság munkájának eredményeit, az Országgyűlés elé került, amely megvitatta és határozatot hozott a jelentés elfogadásáról.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, amely a pártoktól független, a Tisztább Parkokért Mozgalom jogutód szervezete. A PME 2003-ban közhasznú szervezetként alakult. Az egyesület a céljai közé bevette az eseti bizottság jelentéséből készített országgyűlési határozat megvalósítását. A most hatályos jogszabályoknak megfelelően 2014 június 2-án beadtuk a kérelemet a Fővárosi Törvényszéknek a közhasznú jogállás nyilvántartásba vételéhez.

A PME 2004-től részt vett a Vidékfejlesztési Minisztérium által létrehozott Parlagfűmentes Magyarországrét Tárcaközi Bizottság munkájában. 2008-tól a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága, 2010-től a Fenntartható Fejlődés Bizottsága albizottságaként funkcionáló Allergia és Parlagfű Kerekasztal létrehozásában, a Kerekasztal üléseinek szervezésében, a dokumentumainak szerkesztésében, megvitatásában, véleményezésében vállaltunk szerepet.