Régebbi hírek, sajtóközlemények

Ülésezett az Allergia-parlagfű kerekasztal — 2011. december 1.

PME Közlemény

A napirenden a Kerekasztal eddigi tevékenységéről szóló rövid összegzés, a kormány parlagfű-stratégiájának helyzete, valamint a PME 2011. évi munkájáról szóló ismertetés szerepelt. Elindult a www.allergia-parlagfu.hu honlap, célja a Kerekasztal tevékenységének dokumentálása.

Összefoglaló a Kerekasztal üléséről


Megkésett volt a helikopteres parlagfűfelmérés — 2011. október 16.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. október 16., vasárnap 17:01

A parlagfűmentesítéssel megbízott Vidékfejlesztési Minisztérium nyár derekáig csak verbális szinten küzdött az allergén gyommal, így az országban hónapokon keresztül kritikusan magas pollenkoncentrációt mértek.

A Parlagfű Kerekasztal ökológiai és jogi munkacsoportjai már májusban egy átfogó ajánlást tett le a tárca asztalára, amely onnan nyomtalanul a fiók mélyére került. Másképp nehezen magyarázható, hogy a minisztérium mindaddig passzív Parlagfű Munkacsoportja két hónappal később egy saját, a kerekasztal szakértőinek munkáját figyelmen kívül hagyó stratégiával állt elő. Ugyancsak süket fülekre talált a Jövő Nemzedékek Biztosának indítványa, ill. a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület által javasolt 10 pontos javaslatcsomagja is. Az állampolgárok által a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számán parlagfűmentesítésre felajánlott több mint 1 milliárd forint eddig koncepciótlanul és az allergiások szempontjából haszontalanul folyt el. Reméljük, hogy idén az eddigiektől eltérően az adófizetők pénzének felhasználásáról tételes elszámolást is olvashatunk majd, és hogy a maradék összeg jövőre hatékonyan pótolja majd a kormány által eltörölt költségvetési előirányzatot. A közmunkaprogram keretében végzett parlagfűmentesítés alapjában véve jó gondolat, de elsősorban a belterületeket érintette, ahol az allergén növénynek csak töredéke tenyészik. A programot a parlagfüves területek szakszerű felmérésének kellett volna megelőznie. A közmunka nyilvánvalóan nem megoldás a magántulajdonú ingatlanokról származó szennyezésre sem.

Tapasztalataink azt mutatták, hogy a Parlagfűmentes település meghívásos pályázaton nyertes települések bel- és külterületei még szeptemberben is súlyosan fertőzöttek voltak, tehát a kiíró részéről elmaradt a helyszíni ellenőrzés, vagyis ez az akció nem volt más, mint néhány önkormányzat ellenszolgáltatás nélküli megajándékozása.

A kerekasztal és a civilek által javasolt átfogó, megelőző parlagfűfelmérés helyett egy hónapokkal elkésett, helikopteres bejárás lett. E módszer gyenge hatékonyságára utal, hogy a beszámoló szerint a 18 millió ft-ból berepült 1.454.000 hektáron 849 (!) hektár parlagfüves terület sikerült csak lokalizálni. Tehát 0,06% fertőzött területet találtak, miközben az MGSzH saját gyomfelvételézése alapján becsült és a PME független felmérései által is igazolt országos fertőzöttségi érték 7,5%, azaz több mint ennek 100-szorosa. 2011-ben az eddigi évekhez hasonlóan a becsült 700 ezer ha súlyosan fertőzött területnek még a lakossági bejelentésekkel együtt is csak mindössze 1%-át sikerült megtalálni , miközben a pollenhelyzet változatlanul súlyos volt. Tehát a több kormányzati cikluson átívelő, az eseményeket passzívan szemlélő rendszer megbukott és helyette egy szisztematikus, parcellaszintű felmérésen alapuló megelőző védekezésre lehetőséget adó stratégiára van szükség. Biztató jel, hogy a térképezés tesztelésére 2012-re ígéretet kaptunk.


A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése — 2011. október 3.

PME Közlemény

Az bizottság 2011. október 3-i ülése teljes egészében a parlagfű kérdéskörrel foglalkozott. Tájékoztatókat hallgatott meg hazánk parlagfűhelyzetéről, a parlagfű elleni védekezésről, a 2011. szeptember 30-ig végzett munkáról és annak eredményeiről. Oláh Lajos és Nagy Andor alelnökök javaslatára ajánlást fogadtak el. Kérik a parlagfűvel foglalkozó illetékesektől, hogy akár a VM-stratégiát, akár a kormánystratégiát tekintve, az egészségügyi szemlélet dominánsan jelenjen meg ezekben a stratégiákban.

A Fenntartható fejlődés bizottsága ülésének jegyzőkönyve


A józan ész védelmében — 2011. szeptember 24.

PME Közlemény

Jó ideje kering az interneten egy Weixl-Várhegyi úr által kreált, számos hibát és logikátlanságot tartalmazó “A parlagfű védelmében – azaz mit is tud ez a csodás növény, és mit tudnak a gyógyszerek” című cikk (forrás: www.antalvali.com/hirek), amelyet – különösen a hiányos ökológiai háttérrel rendelkező ezotérikus, humánzöld hívek kritikátlanul másolnak át fórumról fórumra…


Jutalom és kritika — 2011. szeptember 22.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. szeptember 22., csütörtök 10:31

Az angyalföldi Kassák Lajos Lajos és Huba utca sarkáról, az Ingatlanfejlesztő kft. kezelésében lévő területről, a napokban nagyon sok lakossági panasz érkezett. Tegnapi bejárásunkon a Polgármesteri Hivatal és a média képviselői meggyőződhettek róla, hogy a panaszok jogosak. A területen több tucat, nagy kiterjedésű parlagfüves folt van, ahonnan rengeteg allergén pollen kerül a környezetbe. A hatóság vezetője ígéretet tett az intézkedésekre, beleértve a bírságolást és a kényszerkaszálást. Ugyancsak ígérte, hogy az erről szóló határozatot még a mai napon nyilvánosságra hozza.

A PME Legyen Ön is Pollenőr! címmel meghirdetett országos lakossági parlagfű-felderítési versenyének eredményhirdetését ma tartja, az Autómentes nap alkalmából. A versenyt ajándékok, köztük beltéri levegőtisztító gépek felajánlásával segítők körében, három sóbarlang (Tátra Sóbarlang, Sólámpás kft., Indiso Kft.) ma a lakosság részére ingyenes szolgáltatásokat nyújt. Egyesületünk nemcsak a legeredményesebb pollenőröket jutalmazza, hanem jelképes ajándékokat és okleveleket is átad a kiváló parlagfű-felderítő munkát végző földhivatalok képviselőinek.

Egyesületünk parlagfű-szempontból a legnagyobb problémának a nem megfelelően kezelt napraforgótáblákat, valamint a magukra hagyott tarlóterületeket tartja. A napraforgó aratása a napokban befejeződik, így a legnagyobb pollenforrások egyike rövidesen már nem jelent nehézséget az allergiás tünetektől szenvedőknek. A pollenszórás csúcsidőszakán – amikor az ország nagy részén fekete szintű riasztás volt érvényben – már túl vagyunk, a pollenkoncentráció szintje lecsengőben van. A PME furcsának tartja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében csak most, a parlagfűszezon végén kezdik el a fertőzött területek helikopteres felderítését. Az idei virágzás pollenjének túlnyomó része már kikerült a levegőbe. Egyesületünk szerint, ha az allergiásoknak igazán segíteni akartak volna, akkor a felderítést a parlagfű virágzása előtt, július végéig elvégezték volna. Most, megkésve, naponta kiadni egy millió forintot olyan repülésekre, amelyek hatékonysága kérdéses, nem tűnik se racionális, se gazdaságos intézkedésnek.

Minthogy a parlagfűszezon a vége felé közeledik, Egyesületünk októbertől már csak az interneten fogad bejelentéseket (a telefonos zöldszámot a jövő tavaszig szüneteltetjük). Várjuk a www.pme.hu-n az újonnan fölfedezett parlagfű-fertőzések bejelentését, mert ezzel is segíthetjük az utóellenőrzéseket végző mezőgazdászok munkáját.


Sikeres parlagfűellenes akció Debrecenben — 2011. szeptember 11.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. szeptember 11., vasárnap 21:42

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a debreceni Fehérgyarmat utcából kapott a hét elején bejelentést, hogy egy lakatlan ingatlan elhanyagolt udvarában burjánzik a parlagfű. Az utcában allergiás kismama is lakik, aki – állapota miatt – nem szedhet allergiaellenes szereket. Mivel az otthonához nagyon közel van az elhanyagolt parlagfüves terület, az elmúlt napokban több súlyos allergiás rohama volt.

A bejelentést azonnal továbbítottuk a területet kezelő OTP Ingatlan Rt-nek. Néhány napig nem történt semmi, ezért pénteken az aljegyzőnek bejelentettük, hogy vasárnap egyesületünk sajtótájékoztatót tart az ingatlannál.

Mire vasárnap kora délután odaértünk, a területet éppen nagy erőkkel kaszálták. Ezt hívják a parlagfű-háborúban önkéntes végrehajtásnak.

A probléma csak az, hogy Magyarországon 700 ezer hektáron burjánzik a parlagfű, és egyesületünk hiába szeretné, nem tud minden hektárnál sajtótájékoztatót tartani. Lelkesedésben nincs hiány, de se egyesületünknek, se a sajtónak nincs a sokszázezer hektárhoz elegendő munkatársa.


2 millió parlagfű-allergiás szembeállítva 3 millió mezőgazdasági termelővel? — 2011. szeptember 9.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. szeptember 9., péntek 12:55

A magyar alkotmány kimondja, hogy minden magyar állampolgárnak joga van az egészséges környezethez.

Úgy tűnik, mintha erről másként vélekedne Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese. A TV2 Napló című műsorában 2011. szeptember 4-én azt mondta, hogy nem lehet ellehetetleníteni a mezőgazdasági termelést, mert azért Magyarország egy agrárország, és nagyon sokan élnek abból, tehát hogyha 2 millió embernek az életkörülményeit megkönnyítem, azzal, hogy 3 milliót ellehetetlenítek, akkor meg negatív a mérleg. Ebben a nyilatkozatban a 3 milliós szám nem megalapozott – már azért sem, mert a statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon a parlagfűpollen mintegy 2/3-a a fertőzött napraforgótáblákról származik, amelyek tipikus mérete 10- 20 hektár, és ezek a földek néhány tízezer gazdálkodó birtokában vannak. Jordán úr az elhangzott interjújában tehát azok pártját fogta, akik nemtörődömségből, szakmai hozzá nem értésből, vagy egyszerűen csak a körülmények szerencsétlen alakulása miatt parlagfűtengert növesztettek, és ezzel törvénysértő módon, milliók egészségét súlyosan veszélyeztetik. Az allergiások millióinak nevében várjuk, hogy az MGSzH hiteles adatokkal mutassa be, valójában hány embernek okoznának kárt, ha hatékonyan gyomtalanítanának.

Magyarország Európa parlagfűvel legfertőzöttebb országa, az emberek milliárdokat költenek gyógyszerre, olykor a lakóhelyüket is elhagyni kényszerülnek a parlagfű miatt, és a nemzetgazdaságot is milliárdos kár éri. Elvárjuk, hogy az MgSzH, amely irányítja többek között a növénytermesztéssel, az állattenyésztéssel, az állategészségüggyel, a talajvédelemmel, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokat, megalapozatlan, átgondolatlan nyilatkozatok helyett haladéktalanul fogjon hozzá az átfogó és hatékony munkához, amely megszünteti a lakosság mintegy ötödének szenvedését okozó parlagfű-vészhelyzetet. Ezekben a hetekben a parlagfű pollenjének koncentrációja az országban gyakorlatilag mindenütt sokszorosa, gyakran több mint 30-szorosa az egészségügyileg még tolerálható 30 pollen/m3-es szintnek. És a statisztikák szerint ennek a pollenterhelésnek a 90 %-a fertőzött mezőgazdasági területekről származik.

A MgSzH-nak a mezőgazdasági termelők és az allergiások szembeállítása helyett a helyzet megoldásán kellene dolgoznia. Olyan művelési technológiákat kellene támogatnia, amelyek gazdaságosak és a parlagfűfertőzést is magakadályozzák. Elfogadhatatlan az a mai szabályozás, amely szerint egy adott területen a parlagfű miatt kiszabható bírság töredéke az ott megtermelhető napraforgó értékének, így a gazdák nagy része inkább megfizeti a jelentéktelen mértékű bírságot, a parlagfüvet pedig nőni hagyja, mivel a mentesítés jóval költségesebb lenne.


Parlagfű – katasztrófahelyzet — 2011. szeptember 4.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. szeptember 4., vasárnap 15:35

Lassan ambrosia riasztás lép életbe egyes országrészekben, és egyre többen jelentik be egyesületünknek, hogy lakhelyeik elhagyására kényszerülnek. Galgamácsán egy idős hölgy, aki napraforgótáblához közel lakik, és allergiája súlyos asztmás köhögési rohamokat vált ki, az orvosa tanácsára, ma költözik el otthonából. Sajnos, ilyen ügyek már tavaly és tavalyelőtt is voltak. A legmagasabb, ambrosia szinű riasztás azt jelenti, hogy a 1000 db/m3 feletti szintet ér el a pollenkoncentráció mértéke, és a betegség tünetei gyógyszerrel se mérsékelhetők (lásd az ÁNTSZ honlapjának információit). Még mindig akad olyan sokhektáros parlagfüves terület, ahová a földhivatali szemlét végző hatóság nem jutott el. Egyesületünk várja a bejelentéseket. Akkor is hívjanak bennünket, vagy jelentsék a honlapunkon a fertőzést, ha a hatóságnál már bejelentették. Zöldszámunk: 06 80 204 355, honlapunk: www.pme.hu. Budapest, 2011. szeptember 4.


Felhívás parlagfüves területek feltérképezésére — 2011. augusztus 5.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. augusztus 5., péntek 11:05

Az esőzések abbamaradását követően elönti az országot a parlagfű pollenje. Elvárjuk és nyomatékosan kérjük a Kormányt, hogy foganatosítson azonnal érdemi intézkedéseket és igen magas pollenkoncentráció esetén rendeljen el KATASZTRÓFAÁLLAPOTOT.

Megengedhetetlen, hogy miközben az összehangolt érdemi munka tavaly és az idén is elmarad a nemzet egészsége veszélyben van. Jelenleg a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseli a témában a Kormányt és egyértelműen látható, hogy sem tavaly, sem az idén a problémát a betegek szempontjából kezelni nem tudja, de nem is szeretné. Hivatalos adatok szerint is a pollen az esőzések abbamaradását követően elönti az országot és milliók lesznek rosszul. A betegeknek nem marad talpalatnyi hely ahová menekülni tudnának és a túlélést csak a gyógyszerek szedése jelenti. A téma rendelkezésére áll több, mint 1 milliárd Ft, ami felhasználásának összehangolt intézkedési tervét többszöri kérés ellenére sem kapták meg sem a témában érintett országgyűlési képviselők, sem az érdekelt civilek. Az Egyesület továbbra is azokon a helyeken folytatja akcióit, amelyeken a bejelentések ellenére sem történik intézkedés. Ezért augusztus 6-án és augusztus 7-én a Tarcsai úton és Budapesten néhány helyszínen ismételt bejárást tartunk. A terület június 23-án bejelentésre került, miután a hivatalos hatóságok részvételével bejárást tartottunk. A több, mint 20 hektáros parlagfűtenger továbbra is lábon áll és várja, hogy mikor öntheti el a környező településeket és a fővárost. Azt, hogy a hatóságok milyen rosszul állnak a parlagfű elleni küzdelemben, igazolja pl. a VM tájékoztatása a földhivatalok idei helyszíni ellenőrzéseiről. Eszerint 2011. július 1. és 22. között az ország mintegy 6.000.000 hektárnyi mezőgazdasági területéből a földhivatalok munkatársai mindössze 540.000 hektárt (9 %-ot) ellenőriztek, és csak 250 hektár fertőzött területet találtak (ez az ellenőrzött terület mintegy 0,05 %-a). Ezzel szemben az elmúlt évek felmérései azt mutatták, hogy a mezőgazdasági területek fertőzöttsége legalább 5 %, azaz a felderítési arány feltűnően alacsonynak tűnik. Továbbra sincs kiemelten kezelve a felderítési munka és nyoma sincs a parcella-szintű feltérképezésnek. Az utóbbi 10 évben a szezonbeli pollenkoncentrációban érdemi csökkenés nem volt, és sajnos az idén sem voltak olyan új, határozott kormányzati intézkedések, amelyektől komoly javulást lehetne várni. Ezért a PME a honlapján (www.pme.hu ) parlagfű-felderítési versenyt indított, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot és a civil szervezeteket, hogy a környezetüket, ill. a környező mezőgazdasági területeket ellenőrizzék, és tegyenek bejelentést a parlagfű-fertőzésekről. Jó lenne, ha az, aki értesül az akcióról, továbbítaná annak hírét az ismerőseinek, hogy az ellenőrzés az ország egész területére kiterjedjen.


A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye — 2011. augusztus 2.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. augusztus 2., kedd 10:44

Ma terepbejárás és figyelemfelkeltő akció a főváros határában, a Tarcsai úti, parlagfűvel súlyosan szennyezett mezőgazdasági terület mentesitésérrt, a pollenszórás megakadályozásáért. Az allergiások hiába várják a valódi segítséget. Jogellenes a parlagfűtermesztés nagyvonalú támogatása.

A parlagfű döntő többsége a külterületeken és a művelés alatt álló napraforgó táblákon terem. Ezeken a területeken a kényszerkaszálás elvileg elrendelhető, de a gyakorlatban mégsem alkalmazzák, sőt a törvény által kötelezően kiszabandó bírságot is csak ritkán vetik ki. Hangsúlyozni kell, hogy a bírság az allergiásokon nem segít. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kukoricatáblák letárcsázását szemrebbenés nélkül elrendelte, ha a génmódosított egyedek száma meghaladta az 1/1000-et! Teszi mindezt a testi és lelki egészséghez való jog alkotmányos rendelkezésére hivatkozva, holott a génmódosított takarmány emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyértelműen nem bizonyított. A parlagfüves táblák viszont annak ellenére érintetlenek maradnak, hogy a parlagfűpollen megbetegítő hatása tény. Miért nem lehet az ország parlagfűmentessége érdekében a GMO-hoz hasonló szigorú intézkedést hozni? A megoldatlan parlagfű-problémára ismételt sajtóbejárásokkal hívjuk fel a figyelmet . Elsősorban azokra a területekre koncentrálunk, amelyeken a megindított hatósági intézkedések ellenére se valósult meg a parlagfűmentesités. Bejárásainkon egyúttal mentesítünk, amelyhez az eszközöket és a védőfelszerelést is biztosítjuk. A bejárásokhoz és feltérképezésekhez önkénteseket várunk. További információ a sajtótájékoztatóról és az önkéntes munkáról a 30 470 9410 , 20 942 8265 telefonszámokon.


A parlagfűhelyzet Budapest határában — 2011. július 24.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. július 24., vasárnap 15:29

Ma az EchoTV hiradójának női munkatársaival megtekintettük a Rákoscsaba Újtelep és a főváros határában (a Tarcsay út mellett) az általunk másfél hónapja felfedezett 15 hektáros parlagfüves napraforgó táblát. Ezen a területen már többször tartottunk figyelemfelkeltő terepszemlét, melyen a civil mozgalom aktívistái mellett az itt lakók, országgyűlési képviselők és a helyi közélet jeles szereplői is részt vettek. Ma megnéztük, hogy most, közvetlenül a virágzás előtt, mi a helyzet. A földhasználó a legutóbbi bejáráson azt nyilatkozta, hogy szívesebben fizeti a bírságot, mint elvégzi a gyomtalanítást. Mi viszont azt szeretnénk, ha az embertársak iránt érzett felelősség miatt a saját területén mindenki időben irtaná a parlagfüvet. Ha erre a virágzás előtt nem kerül sor, akkor sok lesz a beteg idén is, mert Magyarországon körülbelül 2 millió ember szenved parlagfű-allergiában.

A Tarcsay úti 15 hektáros, már közel 1,5 méter magas parlagfüves területtel kapcsolatban azt a sajnálatos tényt is meg kell jegyezni, hogy a hatósági ellenőrzésről szóló törvény ezen a területen nem ad lehetőséget közérdekű védekezés elvégzésére. A vetés jól sikerült, a napraforgónak megvan a kellő tőszáma, így a kultúrnövény a parlagfűvel együtt az aratásig a területen maradhat. A gyomtalanítás lehetséges módja a kihúzás vagy a kikapálás lenne.

Hiányoljuk, hogy nem jelent meg hivatalosan a 2011-es parlagfű-ellenes intézkedési terv, pedig már bimbós a parlagfű. A minisztérium feladata az adófizetők által parlagfűmentesítésre felajánlott 1 milliárd forint célratörő felhasználása. E munka első lépcsője a hiányolt intézkedési terv. Az önkormányzatoknak átadott 400 milliós parlagfűmentesítési támogatás felhasználását ellenőrizni kellene, mert van, ahol pl. motorfűrésszel mentesítenek (ez komoly!). Egyesületünk továbbra is várja a 06 80 204 355 zöldszámon és a www.pme.hu honlapon a parlagfüves területek bejelentését. Honlapunkon sok aktuális és érdekes információ is található.


Parlagfüves napraforgótáblák veszélyeztetik a rákosmentiek egészségét — 2011. június 27.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. június 27., hétfő 10:48

Parlagfű piknik Rákosmentén

2011. június 25-én a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) parlagfűirtási akcióval egybekötött parlagfű pikniket tartott Budapest XVII. kerületében, Rákoskerten. A Rákosmentén a lakóterületek mellett óriási területeken embermagasságú parlagfű nő, és július végétől virágozni kezd, megkeserítve a környékbeli allergiások életét.

A parlagfűirtási akcióval együtt a Rákoskert vasúti megállóhely kertjében allergiavizsgálatot, tanácsadást, a parlagfüves mezőgazdasági területeken sajtóbejárást tartottak. Ezen résztvettek többek között a kerületi polgármesteri hivatal, az önkormányzat, a Növényvédelem képviselője és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke.

A piknik alkalmából a parlagfüves terepen egy környezetnevelési egyesület szakértője a gyomnövények azonosítását mutatta be népszerű formában az érdeklődőknek. A PME elnöke, Dr. Juhászné Halász Judit meghirdette az országos parlagfű-feltérképező versenyt (ennek részleteiről a PME honlapján – www.pme.hu – lehet olvasni).

A PME szerint a lakosság erőfeszítései a belterületek parlagfű-mentesítésére nem elegendőek. Magyarországon a parlagfű súlyosan allergén pollenjének több mint 90 %-a mezőgazdasági területekről származik. A sajtóbejáráson látható volt, hogy a XVII. kerületi Tarcsai út melletti, a lakóterület közvetlen szomszédságában lévő, mintegy 15 hektáros napraforgótábla súlyosan fertőzött parlagfűvel. Alig egy hónap múlva megindul a parlagfű virágzása, és akkor az allergiásokra nehéz hetek várnak. Akik eddig nem voltak allergiások, azok sem lehetnek nyugodtak, mivel a parlagfű ilyen hatalmas mértékű elterjedtsége miatt akkora pollenkoncentráció várható,az allergia bárkiben kialakulhat.

A PME igyekszik elősegíteni a probléma országos megoldását az összes érintett bevonásával, beleértve a gazdálkodókat is. Nem a büntetés a cél, hanem a pollenveszély elhárítása. A gazdálkodók hajtsák végre a szakszerű és törvényben is megkövetelt védekezést. A lakosok pedig tegyenek bejelentést a parlagfüves mezőgazdasági területekről az illetékes földhivataloknál vagy a PME honlapján (www.pme.hu).

A rendezvényen készült fotók az alábbi webcímen láthatók és onnan letölthetők: http://parlagfu.nobius.hu.


Wanted: Parlagfű – interjú Dr. Juhászné Halász Judittal a 168 órában — 2011. június 12.

PME Közlemény

Magyarországon 48 veszélyes gyomnövényt tart nyilván a szakirodalom. Valamennyi közül a legveszélyesebb a parlagfű, ami mostanában indult növekedésnek, július közepén, augusztus elején virágzik és szórja szét pollenszemeit, ami az emberek igen nagy százalékánál allergiás reakciókat okoz. Nem csak mezőgazdasági, hanem közegészségügyi szempontból is védekezni kell, hiszen bárki bármikor allergiás lehet…

A cikk a 168 óra honlapján olvasható: www.168ora.hu/itthon/parlagfu-allergia-torveny-kampany-76425.html.


Tegye parlagfűmentessé települését! — 2011. június 8.

PME Közlemény

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, virágpora rendkívül allergén, országosan 2 millió honfitársunk szenved tőle. A gyermekek különösen érzékenyek az egyre növekedő pollenterhelésre és sok allergiásból krónikus asztmás beteg válik. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a lakosság nem ismeri fel ezt a június 30-tól kötelezően irtandó növényt, a hatóságok pedig munkaerőhiány miatt csak a fertőzött területek mintegy 1%-át fedezik fel.

A parlagfűmentesítéssel megbízott Vidékfejlesztési Minisztérium a lakosság által 2010-ben felajánlott, több mint 1 milliárd forint értékű SZJA 1%-ból sajnálatos módon alig jut a parlagfüves területek felmérésére és mentesítésére.

Ezért a parlagfűmentes Magyarországért Egyesület vállalja a települések teljeskörű, parcellaszintű felmérését, ami magában foglalja:

– Az 1000 tőnél nagyobb parlagfű előfordulások légifényképre való berajzolását.
– A parlagfűfoltok jellemzőinek (magasság, tőszám, virágzási állapot) rögzítését.
– A foltok fényképes, dokumentációját (napilappal).
– Az adatokat kérés szerint a megbízónak, vagy az eljárásban illetékes földhivatalnak továbbítjuk.

A munkát júniustól-októberig célszerű elvégeztetni, június 30-ig a figyelmetlen tulajdonosokat még szankció nélkül lehet figyelmeztetni a fertőzés tényéről. Tapasztalatunk szerint a parlagfű július végéig alig virágzik, így eddig az időpontig megelőzés érhető el.

A felmérés teljes költsége mindössze 40-70 ft/hektár, ami függ a település földrajzi helyzetétől és várható fertőzöttségétől. Várjuk szíves jelentkezésüket, esetleges kérdéseiket a parlagfu@chello.hu címre.

Védje Ön is aktívan választói, ill. családja és környezete egészségét, csökkentse a levegő nyár végi-őszi parlagfű-pollen terhelését!

Kérjük, továbbítsa ezt az üzenetet önkormányzatához, döntéshozóihoz, helyi cégekhez! Köszönjük!


Sajtó párbeszéd a parlagfűről — 2011. június 7.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. június 7., kedd 12:55

Döbbenet és elkeserítő, hogy a tárca az MTI-hez előre nem mutató, átfogó, tényleges elképzelést és munkát nem tartalmazó információt küld. Néhány gondolat: – A növény nemcsak mezőgazdasági területeken található! 700 000 ha erősen fertőzött és 5 millió hektár fertőzött (ez utóbbi adat kimaradt a közleményből). – Ezért lenne fontos, hogy előfordulásuknak megfelelően tájékoztassanak a mentesítésről. – Konkrétan jelenleg hol és milyen mentesítések vannak folyamatban? – Ezeknek a mediában történő bemutatásával lehetne igazán tájékoztatni a lakosságot! – Sajnos a mentesítést olyan területeken is el kell végezni, ahol a földhasználó nem fordul senkihez tanácsért, ezért feltétlen fontos az azonnali parcellaszintű felmérés, hogy a Kamara, az Igazgatóságok azokkal tudják felvenni a kapcsolatot, akik érintettek.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. – A Kormány nem hátrálhat ki a probléma érdemi kezelése alól és nem hivatkozhat arra, hogy az ő feladata a szemléletváltás oktatása. A Minisztériumnak a törvény betartása kötelessége, ami kimondja, hogy a parlagfüves területet kényszerkaszálni KELL (nem lehet), – bár ezt a törvényt nagyon, de nagyon szeretnék felpuhítani, pedig az egyéni érdek nem helyezhető a közérdek elé. – Úgy tűnik, egyedül a parlagfű teszi a dolgát: nő-nő-növekszik, majd virágzik. – Ezért könyörögve kérjük, tegyünk, és ne hagyják, hogy csak beszéljenek róla.


Mit tehet a lakosság annak érdekében, hogy csökkenjen a parlagfűvel fertőzött terület? — 2011. június 2.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — június 2., csütörtök 13:54

Ismét működik a lakosság számára a városi vonalról elérhető parlag-zöldvonal, melyen 2005 óta fogadja a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a parlagfüves területek bejelentését. Az ún. Parlagfű Forródrót száma 06-80-204-355.

Az eddigi bejelentésekből kiderül, hogy a lakosság több, mint 70 %-a nem ismeri fel a növényt

Kérjük, hogy a bejelentés tartalmazza a település megnevezését, a terület pontos meghatározását, annak érdekében, hogy a hatóság megtalálja a fertőzött területeket. Amennyiben lehetőség van érdemes mellékelni fényképfelvételt, esetleg külterületek esetében GPS koordinátát. Segítség, ha megadásra kerül a bejelentő neve és elérhetősége is, hogy a hatóság vissza tudja jelezni a megtett intézkedéseiről és esetlegesen további információt tudjon kérni a terület megtalálása érdekében. (Fényképfelvétel küldése esetén segítünk a növény beazonosításában.)

Kérjük, hogy olyan esetben amikor csak kevés parlagfű van a területen és a növény nem virágzik (kb. július közepéig) segítsék a hatóságok munkáját és az allergiás megbetegedésben szenvedő embertársaink életét azzal, hogy a bejelentés megtétele helyett kihúzzák a földből a parlagfű növényt!

Az ANTSZ OKI precíz pollenjelentő szolgálatai időben fogják előre jelezni mikor virágzik a parlagfű. A hatóságoknál is megteheti a lakosság a bejelentését. Külterületi területek esetében a földhivataloknál, belterületek esetében pedig a helyi önkormányzatoknál állnak a bejelentő ügyfelek rendelkezésére.

A bejelentés megtehető telefonon, faxon, levélben vagy elektronikus úton is. PME Parlagfű Forródrót (zöldvonalon): 06-80-204-355.


A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése — 2011. május 31.

PME Közlemény

Az bizottság 2011. május 31-i ülése teljes egészében a parlagfű kérdéskörrel foglalkozott. Tájékoztatókat hallgatott meg a Magyar Tudományos Akadémia és intézeteinek tevékenységéről az allergén gyomok és a parlagfű elleni küzdelem terén; hazánk parlagfűhelyzetéről, a parlagfű elleni védekezésről, a parlagfű témájában 2011. április 27-én megtartott bizottsági ülés óta végzett munkáról és annak eredményeiről; az Allergia-parlagfű kerekasztal stratégiájáról és a testület tevékenységéről a parlagfű elleni küzdelemben.

A Fenntartható fejlődés bizottsága ülésének jegyzőkönyve:    ==>ffb_jegyzokonyv_2010may31.pdf


Ülésezett az Allergia-parlagfű kerekasztal — 2011. május 24.

PME Közlemény

A napirenden a Kerekasztal munkacsoportok szakanyagainak megvitatása, javaslataik véglegesítése szerepelt. A Kerekasztal a parlagfű-probléma megoldásához a döntéshozóknak kijelölt irányként javasolta a három munkacsoport anyagában megfogalmazottakat.

Összefoglaló a Kerekasztal üléséről


Mit tehetünk jelenleg a parlagfű ellen? — 2011. május 24.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. május 24., kedd 02:40

Az elmúlt hetekben a TV2 Tények és az ATV riporterének mutattunk egy rekultiváció alatt álló, volt ipari-építkezési magáningatlant, majd az ECHO TV Híradó riporterét vittük ki egy tömbház előtti közterületi virágágyáshoz, és ott egy parlagfű gyomtalanítási akciót is bemutattunk az utca embereinek. A megbolygatott, vagy hozott talajú területeken 5-10 cm magasan már megjelent parlagfű. A belterületeken gyomtalanítási nap bevezetését tartjuk indokoltnak mindenütt az országban. Az egyesület június 1-től minden hétvégén sajtóbejárást és gyomtalanítást fog kezdeményezni. Várjuk a zöldvonalon (06 80 204355) a bejelentéseket. Ezzel az egyszerű akcióval kívánjuk a lakosság tudatát átformálni, és az utca emberét bevonni a munkába annak érdekében, hogy amerre járnak és látják a parlagfüvet, azt húzzák ki, ne menjenek el mellette érdektelenül. Tapasztalataink szerint a lakosság mindenütt segítőkész, azonban sok esetben nem ismeri fel ezt a súlyosan allergén növényt. A szürke ruhások akik a rendet, a gépkocsik parkolását ellenőrzik, gyorsan kiképezhetők lennének arra is, hogy ahol parlagfűvet látnak lefényképeznék és hivatalosan jelentsék. Esetleg kaphatnának olyan jogosítványt, hogy a pontos cím megjelölésével, és a fénykép dokumentációval azonnal ki lehetne a tulajdonos ellen a szabálysértési bírságot vetni. Talán meg lehetne oldani és a várokban eredményes lehetne az ő munkájuk ezen a területen is.

A megművelt területeken jelenleg vagy nincs (tavaszi vetésű kultúrák), vagy még kevéssé észrevehetőek a vetéssorokban megbújó parlagfű növények (őszi vetésű kultúrák), csak a gabonatáblák szélein található kis, 8-10 cm-es állapotában. A szakértők tudják, hogy hogyan kell védekezni a napraforgóban megjelenő parlagfű ellen. El kell érni, hogy az időszerű tennivalókról szóló tájékoztatás – a falugazdászok, önkormányzatok, földhivatalok és az MVH segítségével – eljusson a földeken/földekkel dolgozókhoz is. Az interneten a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, illetve Egyesületünk honlapján is nagyon jó, rövid anyag olvasható a védekezésről. Címe: Napraforgó termesztése parlagfűvel fertőzött területeken . Ezt a rövid anyagot kellene újságokban, elsősorban a regionális napilapokban terjeszteni, akár egymás utáni lapszámokban többször is. Most, azonnal hozzá kellene kezdeni a földhivataloknak és az önkormányzatoknak az információs-kampányhoz, mert a virágzás előtt, az allergia megelőzésének a fázisában lehetne a legtöbbet tenni a betegség kialakulása ellen, melyben jelentős segítséget nyújthatnának a közfoglalkoztatási programban résztvevők is.


Napraforgó termesztése parlagfűvel fertőzött területeken — 2011. május 12.

PME Közlemény

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal segíti a napraforgót termesztő gazdákat.

Háttér: hazánkban a napraforgó vetésterülete mintegy félmillió hektár. A növény állományai nagyon gyakran parlagfűvel fertőzöttek, mivel szintén a fészkesvirágúak rendjébe tartozik, így érzékeny a parlagfűre ható herbicidekre. A vegyszeres védekezés ezért megfelelő időzítést és nagy szakértelmet igényel. Bár az agronómiailag indokolt tőszám megléte esetén közérdekű védekezés nem végezhető, de a kiszabott növényvédelmi bírság így is jelentős lehet az elhanyagolt, parlagfüves táblákon. Ez azért indokolt, mivel a parlagfüves napraforgótábla nemcsak kisebb hozamot eredményez, de az egészségügyben okozott társadalmi költsége jóval meghaladja a termény anyagi értékét!

Az egyes kultúrákban a védekezési lehetőségekről tájékozódhat a http://www.mgszh.gov.hu honlapon.


A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése — 2011. április 21.

PME Közlemény

Az bizottság 2011. április 21-i ülése teljes egészében a parlagfű kérdéskörrel foglalkozott. Szót kapott a parlagfűmentes Magyarországért Egyesület képviselője is, aki 10 pontos konkrét javaslatcsomagot mondott el a pollenkoncentráció gyors és drasztikus csökkentése érdekében:

1. A parlagfű elleni komplex védekezés feltétele a hosszútávú stratégiai lépések (oktatás-kutatás, médiajelenlét, technológiafejlesztés, földhasználati módok elmozdítása a parlagfűmentes mezőgazdaság irányába, kritikus gazdasági növények kiváltása), ill. a rövidtávú, nagy hatékonyságú lépések megtételének megfelelő ötvözése.

2. A 2011 és 2020 közötti időszakra meg kell határozni egy számszerűsített parlagfű-pollenkoncentráció-csökkentési ütemtervet (akár csúcs-, akár összegzett értékek tekintetében). Elfogadható cél pl., ha 2020-ra egyetlen mérőállomáson egyetlen nap sem haladja meg az átlagos allergiás egyénnél reakciót kiváltó küszöbértéket, azaz 30db/m3-t. Az intézkedések sikere az ütemtervhez képest mutatkozó eltérésben mérhető.

3. Mivel az eddigi, 1% körüli (kivételezésre és részrehajlásra lehetőséget adó) szúrópróbaszerű földszemlék nem hoztak jelentős változást sem a fertőzött földek, sem a pollenkoncentráció tekintetében, ezért évente kétszer az egész országot lefedő parcellaszintű felmérés javasolt. A parcellaszintű felmérés nemzetgazdasági szinten igen kifizetődő befektetés, mivel egy átlagos települést (ca. 3000 ha) egy személy 3 nap alatt teljes körűen fel tud mérni.

4. Az első, virágzás előtti felmérést követően lehetőséget kell adni a tulajdonosoknak az önkéntes mentesítésre. Egészségügyi és gazdasági problémákkal küzdő tulajdonosok max. 1 szezonban állami vagy önkormányzati támogatást kérhetnek (pl. közmunka keretében). Az ismételt, július 21-i határidőt követő felmérés után a növényvédelmi bírságot kivétel nélkül ki kell szabni.

5. Az eredeti július 1-i (bimbóképződés előtti) határidő túl korai, az ekkori kaszálás a növény korai elágazása miatt inkább káros, mint hasznos, ezért azt július 21-re változtatandó. További érv emellett, hogy értelmetlen július elején bírságolni a két héttel később betakarítandó gabonatáblák tulajdonosait.

6. Elkerülhetetlen olyan operatív csoport azonnali felállítása, ill. kizárólagosan ezzel a feladattal foglalkozó, felelős, elkötelezett személy kinevezése, aki minden aspektusból átlátja ezt a rendkívül súlyos problémát és céltudatos, eredményorientált koordinálással valós eredményt képes elérni rövid- és hosszútávon egyaránt. Az erősen szezonális jellegű, ráadásul a szabadságolások idejére eső feladatokhoz szezonális terepi és irodai személyzet és infrastruktúra biztosítása szükséges, akár vállalkozói szerződések kötésével.

7. Azonnali törvénymódosítás kell a kényszerkaszálás végrehajtásának szigorítására a haszonnövénnyel beültetett területek esetén, mivel a parlagfüves földekből eredő nemzetgazdasági kár még pusztán anyagilag szemlélve is nagyobb, mint az ezeken található termény értéke.

8. Ki kell alakítani az egylépcsős felmérés-végrehajtás rendszerét, az észleléstől a végrehajtásig eltelt időt 2 hétben kell maximálni. Jelenleg az eljárások sokszor a megérésig húzódnak.

9. Szezon alatt a kivételezés és részrehajlás látszatának elkerülése végett nyilvánossá kell tenni a felmérések adatait, az elrendelt kényszerkaszálások helyszíneit, a kiszabott büntetések nagyságát.

10. A parlagfűmentesítést, mint kiemelt költségvetési előirányzatot vissza kell állítani és tételes bontásban ugyancsak nyilvánossá kell tenni a lakosság által felajánlott SZJA 1% felhasználását.

A Fenntartható fejlődés bizottsága ülésének jegyzőkönyve


Poszter rendelhető — 2011. április 21.

PME Közlemény

PME plakát
Megjelent a PME parlagfűposztere 50x66cm-es méretben, melyet különösen ajánlunk oktatási intézmények, önkormányzatok, irodák számára.

A poszter önköltségi áron, 1500 Ft-ért (az ÁFÁ-t tartalmazza) beszerezhető az alábbi címen: Atlantis Print Kft., 1163 Bp. Thököly út 25., illetve irodánkban: 1138 Bp. Tomori út 23. Postai küldést is vállalunk, melynek díja 2000 Ft. 15 db feletti rendelés esetén a küldés ingyenes. A rendelés a parlagfu@chello.hu címre küldhető.


Beszámoltatná a VM-et a parlagfű-mentesítésről a civil egyesület — 2011. április 12.

Agromonitor.hu

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságához fordult a parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, azt kérve, hogy a közelgő parlagfűszezon miatt a bizottság még ebben a hónapban tűzze napirendre a parlagfű kérdését. Szeretnék elkérni, hogy az ülésen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számoljon be a parlagfű témában végzett tavalyi tevékenységéről és az idei programjáról. A civil egyesület javasolja, hogy az ülésre kapjanak meghívást a parlament egészségügyi és mezőgazdasági bizottságának tagjai is. Előremutatónak tartanák, ha az Allergia-parlagfű kerekasztal ismertetné az elmúlt hónapokban kidolgozott javaslatait. A parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az idei évben is szeretné allergia vizsgálatra hívni (prick teszt, tüdőkapacitás- és CO-mérés) az országgyűlés képviselőit és munkatársaikat.


Nem áprilisi tréfa a parlagfű — 2011. április 2.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. április 2., szombat 08:30

Országgyűlési bizottsághoz fordult a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságához fordult az alábbi kérésekkel:

– Kérjük, hogy a közelgő parlagfűszezon miatt a fenntartható fejlődés bizottság 2011 áprilisában tűzze napirendre a parlagfű kérdését. Az ülésre kapjanak meghívást az Egészségügyi és Mezőgazdasági bizottság tagjai is. Kívánatos lenne, hogy az ülésen a Vidékfejlesztési Minisztérium beszámoljon a tavalyi év parlagfű témában végzett tevékenységéről és az idei programjáról. Előremutató lenne, ha az Allergia-parlagfű kerekasztal ismertetné az elmúlt hónapokban kidolgozott javaslatait.

– A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az idei évben is szeretné az allergia vizsgálatra hívni (prick teszt és tüdőkapacitás és CO mérés) az országgyűlés képviselőit és munkatársaikat. Megtiszteltetésnek tartanánk, ha Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke, Bartos Mónika és Szabó Rebeka a kerekasztal társelnökei vállalnák a rendezvény védnökségét.


Állásfoglalás a parlagfűről — 2011. március 20.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. március 20., vasárnap 20:51

Az Allergia és parlagfű szekció állásfoglalása a környezet és természetvédők országos találkozóján.

Elfogadhatatlan, hogy az állam nem védi meg polgárait a parlagfű környezetegészségügyi kockázatával szemben. A probléma kezelésével megbízott agrárlobbitól nem várható megoldás. Helyszínre adaptált komplex stratégia helyett még érdemi elképzelés sem körvonalazódik. A civilekkel történő összefogásnak nyoma sincs. Nem kapunk tájékoztatást a lakossági adó 1%-ának felajánlásából rendelkezésre álló parlagfűmentesítési pénzek tételes felhasználásáról, ill. annak költési programjáról, miközben 2 millió ember már beteg, és 40 milliárd Ft értékben kénytelen gyógyszerek garmadáját szedni évente. A jövő nemzedék egészsége a tét, mert főként a fiatal generációban egyre több az asztmás. Csak szánalmas magyarázkodás van, meg a környezettudatos gazdálkodás emlegetése. Magyarország Európa parlagfű-epicentruma, nincs egy talpalatnyi hely, ahova menekülni lehetne a parlagfű virágzása idején a pollenözönjétől. Elvárjuk a Kormánytól, hogy a pollenkoncentráció drasztikus csökkentését nemzetstratégiai elvárásként kezelje, és a közakarat tetté válását valósítsa meg 2011-ben.

(A fenti, elfogadott állásfoglalás a 2011. mácius 17-20. között megtartott Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozó honlapján is olvasható lesz.)


A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület állásfoglalása az adózók egy százalékának védelmében — 2011. március 7.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2011. március 7., hétfő 11:26

Még nem nyilvános a Vidékfejlesztési Minisztérium intézkedési terve az adózók felajánlásából keletkezett 1.083 milliárd forint felhasználásáról. Valószínűleg nem is készült ilyen terv eddig. Az összeg “A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának” támogatásaként szerepel a központi költségvetésről szóló törvényben.

Az állampolgárok a parlagfű elleni közérdekű védekezés céljaira ajánlották adóforintjaikat. A védekezés legfontosabb és legolcsóbb eleme a megelőzés, ezért az idei munkáknak már régen el kellett volna kezdődni.

Egy milliárd forint csak több tízezer ember adakozásából gyűlhet össze. A sokezer adakozó szeretné megtudni, hogy mikor és mire tervezi költeni a minisztérium adóforintjaikat.

Ezért egyesületünk kéri, hogy az 1.083 milliárd forint felhasználására készített tervet sürgősen hozzák nyilvánosságra.


Kapcsolódó hír: Nem lehet parlagfű-mentesítésre adni az szja 1 százalékát — 2011. március 7.

PME Közlemény

Idén már nem lehet parlagfű-mentesítésre felajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát, noha az adóbevallás nyomtatott kitöltési útmutatójából ez nem derül ki – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint az 1 százalékos összeget a parlagfű mentesítés feladatainak támogatására is fel lehet ajánlani. Mivel a bevallások nyomdai előállítása már tavaly december 20-án megkezdődött, de a 2011. évi kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt, a 2011-es költségvetésről szóló törvényt csak 2010. december 30-án hirdették ki, így azt az állami adóhatóság nem tudta a nyomtatvány kidolgozásakor figyelembe venni.

Felhívjuk szíves támogatóink figyelmét, hogy a fentiekben a tőlünk teljesen független kiemelt költségvetési előirányzat megszüntetéséről van szó, A PARLAGFŰMENTES MAGYARORSZÁGÉRT EGYESÜLET a nonprofit szervezetek soraiban TOVÁBBRA IS TÁMOGATHATÓ.


Ülésezett az Allergia-parlagfű kerekasztal — 2011. február 23.

PME Közlemény

A napirenden a Kerekasztal egészségügyi munkacsoportjának (Dr. Nékám Kristóf egyetemi tanár) és jogi munkacsoportjának (Dr. Bándi Gyula egyetemi tanár) beszámolója, valamint a PME (Exner Tamás) térképezésről tartott ismertetése szerepelt.

Összefoglaló a Kerekasztal üléséről


A parlagfű területfedő térképezésének lehetőségei — 2010. szeptember 23.

PME Közlemény

A PME kerekasztalon bemutatott prezentációja


Folytatódó impotencia parlagfűügyben? — 2010. szeptember 23.

PME Közlemény | Exner Tamás

A parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szeptember közepén négy fővároshoz közeli település felmérését végezte el. A vizsgálat kimutatta, hogy a mentesítés belterületen hiányos, külterületen gyakorlatilag nulla. (Az eredmények táblázatát itt technikai okokból nem közölhetjük, de azt az érdeklődőknek szívesen elküldjük).

Iváncsa, 2010 szeptember
Iváncsa 23. számú folt (kb.70 hektár)

Az adatokból kiderül, hogy a mezőgazdasággal alig rendelkező Üröm kivételével a pollen szinte teljes egészében külterületről származik. Ürömön a lakóparkok között viszonylag sok parlagfüves útszéllel, építkezéssel találkozunk. Szigetszentmárton és Iváncsa utcái példásan gondozottak, de amint letérünk az aszfaltról, több tíz hektáros napraforgótábláknak csúfolt parlagfűmezőkbe botlunk. Látni egy-egy gyommentes táblát is, tehát a napraforgó növényvédelme szakértelemmel megoldható. A pálmát az elhagyott nyaralókkal körbevett Péteri viszi el, ahol a lakosok több száz hektáron kizárólag parlagfüvet termelnek. Itt a község összterületének 25%-át borítja összefüggő parlagfű! Némely gazda az előírásoknak fittyet hányva a gabonatarlók hántását is késő őszre halasztja, ami alaposan megdobja a pollenértékeket. Leginkább a belvíz által sújtott területek mentesek az allergén gyomtól, amelyek ürügyén a szerencsétlen nyár eleji moratórium született. Eddig ez volt az új kormány egyetlen megnyilvánulása a témában, ami a 2 millió allergiában szenvedő honfitársunk arculcsapásaként is felfogható. A parlagfüves területek bemérésével megbízott FÖMI honlapján megtalálható parlagfűtérkép szerint mind a négy település a legkevésbé fertőzött kategóriába került.

A térkép pikantériája, hogy azt egy népszerű ingatlanos honlap is átvette a költöző allergiások otthonválasztásának megkönnyítése céljából. Három településen a hatóságok tavaly egyáltalán nem látták szükségességét a közérdekű védekezés elrendelésének, míg Ürömön 1-2 ilyen eset történt. Belterületen a település jegyzőjének, míg külterületen az illetékes Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak kell betartatnia a földtulajdonosokkal a parlagfűmentességre vonatkozó előírásokat. Az egyesülethez érkezett lakossági bejelentések alapján tudjuk, hogy szinte az egész ország területén hasonló a helyzet. A földhivatalok által bemért és az ún. parlagfűszerverre felvitt parlagfűfoltok rendszerint nyomtalanul eltűnnek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal bugyraiban, onnan visszajelzés nem érkezik, csak a hetek-hónapok utáni ismételt bejárás tanúsítja az adattovábbítás meddőségét. A növényvédelem által becsült 700000 ha erősen fertőzött földből évente 1% körüli értéket mentesítenek országos szinten.

Kiszámoltuk, hogy 190-250 millió ft-ból és 150 körüli szezonális munkaerő alkalmazásával az egész ország parcellaszintű felmérése és utóellenőrzése megoldható. Ehhez 150 körüli szezonális munkaerőt kell alkalmazni, ami a befolyó bírságokból bőven finanszírozható. Ma egyetlen ember sem foglalkozik kizárólagosan ezzel a kétmillió lakost érintő öko-katasztrófával!


Parlagfű-katasztrófa elé nézhet az ország — 2010. augusztus 24.

TV2 Mokka

Hazánkban a vezető allergén a parlagfű, és minden negyedik ember küzd az allergiával, de az is, aki még nem allergiás, bármikor azzá válhat – mutatott rá a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke a Mokkában. Juhászné Dr. Halász Judit elmondta, a növény most kezdte el virágzását, mely egészen a fagy beálltáig tart majd. Szakértők szerint szinte leállt a gyomnövény irtása, és a bejelentések is a legtöbbször hiábavalóak, mert a tulajdonosok nem hajtják végre az irtást.    Forrás»»


A PME válasza a moratóriumra — 2010. július 4.

PME Közlemény

“Aki meg akar tenni valamit, az talál rá módot, aki nem, az talál kifogást” (Stephen Dolly)

Vidékfejlesztési Minisztérium

Tisztelt Fazekas Sándor Miniszter Úr!

Tisztelettel szeretnénk felhívni miniszter úr figyelmét, hogy a moratórium gondolata nem a parlagfű nemzetstratégiai kérdésének átfogó kezelésére irányul, hanem abban kizárólag a Növényvédelmi Hatóság “hogyan igen” szemlélet helyett a “hogyan nem” véleménye olvasható ki. Itt sem történt semmi (Biatorbágy, 2009) Nem vezethet eredményre a ” parlagfűmentesítéskor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak”, gondolat, miközben azt a látszatot kelti, hogy a gazdákat védik. Valójában nem erről van szó, két okból sem.

Egyrészt a gazda is lényegesen nagyobb betakarítást tud elérni, ha nem parlagfű borítja el területe jelentős részét, másrészt megengedhetetlen az egyén pillanatnyi gazdasági érdekenek előtérbe állítása a nemzet egészségének érdekével. A Növényvédelmi Hatóság többszöri kérés ellenére évek óta megelégedéssel viszonyul az érvényben lévő kényszerkaszálás végrehajtásának lehetőségét szabályozó törvényhez, ami számára lehetővé teszi azt is, hogy a Földhivatalok által jelzett parlagfüves területek mintegy harmadában a kényszerkaszálás végre sem hajtható. Ez vezethetett oda, hogy pl. Biatorbágyon tavaly több, mint 100 ha parlagfűtenger ontotta a pollen garmadát heteken keresztül miközben a törvény értelmében a kényszerkaszálást nem lehetett elrendelni. Ennek ellenére a törvény módosítására javaslat továbbra sem történt/történik.

A moratóriumban írtak is felhívja a figyelmet a jelen helyzet tarthatatlanságára, mert jelzi hogy erősen átgondolandó az évek alatt kilobbizott helyzet megfelelősége, miközben az évek óta tartó eredménytelenség egyértelműen jelzi, hogy nem jó úton járunk. A moratórium egyetlen szóval nem említi a Földhivatalok munkáját, sőt a növényvédelemnek adja a végrehajtás alóli hivatalos felmentést, miközben a törvény értelmében a határszemléket, a parlagfűvel szennyezett mezőgazdasági és építési területek beazonosítását, azokról történő adatszolgáltatást a szakma és eredményét tekintve mindenki által elfogadott minőségben éppen a Földhivatalok végzik. Éppen ezért többször felmerült, hogy a felderítés és végrehajtás ne legyen kétlépcsős, hanem azt a Földhivatalokvégezzék, de a növényvédelmi lobbi erősebbnek bizonyult, miközben a feladatot messze nem tudta maradéktalanul eredményre vinni. Örömmel és nagy reményekkelrjuk Miniszter úr ígéretét, hogy a ” átvizsgálja a parlagfűvel kapcsolatos helyzetet és átfogó szabályozát készít”. A munka elvégzésére a Kormány gyors stratégiájára ebben az esetben is szükség van, mert a parlagfű heteken belül virágozni fog.