Hírek, közlemények


Elhunyt Bontovics Imre – .

Mély megrendüléssel fogadtuk, hogy 66 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Bontovics Imre, a magyar kerékpáros élet egyik legendája.

Ő volt a parlagfűpollen elleni első kerékpáros maszkok, szemüvegek első terjesztője Magyarországon. Az általa forgalmazott, a PM10-es, ill. a PM2,5-ös (azaz a 10 µm ill. a 2,5 µm alatti, a légutakra leginkább veszélyes porrészecskék kiszűrésére szolgáló maszkok a parlagfűpollen ellen is megvédenek (t.i. az utóbbiak mérete 10 és 30 µm között van).

Imrével éveken keresztül számos rendezvényen közösen, az ANTSZ-OKI , jelenleg Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival együttműködve mutattuk be mikroszkóp alatt és szórólapokon videofilmeken a parlagfűpolleneket, köztük olyanokat is, amelyek koromszemcsékhez tapadtak.

Imre tevékenysége jelentősen hozzájárult a parlagfű-allergiások életkörülményeinek javításához, a parlagfűpollen által okozott veszélyek csökkentéséhez, amiért mindannyian hálásak lehetünk neki.

A temetéséről a családja később intézkedik.

Nyugodjék békében

 


 

Dr. Endre László üzenete –  2020. április 24.

 Kedves Allergiás Embertársaim!

Dr. Endre László címzetes egyetemi docens vagyok, a gyermekgyógyászat,  gyermek-tüdőgyógyászat, valamint az allergológia és a klinikai immunológia szakorvosa.

Nem járványos időszakban a Vasútegészségügyi Központban (1062 Budapest, Podmaniczky u. 109.) dolgozom főorvosként. Elsősorban a légúti allergiás betegségekkel (mint amilyen az asztma, az allergiás nátha és az allergiás kötőhártya-gyulladások) foglalkozom. E témákból több mint 250 közleményem jelent meg.

 

Várhatóan a közeli jövőben a jelenleginél is több pollen kerül a levegőbe. Emiatt a pollenre allergiások tünetei ismét megjelennek, vagy ha már megjelentek, fokozódni fognak. A koronavírus-járvány miatt az allergológiai rendelők nagy része (többek között az enyém is a Vasútegészségügyi Központban) zárva van.

Ezért, egyrészt mint az Allergológiai Alapítvány elnöke, másrészt mint a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület alelnöke, felajánlom, hogy e-mail útján minden hozzám fordulónak írásban segítségére leszek. A következő címre várom a kérdéseket: endredoktor@gmail.com .

Az elérhetőségem 2020. március végétől működik, sok embernek tudtam már ezúton segíteni.

 


 

A PME előzetes nyilatkozata a Kossuth Rádió „Feketén-fehéren” című,
2020. április 28-i adásához, amelynek témája az allergia volt –  2020. április 20.

A PME a parlagfűpollen okozta allergia elleni védekezés céljából hozta létre és működteti a parlagfű-bejelentő rendszerét, amely a honlapjáról (www.pme.hu) érhető el.

A parlagfüves területeket június 30. után érdemes bejelenteni, mert a vonatkozó jogszabályok szerint a földhasználóknak azt kell megakadályozniuk, hogy a területükön a parlagfű bimbós vagy virágzó állapotba kerüljön. Az ilyen állapot július előtt nem következik be.

A parlagfű legalább 90 %-a külterületeken, elsősorban mezőgazdasági területeken nő. Ezeken belül a felmérések és a tapasztalatok szerint a legtöbb parlagfű a nem művelt és nem kezelt parlagföldeken, a gabonatarlókon és a napraforgóföldeken terem.

A parlagföldek és a gabonatarlók parlagfű-mentesítése viszonylag egyszerű: a gazdáknak gépi kaszálást, tárcsázást, ill. tarlóhántást kell végezniük a parlagfű eltüntetése érdekében.

A napraforgóföldeken a parlagfű-mentesítés lényegesen bonyolultabb, nagyobb szakértelmet igénylő feladat. Májusban vegyszeres gyomirtással lehet a parlagfű-fertőzést megállítani. De a megfelelő védekezési technológia, ill. a gyomirtószer kiválasztása és a kijuttatás időzítése nem egyszerű, ezért célszerű növényorvos vagy növényvédelmi szakember igénybe vétele.

A PME internetes parlagfű-bejelentő rendszerének az a sajátossága, hogy ebben a rendszerben az eredeti bejelentők adatait bizalmasan kezeljük, senkinek nem adjuk ki őket. A PME a bejelentéseket – ellenőrzés után – a saját nevében továbbítja az illetékes hatóságokhoz: belterület esetén a jegyzőhöz, külterület esetén az illetékes földhivatalhoz.

A parlagfűszezon csúcsidőszaka augusztus közepe és szeptember közepe közé esik. A bejelentésekkel azt kell megelőzni, hogy a parlagfűpollen koncentrációja a csúcsidőszakban elviselhetetlenül magas – azaz egészségre fokozottan káros – szintet érjen el.

A parlagfű-bejelentéseknek és a parlagfű-mentesítésnek az idén különleges fontossága lesz, mivel a koronavírus-fertőzés tünetei a parlagfűre allergiás és az asztmás betegek esetében az átlagosnál súlyosabbak lehetnek.


 

 PME 2015 évi beszámolója a bejelentések tükrében –  2015 december 17.

A Pest Megyei Kormányhivatal adott helyt a PME 2015 évi bejelentései alapján elkészített beszámolónak. Itt mutattuk be az éves bejelentések statisztikáit, tanulságait. A bemutatott prezentáció innen letölthető.
Szintén itt került bemutatásra Dr Endre László előadása Parlagfű, pénz, allergia címmel.


 

A PME az új kormánytól elvárja a parlagfűprobléma megoldását — 2014. március 6.

PME közlemény | MTI-OS

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a parlagfűpollen rendkívüli egészségügyi veszélye miatt elvárja, hogy a választások után az új kormány az eddigieknél komolyabban veszi és megoldja a problémát.

Elfogadhatatlan, hogy sok százezer hektárnyi mezőgazdasági területen nem végzik el a parlagfű virágzása előtt (július folyamán) a parlagfüves területek felderítését, és nem kényszerítik ki a parlagfű időbeli irtását, hogy megvédjenek sok százezer embert a súlyos allergiától és asztmától, hogy megőrizzék Magyarország jó hírét a turizmusban, hogy csökkentsék a parlagfű miatti sokmilliárdos egészségügyi és mezőgazdasági károkat.

A PME elvárja, hogy az új kormány létrehozza azt a szervezeti formát, amely nem lesz alárendelve olyan mezőgazdasági lobbinak, amely gátolja a szigorú és hatékony fellépést a parlagfű ellen, a gyors megoldások helyett a figyelmet és a forrásokat lényegtelen irányokba tereli (mint pl. a lakossági propaganda olyanok között, akik helyzetüknél fogva semmit sem tehetnek a mezőgazdasági fertőzések ellen, vagy mint közmunkások alkalmazása a mezőgazdasági területek helyett olyan helyeken, ahol alig nő parlagfű, vagy mint az általános önkormányzati területrendezés támogatása).

Biztosítani kell a parlagfű-mentesítés forrásait (többek között a büntetésekből befolyó pénzből, európai uniós támogatásból). A parlagfűmentes gazdálkodásnak szakmai és anyagi támogatást kell kapnia.


 

Sajtóreklám a személyi jövedelemadó egyszázalék kampányhoz — 2014. február 10.

PME közlemény

MEGKÖSZÖNJÜK A TAVALYI FELAJÁNLÁST!

Ha még nem rendelkezett, kérjük, segítse a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület céljainak megvalósítását a személyi jövedelemadó 1%-ának 18110685-1-41 adószámratörténő felajánlásával. Fogjunk össze a súlyos allergiát okozó parlagfű pollen ellen! Segítsen, hogy csökkenjen a legerősebb allergén, ezáltal a legerősebb parlagfű pollen szennyezettség az országban! Még a virágzása előtt mentesítse a környezetét a parlagfűtől! Ha belterületen vagy külterületen komoly parlagfű fertőzést tapasztal, július folyamán jelentse be honlapunkon (www.pme.hu)!

Köszönettel: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


ÁNTSZ: véget ért az idei pollenszezon — 2013. november 9.

MTI közlemény

Véget ért a 2013-as pollenszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Közölték: az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a héten utoljára tett közzé országos pollenjelentést. A részletes szezonjelentés várhatóan november végére készül el.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint néhány allergén növény virágpora már legfeljebb alacsony koncentrációban fordulhat elő a csapdákban. Így a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak sem okoznak már tüneteket.

A téli időszakban az allergén gombák koncentrációja emelkedhet meg – írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és a poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

Az OKI országos pollenjelentéssel legközelebb a mogyoró és az éger virágzásának kezdetén, jövő év január-februárban jelentkezik. Addig is működik azonban néhány mérőállomás, hogy a 2014-es szezon kezdetét pontosan jelezni tudják a szakemberek – olvasható az ÁNTSZ közleményében.


Országgyűlés-költségvetés, parlagfű — 2013. október 30.

PME közlemény

Az október 24-i vitában Szili Katalin (független) az önámítás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amit szerinte szerencsésebb lett volna sávok közé tervezni. A nemzeti fenntartható fejlődésről szóló keretstratégiát és a kapcsolódó országgyűlési határozatot idézve azt mondta: szemléletváltásra van szükség, és amikor ezeket a dokumentumokat elfogadták, ezt ki is mondták. Megjegyezte: a magyar gazdaság teljesítménye az európainak 60-65 százalékát, de a bérek csak 20-25 százalékát teszik ki. Ezért utóbbiak növelését sürgette.

Kitért arra, hogy a környezetvédelemre fordítható összeg a GDP 0,75 százaléka lesz, ami tavalyhoz képest növekedés, de az azt megelőző évhez viszonyítva csökkenés.

Reményét fejezte ki,hogy a parlagfű elleni védekezésre fordított összeg azért csökken, mert a veszélyeztetettség is kisebb, mint korábban volt. Nagy probléma továbbá, hogy míg a stadionok építésére 50-80 milliárd forint jut, addig tanterem, tanuszoda-építésre csupán 3-3 milliárd – sorolta. Szólt arról: a nemzetpolitika területén minden javaslatot támogatni tud, ami az oktatási célú források növelését célozza.

Szili Katalin módosító indítványt nyújtott be, hogy a polgárok ismét felajánlhassák személyi jövedelemadójuk egy százalékát a parlagfű mentesítés feladataira. Az indítvány letölthető


Pollenhelyzet – ÁNTSZ: véget ért a parlagfűszezon — 2013. október 22.

MTI közlemény

parlagfu_2009-2012Véget ért a 2013-as parlagfűpollen-szezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden a Facebook-oldalán.

Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt napokban tovább csökkent a pollenterhelés az országban, ezzel együtt a parlagfű pollenszórása is visszaesett. A növény pollenszemeit alacsony koncentrációban még regisztrálták ugyan Budapesten, Pécsen, Szegeden, Zalaegerszegen és Miskolcon is, de tüneteket okozó szintet egyáltalán nem mértek.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint a csapdákban a pázsitfűfélék, a fészkesvirágzatúak, a csalánfélék, az üröm, a libatopfélék és az útifű pollenjéből is regisztráltak néhány szemet.

A kültéri allergén gombák mennyisége viszont Pécsen, Szegeden és Zalaegerszegen elérte a nagyon magas szintet, Budapesten és Miskolcon pedig magas volt – tette hozzá az ÁNTSZ.


A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye — 2013. október 17.

MTI-OS

Tények a TASz valótlanságaival szemben.

Valótlanságokat és pontatlanságokat állított minapi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASz), amikor a ParlagfűpollenNO Társaság és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti perben született elsőfokú ítéletről beszámolt, s amelyben már a jogerős döntés előtt elmarasztalja a tárcát.

Fontos leszögezni, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elszámolt a 2011. évben parlagfű elleni védekezésre szánt pénzekkel. A VM gazdálkodásáról beszámoló készült, amely nyilvánosan elérhető a http://www.parlament.hu/irom39/08196/adatok/fejezetek/12.pdf címen. A fejezeti beszámoló a 2011. évi központi költségvetés zárszámadásának része, annak tartalmát az Állami Számvevőszék vizsgálta és észrevételt nem tett. Ez a beszámoló tartalmazza a parlagfű elleni védekezésre szánt költségvetési források felhasználására vonatkozó információkat, és azokat az adatokat is, amelyekből kiderül, hogy mely előirányzatok javára csoportosított át a tárca összegeket.

A források felhasználásra vonatkozó információk tehát nyilvánosak és bárki számára megismerhetők, nem kellett ehhez a bíróságnak az információhoz való jogot “újjáélesztenie”, mint ahogyan azt a TASz állítja. A bíróság elé mindössze a ParlagfűpollenNO Társaság azon igénye került, hogy az egyébként bárki számára megismerhető információkon túl, az előirányzat forrás-felhasználásához kapcsolódó valamennyi szerződést és számlát meg kívánta ismerni, amely a VM álláspontja szerint nem jogszerű.

Tudomása ellenére a TASz közleményében elhallgatta, hogy a minisztérium azért “késlekedett” a perbeli ellenkérelmének előterjesztésével, mert a Fővárosi Törvényszék a keresetet és az első tárgyalásra vonatkozó idézést szabálytalanul, csak két nappal az első tárgyalási nap előtt küldte meg a minisztérium részére, ezért a Törvényszék érdemi tárgyalást nem tudott tartani, és maga biztosított augusztus 30-áig határidőt a tárca részére az érdemi ellenkérelem előterjesztésére.

Továbbá a TASz indokolatlanul rossz színben tünteti fel a minisztériumot akkor, amikor közleményében azt a látszatot kelti, hogy a Minisztérium “taktikusan” csak az információs önrendelkezési jogról szóló törvény módosítására várt, hogy aztán annak alapján “azonnal” elutasíthassa a ParlagfűpollenNO Társaság korábban előterjesztett adatkérését.

A tárca nem a nevezett törvény módosítására, hanem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalására, amelyet a témában sorozatosan előterjesztett országgyűlési képviselői interpellációk és megkeresések kapcsán még a ParlagfűpollenNO Társaság adatkérése előtt, 2013 márciusában kért meg. A NAIH válaszát követően válaszolt a VM az adatkérőnek. A fentiek alapján szó sincs arról – mint amit Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő közleményében állít – hogy a minisztérium “titkolná” a parlagfű elleni védekezésre szánt pénzek felhasználását. Hiszen az adatok a fentebb jelzett parlamenti honlapon bárki számára, így Szabó Rebeka képviselő számára is megismerhető.


Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő közleménye — 2013. október 17.

MTI-OS

A Fidesz csal a parlagfű mentesítésre szánt pénzekkel is?

A ParlagfűpollenNO társaság a TASZ segítségével első fokon pert nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium ellen: az ítélet értelmében a VM köteles kiadni az állampolgárok által parlagfű mentesítés céljára 2009-ben felajánlott 1,2 milliárd forint elszámolását.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon pert kell indítani ahhoz, hogy az emberek tudomást szerezzenek a nagy összegű, célzott támogatásként befolyó közpénzek sorsáról.

Nem elég, hogy a Fidesz nem szán elég forrást a parlagfű elleni védekezésre, nem elég, hogy a fertőzött területek felderítését sem végzi kellő alapossággal, még az állampolgárok által felajánlott pénz nagy részét sem a megfelelő célra költi. Ha nem lenne fontosabb az egészség megőrzésénél és a környezet védelménél a milliárdos stadionok építése, akkor lenne elég pénz tanyafejlesztésre és parlagfű mentesítésre is, nem kéne az állampolgárok által felajánlott pénzeket lenyúlni.

Az Együtt-PM szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a milliónyi embert érintő parlagfű okozta egészségügyi problémákat, nem lehet titokban másra költeni a védekezésre szánt forrásokat. A kormányváltás után fel fogjuk számolni a Fidesz álcájául szolgáló, közpénzek körüli ködösítés!


Köszönetnyilvánítás — 2013. október 17.

PME közlemény | MTI-OS

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület köszönetet mond azoknak a felelősségtudatos állampolgároknak, akik idén bejelentették a fertőzött területeket, és ezzel hozzájárultak az allergiás betegek szenvedéseinek csökkentéséhez.

Egyesületünk bejelentővonalaira 969 bejelentés érkezett, mintegy kétharmaduk belterületi ingatlanról. Ugyan a parlagfűfertőzés legnagyobb része – mintegy 90 százaléka – külterületről, parlagon hagyott földekről, napraforgótáblákról származik, ennek ellenére természetes a belterületről érkező bejelentések nagyobb aránya, mert a bejelentők saját lakókörnyezetüket figyelik elsősorban.

Kérjük, hogy jövőre is segítsék egyesületünk munkáját. Bejelentővonalainkat a jövő év májusának végén helyezzük ismét üzembe.

A PME a saját nevében, a bejelentő személyes adatai nélkül továbbította a fertőzött területek adatait az illetékes hatósághoz. A bejelentések katalógusát egyesületünk honlapján (www.pme.hu) hoztuk nyilvánosságra.

Köszönjük a hatóságok, a földhivatalok és az önkormányzatok munkatársainak, hogy bejelentéseink nyomán megtették a szükséges intézkedéseket, elrendelték a gyomtalanítást, illetve – végső eszközként – kiszabták a megérdemelt bírságot.

Mi mindannyian azt szeretnénk, ha a parlagfűprobléma csökkenne, és jövőre már nem Magyarország lenne Európa parlagfű epicentruma.


A tudományos kutató “az istenek eledeléről” — 2013. október 17.

PME közlemény

Dr. Juhász Miklós címzetes egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszék) 2013 augusztusában közzétett cikkében (Amega, 20:4, 29-32.) laikusok számára is érthetően mutatja be a parlagfű hasznosíthatóságának kérdéskörét.

Összefoglaló megállapítása: “A kutatók szerint azonban a parlagfű gyógyászati alkalmazása jelenleg – az allergizáló hatást is figyelembe véve – nem biztonságos és nem ajánlott.”

Javasoljuk a cikk olvasását mindazoknak, akikben a mostanában – a parlagfű úgymond védelmében özönlő reklámok miatt – kétely ébredt a parlagfűellenes küzdelem fontosságáról. A cikk letöltése »»


TASZ: a bíróság újjáélesztette az információszabadságot — 2013. október 16.

MTI

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Fővárosi Törvényszék újjáélesztette az információszabadságot, amikor arra kötelezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy számoljon el az adófizetők által parlagfű-mentesítésre felajánlott, több mint egymilliárd forintról – tájékoztatta szerdán a jogvédő szervezet az MTI-t.

A Tasz értékelése szerint ügy jelentőségét az mutatja, hogy a bíróság vizsgálta, jogosan hivatkozott-e a minisztérium az információszabadság törvénybe iktatott új megtagadási indokra.

A TASZ emlékeztetett arra, hogy 2009-ben 177 ezer ember ajánlotta fel adója egy százalékát parlagfű-mentesítésre, így 1,1 milliárd forint gyűlt össze erre a célra az államkasszában. Ugyanakkor a kormány a pénz kétharmadát átcsoportosította és a többi között tanyafejlesztésre költötte.

Ezért a “ParlagfűpollenNO társaság” a TASZ segítségével 2013. április végén közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához. Azt szerették volna elérni, hogy az állam számoljon el a pénzzel – írták.

Az eljárásban a TASZ megítélése szerint egyértelművé vált, hogy az ügyet az információszabadság törvény módosítása fogja eldönteni, amelynek módosításai az adatigénylés pillanatában még nem léptek hatályba.

A TASZ által súlyosan alapjogsértőnek minősített módosítások egyik központi kérdése a társaság szerint ugyanis az, hogy az adatkezelő immár arra hivatkozva megtagadhatja egy adatigénylés teljesítését, hogy azt “átfogónak, tételesnek vagy számlaszintűnek” minősíti. Mindez pedig a közérdekű adatok megszerzéséhez és terjesztéséhez fűződő alapjog súlyos korlátozódását okozza a TASZ véleménye szerint.

A TASZ közleménye szerint a törvényszék is hangsúlyozta, hogy a minisztérium nem válaszolt az adatigénylésre, hanem megvárta a módosítások hatályba lépését, majd az átfogó adatigénylések megtagadhatóságára hivatkozott.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék kedden kimondta, hogy az adatkezelő ennek az ügynek az esetében is mérlegelhet, a törvény alapján úgy, hogy ilyen esetben a megtagadás alapját szűken kell értelmezni. A TASZ úgy vélte, hogy az érintettek száma és az összeg nagysága, vagyis a közérdek indokolja a nyilvános adatkezelést.

“Az ügy jó példa arra, hogy még egy alaptörvény-ellenes jogszabály törvénybe iktatása esetén is megfelelő jogértelmezéssel el lehetett jutni oda, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága érvényesülhessen” – fogalmaz közleményében a szervezet.

Ugyanakkor a TASZ továbbra is elkötelezetten kíván harcolni az információszabadságot szűkítő szabályok ellen és amennyiben másodfokon esetleg az elsőfokúval ellentétes döntés születik, az Alkotmánybírósághoz fordulnak – közölte a jogvédő szervezet.


Fontos pert nyert a TASZ, a tét az adatigénylés — 2013. október 15.

Index

Több mint egymilliárd forintról kell elszámolnia a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, miután a Fővárosi Törvényszék elsőfokon a ParlagfűpollenNO társaságnak adott igazat, akik közérdekű adatigényléssel fordultak a minisztériumhoz – írja a tasz.hu.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ez jó előjel az információs törvény módosításakor létrejött új megtagadási indokok alkalmazásával kapcsolatban.

2009-ben 177 ezer ember ajánlotta fel személyi jövedelemadója második 1 százalékát pollenmentesítésre. 1,2 milliárd forint gyűlt össze így, melynek kétharmadát a kormány átcsoportosította, többek közt tanyafejlesztésre költötte.

A ParlagfűpollenNO társaság a TASZ segítségével 2013 tavaszán fordult közérdekű adatigényléssel a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, még az információszabadság-törvény módosítása előtt.

A módosítás lehetővé tette, hogy az adatkezelők megtagadják egy adatigénylés teljesítését, ha azt átfogónak, tételesnek vagy számlaszintűnek minősítik. Ez jogvédők szerint azzal a veszéllyel jár, hogy bármilyen adatigénylést, ami egy kérdéskört részletesen próbál lefedni, átfogónak minősíthetnek.

A minsztérium taktikusan kivárta a törvénymódosítást, és amint lehetett, az új szabályozásra hivatkozott. Emellett azt hozta fel, hogy az 1,2 milliárdból 650 millióval azért nem tud elszámolni, mert az az állam egy másik zsebébe került, így annak a felhasználását nem látja át.

A TASZ szerint az ügy azt mutatja, hogy a jogszabály valódi következményei a jogalkalmazástól függnek. Forrás »»


Pollenhelyzet – ÁNTSZ: még mindig okozhat tüneteket a parlagfű — 2013. október 12.

MTI közlemény

Még mindig okozhat tüneteket a parlagfű – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint az elmúlt napokban a parlagfű pollenszórása a fővárosban a hét első napjaiban, illetve Miskolcon szerdán ismét elérte a tüneteket okozó közepes koncentrációt. Szegeden és Zalaegerszegen alacsony szintet mértek.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legutóbb közölt térképén az látszik, hogy Győr környékén, valamint az ország középső területeitől indulva a keleti határszél felé egyre szélesedő sávban van érvényben a pollenkoncentrációra figyelmeztető jelzés, amit a térkép sárga színnel jelöl.

A parlagfű pollenje mellett alacsony koncentrációban regisztrálták még a fészkesvirágzatúak, az üröm, a csalánfélék, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenjét is. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen nagyon magas, Szegeden magas, Budapesten és Miskolcon legfeljebb közepes szintű – írta az ÁNTSZ.


Jó példa a rossz példára. Már megint Miskolc! — 2013. október 12.

MTI | ÉszakOnline

Az elmúlt napokban a parlagfű pollenszórása Miskolcon ismét elérte a tüneteket okozó közepes koncentrációt. Na, hol? Miskolcon!

Még mindig okozhat tüneteket a parlagfű – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint az elmúlt napokban a parlagfű pollenszórása a fővárosban a hét első napjaiban, illetve Miskolcon szerdán ismét elérte a tüneteket okozó közepes koncentrációt. Szegeden és Zalaegerszegen alacsony szintet mértek.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legutóbb közölt térképén az látszik, hogy Győr környékén, valamint az ország középső területeitől indulva a keleti határszél felé egyre szélesedő sávban van érvényben a pollenkoncentrációra figyelmeztető jelzés, amit a térkép sárga színnel jelöl.

A parlagfű pollenje mellett alacsony koncentrációban regisztrálták még a fészkesvirágzatúak, az üröm, a csalánfélék, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenjét is. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen nagyon magas, Szegeden magas, Budapesten és Miskolcon legfeljebb közepes szintű – írta az ÁNTSZ. Forrás »»


Csökken a pollen mennyisége — 2013. október 12.

Magyar Nemzet | Vigh Dániel

Folyamatosan csökken a levegőben szálló pollen mennyisége, a csapadékos időjárás mérsékli az allergén anyagok koncentrációját. Jól teljesített és népszerű a nyáron üzembe helyezett parlagfű-bejelentő rendszer, az eddigi tapasztalatok alapján országszerte használják a programot.

A tavalyihoz hasonló intenzitású pollenszezon volt jellemző idén Magyarországon, az allergén anyagok koncentrációja augusztus elejétől indult emelkedésnek és szeptember elején tetőzött – közölte lapunk megkeresésére Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettes főorvosa.

Mint mondta, az elmúlt két évben a korábbiakhoz képest alacsonyabb értékeket mértek, feltehetőleg azért, mert meleg és száraz nyarak jellemezték az időjárást. Jelenleg a csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a levegőben szálló pollen mennyisége, azonban az allergiás panaszokkal küzdők még egy “utolsó rohamra” számíthatnak, mert az eső után a talajon leülepedett pollenszemek felduzzadnak, és kipukkanva újból a levegőbe kerülnek – fűzte hozzá Páldy Anna.

Az OKI honlapjának adatai szerint az előző hétvégéhez hasonlóan várhatóan most is alacsony lesz a pollenterhelés. A parlagfű pollenszórása Pesten ismét elérte a tüneteket okozó közepes koncentrációt, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szegeden azonban legfeljebb alacsony szintet mértek. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen nagyon magas, Szegeden magas, Pesten és Miskolcon közepes szintet ért el.

Kedvező volt a parlagfű-bejelentő rendszer fogadtatása a felhasználók körében, és az eddigi tapasztalatok alapján országszerte használják a programot – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásából létrehozott rendszert elsősorban azért készítették, hogy segítse a bejelentéseket azzal, hogy az eljáró hatóságokhoz egységes, ezáltal könnyen feldolgozható adatok kerüljenek. A Nébih fontosnak ítéli, hogy gyakran érkezett olyan bejelentés – főleg belterület esetében -, amelynek kivizsgálásakor kiderült, az érintett ingatlan nem parlagfűvel, hanem egyéb gyomnövénnyel fertőzött, s ebből arra lehet következtetni, hogy sokan még mindig nem ismerik fel a parlagfüvet.

A bejelentőrendszeren keresztül érkező jelzések száma a júliusi induláshoz képest – amikor csupán két-három értesítés érkezett naponta – augusztus végén, szeptemberben megnövekedett, előfordult olyan is, hogy az egy napon érkező bejelentések száma meghaladta a húszat. A megyei kormányhivatalok földhivatalaihoz tegnapig összesen 712 bejelentés érkezett, amelyekből 546 a rendszeren keresztül jött.

A földhivatalok ellenőrzései folyamán a külterületeken tegnapig 2439 esetben, 5608 hektár terület bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. A földi bejárás és a légi felderítés jegyzőkönyveinek alapján eddig 1019 esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot, összesen több mint 57 millió forintot, 1898 hektárra vonatkozóan. A többi ügyben is folyamatban van az eljárás megindulásáról szóló értesítő iratok kiküldése. Forrás »»


Népszerű a parlagfű-bejelentő rendszer — 2013. október 11.

MHO/MTI közlemény

Jól teljesített és népszerű a nyáron üzembe helyezett parlagfű-bejelentő rendszer, az eddigi tapasztalatok alapján országszerte használják a programot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága közölte, hogy kedvező volt a parlagfű-bejelentő rendszer fogadtatása. A rendszert elsősorban azért készítették, hogy segítse a bejelentéseket azzal, hogy a hatóságokhoz egységes, ezáltal könnyen feldolgozható adatok kerüljenek – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Gyakran érkezett olyan bejelentés – főleg belterület esetében -, amelynek kivizsgálásakor kiderült, az érintett ingatlan nem parlagfűvel, hanem egyéb gyomnövénnyel fertőzött, s ebből arra lehet következtetni, hogy sokan még mindig nem ismerik fel a parlagfüvet.

A rendszeren keresztül érkező jelzések száma a júliusi induláshoz képest – amikor csupán 2-3 értesítés érkezett naponta – augusztus végén, szeptemberben megnövekedett, előfordult, hogy egy nap meghaladta a húszat a bejelentések száma.

Eddig összesen 57 millió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot – ismerteti a Magyar Nemzet.

A cikk arról is beszámol, hogy folyamatosan csökken a levegőben szálló pollen mennyisége, a csapadékos időjárás mérsékli az allergén anyagok koncentrációját. Forrás »»


Több száz hektár parlagfűvel fertőzött terület van Somogyban — 2013. szeptember 24.

MTI közlemény

Somogy megyében 63 parlagfűvel fertőzött területet mértek be 845 hektár összterületen egy szeptember közepén végrehajtott háromnapos légi felderítés során – közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel kedden.

Tájékoztatásuk szerint a megyének csaknem a felét – közel 248 ezer hektárt – sikerült helikopterről ellenőrizni. A 845 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területből kiemelkedett egy 150 hektáros egybefüggő rész, amelyet az ellenőrök már az első felszállás alkalmával bemértek – olvasható a közleményben.

A közlemény rámutat: a parlagfűvel fertőzött területek növekedésnek egyik fő oka, hogy a gyomnövénynek kedvezett időjárás. Ugyanakkor a földi felderítés mértéke is több mint kétszerese az előző évinek, illetve, hogy egy eddig légi úton nem ellenőrzött, jóval nagyobb mintaterületet vettek szemügyre – tudatta az igazgatóság.

Közölték: az érintett tulajdonosok, földhasználók értesítése és a közérdekű védekezések elrendelése folyamatban van, a bírságokat ezt követően szabják ki.


Pollenhelyzet – Több helyen még mindig bordó riasztás van érvényben a parlagfű miatt — 2013. szeptember 19.

MTI közlemény

Több helyen még mindig bordó (harmadfokú) riasztás van érvényben a parlagfű pollenkoncentrációja miatt, de a következő napokban a helyzet jelentős javulása várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán.

Kifejtették: az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai szerint Székesfehérvár környékén, a Dunántúli-dombság keleti részén, valamint a Szolnok-Kecskemét-Békéscsaba által határolt területen a parlagfű pollenkoncentráció átlagos értéke légköbméterenként 100 és 199 darab között volt. Emellett a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén az is látszik, hogy az ország nagyobb részén vörös (másodfokú) riasztás van érvényben.

A Dunazug-hegységben, illetve a Duna vonalát átlépve az Északi-középhegység területén már jobb a helyzet, és alacsonyabb értékeket jelentettek a zalaegerszegi és a debreceni mérőállomások is – tették hozzá.

Az ÁNTSZ szerint a következő napokban a helyzet jelentős javulása várható, az allergiás reakciók a parlagfűre érzékenyeknél érezhetően enyhülni fognak.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és elérhető: az oki.antsz.hu címen, valamint a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, de egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet.


Nyugat-Magyarországon sötétbordó riasztás érvényes a parlagfű pollenjére — 2013. szeptember 12.

MTI közlemény

Nyugat-Magyarországon, illetve a Kisalföldön is tetőzött az elmúlt héten a parlagfű pollenkoncentrációja, a térségre IV. szintű (sötétbordó) riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön közzétett jelentés szerint, hasonló a helyzet a Körösök vidékén továbbá a Székesfehérvár-Pécs-Kecskemét háromszögben.

A parlagfű koncentrációja ezekben a régiókban eléri a 200-499 pollenszemet légköbméterenként. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, illetve Nyíregyháza térségében 100-199 pollenszemet mértek átlagosan, ami a III. fokú (bordó) riasztásnak felel meg. Hazánk többi részén is zömmel II. fokú (vörös) riasztás van érvényben, ez alól csak Tatabánya környéke kivétel, ahol a figyelmeztető (sárga) jelzés él.

A csapadékosabbra, hűvösebbre forduló időjárással az allergiások tünetei enyhülhetnek.


A légi felderítés is hozzájárult a csökkenő parlagfű-fertőzöttséghez — 2013. szeptember 12.

VM közlemény | MTI-OS

Az elmúlt évek hatósági intézkedései következtében az idén csökkent az ország parlagfű-fertőzöttsége. Sikerült elérni, hogy egyre több földtulajdonos, illetve földhasználó irtsa, kaszálja a földjén felbukkanó gyomnövényt. Az eredményes felderítésben nagy segítséget jelent a július 1-jével indult Parlagfű Bejelentő Rendszer.

Bár még tart a parlagfű-szezon, az eddigi adatok azt mutatják, sokkal kevesebb fertőzött terület van az országban, mint korábban – fogalmazott Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes a légi parlagfű-felderítést bemutató sajtótájékoztató alkalmával. Mint mondta, érzékelhetően javul az állampolgárok hozzáállása ehhez a kérdéshez, egyre komolyabban veszik a hatósági felhívást, a parlagfű okozta megbetegedésekkel kapcsolatos tájékoztatást és időben gondoskodnak földjeik parlagfű-mentesítéséről.

A főosztályvezető-helyettes országos statisztikája szerint a földhivatalok szakemberei eddig több mint 2,5 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek, 3774 hektár terület bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. A Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok folyamatosan rendelik el a közérdekű védekezéseket és kézbesítik a bírságoló határozatokat az érintett ügyfeleknek. Eddig 18 millió forint bírságot szabtak ki.

2011-ben a hatóságok új módszert, a helikopteres felderítést is bevezették a parlagfű fertőzöttség csökkentése érdekében – mondta el Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. Az eredmény nem maradt el: míg 2011-ben Pest megyében 127 ezer hektáron 1300 hektár fertőzött területet találtak, addig 2012-ben a felderített 450 ezer hektárból csupán 689 hektár bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. Mindez köszönhető a hatóságok felderítő munkájának, a légi felderítés eredményességének és az állampolgárok jogkövető magatartásának.

Ez évben remények szerint még tovább csökken a parlagfű-fertőzöttség, ehhez nagy segítséget nyújt a július 1-jén beindult Parlagfű Bejelentő Rendszer is.


A parlagfű-szezon végéig kötelező a gyommentesítés — 2013. szeptember 9.

VM közlemény | MTI-OS

A parlagfű-szezon indulása óta a hatóságok teljes erővel ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket. A lakosság számára a bejelentés új lehetősége nyílt meg az idén, július 1-je óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer. Az illetékes hatóságokhoz idén eddig 437 lakossági bejelentés érkezett, melyből 354-et a PBR regisztrált.

A korábbiakhoz hasonlóan a hatóságok a földi bejárás mellett idén is végzik a gyomnövényes területek helikopteres felderítését, melynek segítségével a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő, nagy kiterjedésű fertőzött területek is feltérképezhetők. Helikopterrel egy óra alatt több mint 17 ezer hektár, 10-12 település külterületének bejárására kerülhet sor, de a kultúrnövényes területek áttekintése is könnyebben, gyorsabban végezhető.

Külterületen a földhivatalok saját útvonalterv és lakossági bejelentés alapján, belterületen pedig az önkormányzatok saját felderítési terv, valamint lakossági bejelentés alapján végzik a felderítést. A belterületi ingatlanok esetében kiemelt célterültek az oktatási, gyermek, egészségügyi és közintézmények környéke, az ingatlanfejlesztésre, beruházásra kijelölt területek, kertvárosi részek, valamint a turisztikai célpontok. A földhivatalok külterületeken eddig 2360 hektár parlagfüves területet azonosítottak. A Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok ezidáig 7 897 250 Ft növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A cél továbbra sem a bírságolás, hanem a földhasználók jogkövető magatartásának kialakítása. Amennyiben a földhasználó eddig nem végezte el területe mentesítését, még a hatósági intézkedéseket megelőzően megteheti.


Az ország nagy részén nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja — 2013. szeptember 5.

MTI közlemény

Az ország nagy részén emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, továbbra is a Tiszántúlon a legrosszabb a helyzet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

A Tiszántúlon, a Köröstől északra, továbbá Kaposvár környékén negyedik fokú (sötétbordó színnel jelölt) a riasztás. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) által közzétett, a parlagfű pollenkoncentrációja alapján készült térkép szerint a Dunántúl középső részén, valamint a Duna vonalát átlépve kelet felé egyre szélesedő sávban van harmadfokú (bordó) riasztás.

Nyugat-Magyarországon és az Északi-középhegységben javult a parlagfűhelyzet. Azokban a térségekben elsőfokú (cinóberpiros) a riasztás. Szombathely térségében, a Dunakanyarban és a Mátrában még enyhébb, a figyelmeztető (narancssárga) jelzésnek megfelelő szintű a parlagfű pollenkoncentrációja.

Az OKI aerobiológiai monitorozási osztálya a múlt héten mérte a legmagasabb parlagfű pollenkoncentrációt a levegőben. Az allergiásoknak arra kell számítaniuk, hogy ezen a héten még megmaradnak tüneteik, igazi enyhülésre pedig októbertől számíthatnak. Az ÁNTSZ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az OKI előrejelzése szerint az idei parlagfűpollen-szezon lefutása enyhébb lesz a sokéves átlagnál.

A parlagfűtérkép a szezonban hetente frissül a http://oki.antsz.hu/ és a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép a pollenkoncentráció adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást. Ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, de egy-egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet.


A parlagfű kettévágta Magyarországot — 2013. szeptember 4.

origo.hu | Sipos Géza

Kevesebb tüsszögés, orrdugulás és könnyezés: az idei parlagfűszezon gyengébb a tavalyinál, és ezt már tavaly ilyenkor is elmondhattuk. A pozitív jelenség fő oka a szakértő szerint az időjárással magyarázható, ami főleg az ország északabbra fekvő területein érvényesül.

A parlagfű szempontjából akkor alakul jól az év, ha a viszonylag csapadékos tavaszt kisebb esőkkel tarkított, meleg, de nem nagyon száraz nyár követi. Idén április-májusban elég eső esett ahhoz, hogy a gyomnövény növekedésnek induljon, de aztán júliusra olyan szárazság alakult ki – akárcsak tavaly -, hogy nem tudott növekedni, és jó része el is száradt.

A kiszórt pollen egy része sem maradt sokáig a levegőben. “Augusztus közepéig nagyjából hasonlóan alakult a 2012-es és 2013-as szezon, de idén az augusztus 20-án érkezett hidegfront miatt megkönnyebbülhettek az allergiások” – mondta az Origónak Kajtor-Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) biológusa.

A hűvös idő és az eső miatt kevesebb lett a virágpor a levegőben, mint 2012-ben. Ha csak azt nézzük, hogy mekkora volt a legnagyobb parlagfűpollen-terhelés, akkor tavaly Nyíregyházán 876 pollenszemet mértek egy köbméter levegőben, az idei maximum pedig eddig csak 381 volt Békéscsabán.

Kevesebb a fővárosban is

Az OKI összesen tizennyolc állomáson méri a különféle allergiát okozó növények és gombák virágporának, illetve spóráinak koncentrációját. Idén még nem ugrott a 100 pollenszem/köbméteres érték fölé a parlagfű virágporának napi koncentrációja a budapesti, az egri, a salgótarjáni, a szombathelyi és a tatabányai állomáson, tavaly viszont egyetlen mérőponton sem csökkent ez alá a koncentráció a szezonban.

A parlagfű azonban akkor is képes allergiás tüneteken okozni, ha köbméterenként csak tíz darabot észlelnek a virágporából. Ha a heti átlagérték száz felett van, harmadfokú riasztást ad ki (egy hatfokozatú skálán) az adott térségre az ÁNTSZ. Tehát arról van szó, hogy jelenleg valamivel könnyebb a dolguk azoknak az allergiás betegeknek, akik a fenti öt város környékén élnek.

Hogyan nézett ki a parlagfűszezon legsúlyosabb napja az utóbbi években? 2011-ben még országos átlagban 614 darab pollen/köbméter volt a legmagasabb érték. 2012-ben már csak 251, idén eddig 118, ami valószínűleg nem lesz sokkal magasabb.

“Úgy tűnik, a legtöbb helyen túl vagyunk a szezon csúcsán, de hozzáteszem, hogy a múlt héten több városban még nagyon magas koncentrációt mértünk” – magyarázta Kajtor-Apatini Dóra. Az idén mindenesetre nem kellett kiadni az ötödik fokozatú parlagfűriasztást sem, pedig ez 2012-ben és 2011-ben is előfordult.

Enyhülés október közepén

A gyengébb szezon ellenére az ÁNTSZ azt javasolja a parlagfűallergiában és asztmában szenvedőknek, hogy szedjék a gyógyszereiket, mert anélkül súlyosbodhatnak a tüneteik. Gyógyszer nélkül komolyabb tüsszögési rohamok törhetnek rájuk, folyamatos, nátha jellegű orrfolyás állhat elő, kaparhat a torkuk, fáradékonnyá válthat és begyulladhat a szemük, megfájdulhat a fejük, ráadásul általános fáradtságérzet léphet fel náluk. (A régebbi fejlesztésű allergiagyógyszerek mellékhatásként álmosítanak, tehát inkább este ajánlott bevenni őket.)

A parlagfű általában október közepéig, az első fagyokig virágzik, addig okozhat tüneteket. Az ÁNTSZ addig továbbra is azt javasolja, hogy az allergiások tartózkodjanak minél többet erdőben, hegyvidéken, vízparton, mert ott általában kevesebb a pollen a levegőben. Zárt térben, illetve éjszaka vagy közvetlenül eső után szintén nincs annyi pollen a levegőben. Nem mindegy viszont, hogy milyen a csapadék: heves zápor után sérülnek a pollenszemek, az allergén tartalom közvetlenül a levegőbe jut, mindez pedig heves tüneteket válthat ki, ezért nem tanácsos nagy eső után sétálni.

Parlagfűvel erősen szennyezett mezőgazdasági területeken napközben igen magas a pollenkoncentráció, a monitorállomásokon mért értékek többszöröse is lehet. A legnagyobb dózisban tehát azok találkoznak a gyomnövény virágporával, akik a virágzás idején napközben a földeken vannak – derül ki abból az összefoglalóból, amelyet az OKI aerobiológiai monitorozási osztálya készített idén áprilisban.

Viseljen maszkot!

A parlagfű elsősorban mezőgazdasági területeket, például a napraforgótáblákat, a parlagon hagyott földeket, a szegélyeket és a mezsgyéket szennyezi, de mindenütt megtelepedhet, ahol megbolygatták a természetes gyepet (például egy építőtelepen). Agresszív gyomnövényről, invazív fajról van szó, amely nagy tömegben borítja be a felszínt, és nagyon sok pollent termel.

Éppen ezért a földek tulajdonosainak és művelőinek a felelőssége a legnagyobb abban, hogy Magyarország lett Európa parlagfűvel legszennyezettebb állama, ahol körülbelül két és fél millióan szenvednek allergiában. Ugyanakkor leginkább a gazdálkodókat veszélyezteti a virágpor. Ezért az OKI szakértői állami támogatási rendszert javasolnak a földek parlagfű-mentesítésére, másrészt azt is, hogy a munkások kapjanak megfelelő minőségű maszkokat.

Pollenriadó esetén nemcsak a földeken dolgozóknak javasolja a légzésvédő maszkokat az ÁNTSZ, hanem azoknak is, akik a parlagfűvel fertőzött területek közelében élnek, de akár a érintett környéken biciklizőknek, sportolóknak is. A maszkba beépített szűrőbetét megakadályozza, hogy a pollen nagy mennyiségben jusson a légutakba. A virágpor kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak, a szakemberek az összehajtható vagy a formázott álarcot javasolják (erről itt olvashatnak részletesebben).

A sokéves aerobiológiai adatok alapján az OKI szakemberei azt is megállapították, hogy jól látszik, hol vágja ketté Magyarországot az úgynevezett parlagfű-problématengely, amely nagyjából a Kaposvár-Pécs-Kecskemét-Nyíregyháza vonalat követi. Ennek mentén, főleg az alföldi területeken gyakrabban és többször mérnek magas parlagfűpollen-koncentrációt, mint az ország más részein, ebből következően nehezebb a sorsuk az itt élő allergiás betegeknek is. Forrás »»


Másfélmillió ember szenved tőle — 2013. augusztus 30.

VEOL | Varga Ibolya

A parlagfüvet az ország leghírhedtebb gyomnövényének tekintik, sok embernek okoz szenvedést a virágpora.

Az ürömlevelű parlagfű Európában a legnagyobb mértékben nálunk terjedt el. A virágpora allergiakeltő, a legszerényebb becslés szerint is másfélmillió embernek okoz kellemetlenséget, de van olyan adat is, amelyik hárommilliósra teszi a pollenjére érzékeny magyarok számát.

A gazdasági jelentőségét annak köszönheti, hogy a számlájára írják a betegek ápolásának költségeit és az idegenforgalom bevételkiesését. Az osztrákok már csaknem negyven évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy szervezzük meg a kötelező irtását, hiszen a virágpora Ausztriában is sok ember megbetegedését okozza.

Az utóbbi években az első számú közellenség, irtása kötelező és büntetésre, kényszerkaszálásra számíthat az, aki a használatában lévő területen hagyja, hogy bimbót hozzon. Az utóbbi időben többen a védelmükbe vették, csodás gyógynövénynek nevezik, az ürömfélék családjába sorolják, de ez nem igaz.

A nyár elején minden évben szerveznek olyan tanácskozást, melyen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei mutatják be a növényt és ismertetik a védekezés lehetőségeit, valamint az elmaradása esetén kivethető szankciót, mely ötezertől milliós nagyságrendű büntetésig terjedhet. A kényszerkaszálásra a felhívás után jelentkezhetnek a vállalkozók, de ezt a munkát már tavaly sem kellett megrendelni.

Aki tudomást szerzett arról, hogy a területén parlagfüvet találtak, az maga végezte el a védekezést, amivel olcsóbban megúszta. A növényvédelmi igazgatóság és a földhivatal munkatársai ellenőrzik a gyom jelenlétét. Az esetleges büntetést a növényvédelmi hatóság veti ki.

Az idei tanácskozáson is Doma Csaba növényvédelmi herbológus foglalta össze mindazt, amit tudnunk kell a parlagfűről. Hazánkba az első világháború idején hurcolták be Észak-Amerikából gabonaszállítmányokkal és csak a második világháború után terjedt el. Igen jól alkalmazkodik, de széleskörű elterjedését az is segítette, hogy a Kárpát-medence ideális élettérnek bizonyul számára. Bár parlagfűnek nevezik, nem a megműveletlen parcellák, az ősgyepek, hanem a megbolygatott területek növénye.

Jól tűri a szárazságot, ha megsérül, oldalhajtásokat hoz, amelyeken még gyorsabban magot érlel. A magvai akár ötven évig is megőrzik a csírázóképességüket. Irtani lehetőleg kesztyűben, illetve védőfelszerelésben kell, mert minden rész allergiakeltő, akár érintésre is. Virágozni július közepétől a fagyokig szokott. A nagyon érzékenyeknek már a légköbméterenkénti ötven pollen is súlyos tüneteket okozhat. A kezelést segíti, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet pollencsapdákban méri a virágpor mennyiségét, az értékeket rendszeresen közzéteszi, tudhatják az érzékenyek, hogy mire számíthatnak.

Negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az Alföld keleti részére: Debrecen és Békéscsaba térségére. A parlagfű koncentrációja légköbméterenként elérte a 200-499 pollenszemet közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az érzékenyeknél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek. Az OKI előrejelzése szerint figyelembe véve az időjárás alakulását a parlagfű-pollenhelyzet romlásával nem kell számolni, a következő napokban fokozatos enyhülés várható. Forrás »»


Pollenhelyzet – ÁNTSZ: negyedik fokozatú riasztás parlagfű miatt az Alföld keleti részén — 2013. augusztus 29.

MTI közlemény

Negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az Alföld keleti részére – Debrecen és Békéscsaba térségére -, mert a parlagfű koncentrációja légköbméterenként elérte a 200-499 pollenszemet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az aerobiológiai monitorozási hálózat adatai szerint a Tiszántúl más részein, valamint ezzel egybefüggően a Kiskunság, illetve a Duna vonalát átlépve a Mezőföld területén, majd folytatva egészen Kaposvárig elnyúlóan harmadik fokú (bordó) riasztás van érvényben. A Mátra vidékén kívül az ország többi részén is legalább első-, illetve másodfokú a riasztás.

A parlagfűre érzékenyeknél akár súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, például komolyabb tüsszögési rohamok, folyamatos náthára jellemző orrfolyás, fejfájás, torokkaparás, szemgyulladás, általános fáradtság – írta az ÁNTSZ.

Az OKI előrejelzése szerint – figyelembe véve az időjárás alakulását – a parlagfű-pollenhelyzet romlásával már nem kell számolni, a következő napokban fokozatos enyhülés várható.


A levegőből derítik fel a szennyezett területeket — 2013. augusztus 29.

MNO

Helikopterrel is keresik a parlagfűvel szennyezett területeket Győr-Moson-Sopron megyében. Két nap alatt 250 ezer hektáros területet vizsgálnak meg a kormányhivatal munkatársai a levegőből. A rendszeres ellenőrzés miatt Nyugat-Magyarországon évről évre csökken a parlagfűvel szennyezett területek nagysága.

Négy kilométeres sávokat repülünk, mert 200-250 méteres magasságból 2 kilométeres távolságba el lehet látni és fel lehet fedezni a parlagfüvet” – mondta el Pongrácz Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: másnap a földhivatal munkatársai keresik fel a helyszínt és veszik fel a jegyzőkönyvet.

A levegőből így a nehezen megközelíthető területeket is át lehet vizsgálni. Az eddigi vizsgálatok szerint a megyében Sopron környékén a leggyakoribbak a parlagfüves szántóföldek. 94 hektáros a legnagyobb összefüggő terület.

Bakodi Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal vezetője elmondta: 120 ezer hektárt jártak át kollégái, és ebből 200 hektár parlagfűvel szennyezett területet találtak 67 foltban.

A folyamatos ellenőrzés és az elrettentő, akár 15 millió forintos pénzbírság eredményesnek bizonyult, ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében a parlagfűvel szennyezett terület a harmadára csökkent. Forrás »»


Jól halad a Nyírerdő közfoglalkoztatási programja — 2013. augusztus 29.

MTI közlemény

Az erdőművelő közfoglalkoztatási programban 791 embert foglalkoztatott átlagosan július végéig a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. – közölte Szalacsi Árpád vezérigazgató csütörtökön az MTI-vel.

A cég vállalta, hogy 800 embernek ad munkát a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei állami tulajdonú erdőkben a március elején indult, héthónapos programban – tette hozzá.

A szakmai tervben meghatározott munkák elvégzése nem igényelte a program kezdetekor a maximális létszám felvételét, a havi átlaglétszámot a munka ütemezéséhez igazítva növelték fokozatosan. Július végén például már 855-en dolgoztak egyszerre, az augusztusi és szeptemberi foglalkoztatással pedig teljesítik a vállalt átlaglétszámot – magyarázta a vezérigazgató.

Tájékoztatása szerint a program 594 millió forintos költségét a Belügyminisztériumtól kapott támogatás fedezi. A közfoglalkoztatáson keresztül növelik az erdők értékét, elősegítik a károsodott erdőterületek rehabilitációját, javítják a szállító utak állapotát, emelik a parkerdei szolgáltatási színvonalat és segítik a tiszta erdei környezet megvalósítását.

A munkák kiterjednek a vágástakarításra, a parlagfű és más gyomnövények irtására, az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények kijelölésére és karbantartására, valamint a kommunális hulladék összegyűjtésére. Nagy hangsúlyt fektettek az árterületek rendbetételére, az esetlegesen kialakuló árhullámok szabad levonulásának biztosítására. Utóbbiakat 280 hektáron tervezték elvégezni, de már 310 hektárnál tartanak – ismertette a részleteket Szalacsi Árpád.

Hozzátette: a programhoz képzések is kapcsolódnak, amelyek javíthatják a résztvevők esélyeit a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatottak közül közel százötvenen jutottak képzettséghez. Az erdészeti növényvédelmi tanfolyamon 70-en kaptak bizonyítványt, a faiskolai munkás képzést 43-an fejezték be eredményesen, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Munkaügyi Központ által szervezett motorfűrész kezelői tanfolyamot 30-an végezték el.


A PME állásfoglalása a helikopteres parlagfű-földerítésekről — 2013. augusztus 28.

PME közlemény | MTI-OS

A hírek szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén is helikopteres parlagfű-földerítéseket szervez.

A PME részéről már az elmúlt évek helikopteres bejárásai után jeleztük, hogy ez a módszer nem költséghatékony. Nem állja meg a helyét az az érv, hogy a helikopter olyan helyekre is eljut, amelyeket más módon nem lehet megközelíteni, hiszen minden mezőgazdasági területre kimennek a gépek, ill. a munkákat végző emberek. És a helikopterrel földerített területre a mentesítéshez is a földön kell eljutni.

A légi földerítés alacsony hatásfoka a VM “Jelentés a Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII.6.) Korm. határozatban foglalt 2012. évi feladatok végrehajtásáról” című beszámolójából is kiderül. 2012-ben légi földerítéssel több mint 1,5 millió hektárt ellenőriztek, és csak 908 ha parlagfüves területet találtak. (A fölmérések szerint Magyarország területének mintegy 8 %-a erősen fertőzött parlagfűvel. 1,5 millió hektár ellenőrzésekor tehát mintegy 120.000 ha fertőzött területet kellett volna találni. Ennek 1 %-át sem találták meg.)

A helikopteres földerítés hibája az is, hogy csak augusztus végén kezdik. Ekkor a parlagfű virágzását, ill. a tömeges pollenképződést már nem lehet megakadályozni. Ehhez a repüléseket júliusra kellett volna szervezni. Az időzítést érintő kifogásunkat is évről évre jeleztük az illetékeseknek, de eddig ezt sem vették figyelembe.


Parlagfű helyzetkép: közel 1,5 millió allergiás beteg — 2013. augusztus 28.

gondola.hu

A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja allergiás tünetek jelentkezését.

A szakember szerint a védekezés kulcsa – a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.

Már óvodáskorban is jelentkezhet

A légúti allergiák előfordulása a teljes lakosság körében 25%, ebből a parlagfűre allergiás betegek aránya csaknem 60%, ez a szám pedig jóval magasabb a környező országoknál – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ez azt jelenti, hogy hazánkban megközelítőleg 1,5 millió parlagfű allergiás él jelenleg. A betegek számának évről-évre történő emelkedése mellett megfigyelhető, hogy a tünetek egyre fiatalabb korában jelentkeznek: ma már 3-4 éveseknél is tapasztalhatjuk a légúti allergiára utaló jeleket: orrfolyás, az orr, a szemek viszketése, könnyezés, a szemek pirossága, orrdugulás, torokkaparás a leginkább jellemző tünetek. A számok emelkedésének legfőbb okai a hazánkra jellemző erős parlagfű fertőzöttség és a légszennyezettség.

Városokban erősebb panaszok?

Tévhit, miszerint a parlagfű allergia a vidéken élőket sújtja elsősorban, akik a természet közelsége miatt inkább találkozhatnak a tüneteket okozó allergén növénnyel. Valójában az allergiások száma a nagyobb városokban magasabb, mint a vidéken élőknél. A parlagfű igénytelen és agresszív terjedésű gyomnövény, a városban épp úgy képes benépesíteni üresen álló telkeket, mint vidéki környezetben mezőket, útszéli helyeket. A városokban a helyzetet az egész országra jellemző erős parlagfű fertőzöttség mellett a légszennyezettség is súlyosbítja. A parlagfű pollenfelülete buzogányfejre emlékeztet, melyre könnyen rátapadnak a levegőben lévő szennyeződések, például koromszemcsék, és a pollen allergén molekuláival együttes hatást váltanak ki – részletezi a jelenség okait dr. Balogh Katalin. A légszennyezettség további veszélye, hogy a levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a parlagfű virágporát borító védőfehérjét is károsítják – így megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék sokkal gyorsabb és súlyosabb reakciót okoznak.

Kezelje idejében a tüneteket!

Ha az év egy adott időszakában, évről-évre visszatérő panaszoktól szenved, érdemes allergiavizsgálatot végeztetnie. A vizsgálat pollenszezonban vérből, az év egyéb időszakában bőrpróba segítségével végezhető el. Az allergén növény beazonosítása nélkülözhetetlen a pontos diagnózishoz, ezután van lehetőség a kezelés megkezdésére. A tüneti kezelést allergológus szakorvossal kell megbeszélni, ha sikerült jól beállítani, a továbbiakban lehet patikában vásárolni, illetve családorvossal íratni a szükséges készítményeket. A lényeg, hogy semmiképp sem javasolt elhanyagolni a panaszokat, a rosszul beállított kezelés ugyanis nem szünteti meg a tüneteket, a tartósan fennálló orrdugulás pedig súlyosabb betegséghez – például idült arcüreg-gyulladáshoz is vezethet, ilyen esetekben pedig gyakran műtét szükséges. Az elhanyagolt allergia emellett további allergiák megjelenését is előidézheti, súlyosabb esetben pedig asztmához is vezethet.

Jegyezze fel a következő szezonra: immunterápia

Az allergia megfékezésében egyedülálló lehetőség az immunterápia, mely nemcsak a tüneteket képes tartósan enyhíteni, de az említett két szövődmény ellen is védelmet biztosít. A teljes terápia 3-5 évig tart, de segítségével már az első évben jelentősen csökkenek a panaszok – számolt be a betegek tapasztalatairól dr. Balogh Katalin. A tabletta, vagy cseppek formájában adagolható készítmények alkalmazása nem vesz igénybe napi pár percnél hosszabb időt és a beteg otthonában történik. A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja: nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. Az immunterápiás kezelés segítségével a beteg szervezete lépésről-lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, illetve megelőzhetőek az olyan súlyosabb, allergia következtében kialakuló szövődmények is, mint az asztma. Parlagfű allergiás betegeknek érdemes már most gondolniuk a következő szezonra, a kezelést ugyanis az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal meg kell kezdeni. Forrás »»


Vörös riasztás jön: itt lehetnek legsúlyosabbak a tünetek — 2013. augusztus 26.

Kossuth Rádió, 180 perc

Miután megkezdődött az allergén gyomnövény virágzása, a hagyományosan ajánlott módszerek, mint a hajmosás, illetve a gaz irtása már nem sokat számít. Gyógyszerek kellenek a tünetek visszaszorítására – mondta Nékám Kristóf allergológus.

Virágzik a parlagfű, javában tart az allergiaszezon. Tiszántúlon és Kecskemét térségében a gyomnövényből származó pollen koncentrációja olyan szinten van már, ami vörös riasztást indokol.

Nékám Kristóf allergológus professzor a 180 percben azonban elmondta, a kissé esős, nyirkos elmúlt hétvége jót tett a parlagfűre érzékeny embereknek, a riasztáshoz kapcsolt adatok néhány nappal korábbiak. Hozzátette: érdekes jelenség, hogy a Miskolc-Zalaegerszeg vonaltól északra nincs még jelen olyan koncentrációban parlagfű, hogy riasztást kellene kiadni, attól délre, dél-keletre azonban már igen. A legrosszabb a helyzet általában Debrecen, Kecskemét, Nyíregyháza és Pécs környékén.

Lényeges azonban, hogy az elmúlt években valamilyen nehezen magyarázható okból egész Európában csökkent valamelyest az allergiát okozó pollenek koncentrációja a levegőben, nem csak a parlagfűé – fűzte hozzá.

Nékám Kristóf elmondta még, a vörös riasztás alsó határérték, amelytől fölfelé még további öt szín van – ezek egyre magasabb pollenkoncentrációt jeleznek. “Tehát, most azért még csak az elején vagyunk”, és nincs még egészen késő valamit tenni az allergiás tünetek felerősödés ellen. Fontos azonban, hogy a mostani fázisban a hajmosás, a hajnali szellőztetés, a gyom irtása már nem sokat számít. Jelenleg már csak a gyógyszerek segítenek az allergiásoknak – hangsúlyozta. Forrás »»


Pollenhelyzet – ÁNTSZ: a Tiszántúlon és Kecskemétnél vörös riasztás parlagfűre — 2013. augusztus 24.

MTI közlemény

A Tiszántúlon, a Köröstől északra, valamint Kecskemét térségében a parlagfű pollenkoncentrációja elérte a légköbméterenként 50-99 pollenszemet, így erre a területre vörös, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint az Alföld többi részén, illetve a Dunát átlépve egészen a Pécs-Székesfehérvár-Budapest vonalig, továbbá az ország északnyugati részén légköbméterenként 30-49 pollenszemet mértek, ami az elsőfokú, piros riasztási szintnek felel meg.

Közölték azt is, hogy a Dunántúli-dombság, a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység térségében figyelmeztető jelzés van érvényben.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az OKI előrejelzése szerint a parlagfű virágzása miatt a következő napokban a helyzet további romlásával kell számolni.


Ma a szél miatt megemelkedik a pollenkoncentráció — 2013. augusztus 20.

PME közlemény | MTI-OS

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) köszöni azokat a bejelentéseket, amelyekkel a lakosság eddig hozzájárult a parlagfűfertőzés csökkentéséhez. Több száz hektár fertőzött terület mentesítését tudtuk kezdeményezni. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb jelentéséből (http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf), sajnos, az következik, hogy idén legalább annyi pollen lesz a levegőben, mint tavaly. Az ország nagy részén már piros riasztás van érvényben, és a helyzet a következő napokban romlani fog, nagy szél hatására emelkedik a pollenkoncentráció.

Jelentsék be a parlagfüvet! Kérjük, pontosan határozzák meg a fertőzés helyét!

A PME bejelentőlapjára (www.pme.hu/online-bejelentes) és a 80 204355 zöldszámra küldött bejelentéseknél a hatósági eljárások hatékonysága érdekében kérjük a szükséges adatok megadását, és olyan fényképek mellékelését, amelyeken a parlagfű és a környezet egyértelműen fölismerhető. A PME a bejelentéseket a saját nevében, a bejelentő adatai nélkül továbbítja az illetékes hatósághoz.

A parlagfűpollen több mint 90 %-a mezőgazdasági területekről (parlagon hagyott földekről, napraforgótáblákról, gabonatarlókról) származik, elsősorban ezeket kell figyelni. Figyelmeztetünk mindenkit, hogy most, a pollenszezon csúcsán, megfelelő védőfelszerelés nélkül senkinek sem tanácsos parlagfüves területre mennie, mert a pollenallergia bárkiben kialakulhat!


Már megrohamozták az allergiás betegek a gyógyszertárakat és a rendelőket — 2013. augusztus 13.

Tények | TV2

Már megrohamozták az allergiás betegek a gyógyszertárakat és a rendelőket, pedig még nem is tetőzik a parlagfűszezon. Az olcsó, recept nélküli szereket keresik. A szakemberek szerint a gyógyszerszedést még az előtt el kell kezdeni, hogy jelentkeznének a tünetek. Forrás »»


PME: megkezdődött a parlagfű pollen szezon — 2013. augusztus 12.

PME közlemény

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a lakossági parlagfűbejelentések naprakész katalógusával segíti a hatóságok munkáját.

Egyesületünkhöz (zöld vonal 06 80 204355, email:parlagfu@chello.hu, on-line: www.pme.hu/online-bejelenes) augusztus 9-ig 450 bejelentés érkezett. Naponta 20 és 50 között változik a bejelentések száma. Mintegy háromnegyede belterületről, hiszen az embereknek a közvetlen lakókörnyezetükben tájékozódnak leginkább. A külterületi bejelentés kevesebb, annak ellenére, a parlagfű szennyezettség majd 90 százaléka mezőgazdasági területekről származik.

Egyesületünk honlapján, a www.pme.hu-n hozza nyilvánosságra a bejelentések katalógusát. Ezúton is kérjük az önkormányzatok munkatársait, hogy keressék föl honlapunkat, ahol naprakészen tájékozódhatnak a lakossági bejelentésekről. Az információátadásnak ennél gyorsabb és olcsóbb módja nincs.

Kérjük az önkéntes parlagfű felderítőket, hogy a nagy pollenszórás miatt csak délután 14 órától menjenek a virágzó parlagfüves területekre, és viseljenek maszkot.


Rossz lesz az allergiásoknak augusztus végén — 2013. augusztus 11.

origo.hu

Még a kültéri gombák okozzák a legtöbb allergiás tünetet, de már sok virágport szór a parlagfű, a kender és az üröm is.

Augusztus negyedik vagy ötödik hetében lesz a legtöbb parlagfűpollen a levegőben, attól függően, hogy miként alakul az időjárás. Az elemzést végző Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy ha van rá lehetőségük, e két hét alatt utazzanak el. Szabadságukat töltsék tengerpart vagy magashegység közelében, vagy Magyarországon keressék az erdős tájakat, a hegyvidékeket vagy a vízpartokat.

Figyelmeztető jelzést egyelőre az ország középső sávjára adott ki az OKI, mert megemelkedett a parlagfű virágporának koncentrációja a levegőben. Az agresszív gyom mellett a kender és az üröm virágporából is közepes mennyiség volt a levőben az elmúlt héten Győrben, Miskolcon és Zalaegerszegen. A libatopfélék virágporából Győrben mértek közepes koncentrációt az OKI pollencsapdáival.

Az allergiások életét leginkább a kültéri gombák keserítették meg augusztus 5. és 11. között, nagyon nagy mennyiségben mérte az OKI Budapesten és Miskolcon, Pécsen pedig közepes mennyiségben.

Parlagfűvel fertőzött területeket két helyen is be lehet jelenteni interneten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működtette állami rendszer oldala itt elérhető, a nemkormányzati szervezet, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület bejelentőlapja pedig itt található; tanácsokat, javaslatokat olvashat arról, hogyan érdemes jelezni a tömeges allergiát okozó növény terjedését.

Forrás »»


Akár többmilliós bírságra is számíthatnak — 2013. augusztus 11.

HírTV

Az ország több pontján is elérte a tüneteket okozó szintet a pollen mértéke. A szakemberek arra figyelmeztetik az allergiásokat, hogy fokozottan figyeljenek a szellőztetésre, és mossanak gyakrabban. Akik eddig nem irtották ki ingatlanukon az allergén gyomnövényt, akár többmilliós bírságra is számíthatnak.

Térdig ér a parlagfű az egyik domboldalon Budapest II. kerületében. A több hektáron elterülő gyomnövény ráadásul mindössze néhány méterre van a lakóházaktól. A hétvégi szeles időben a virágpor is jobban terjed a levegőben, ami sok allergiásnak okoz bosszúságot.

Az ÁNTSZ narancsszínű figyelmeztetést adott ki az ország középső és keleti részére. Itt a parlagfű pollenkoncentrációja már meghaladja a közepes szinten. Ez pedig szem- vagy torokviszketést, orrfolyást és tüsszögést is okoz.

A héten az üröm pollenje is megjelent a levegőben. A szakemberek azt tanácsolják: aki teheti, mosson gyakrabban hajat, de az ágyneműket is célszerű többször tisztítani, mint máskor.

Már egy hónapja büntetik, ha valaki nem irtotta le telkén vagy háza körül a parlagfüvet. Ennek ellenére naponta tucatjával érkeznek a bejelentések a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapjára.

Aki nem végezte el ingatlanán a parlagfű-mentesítést, 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra is számíthat. Emellett a kényszerkaszálás költségét is a telektulajdonosnak kell állnia. Forrás »»


DK: A kormány nem segítette a parlagfű elleni védekezést — 2013. augusztus 11.

Népszabadság | MTI-OS

– Hogyan lehet felkészülni a parlagfű-szezonra minden idők legkevesebb forrásából, alig 70 millió forintból? – tette föl a kérdést a kormánynak Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. S meg is válaszolta: sehogy.

– Mit tett a kormány a parlagfű elleni védekezés érdekében? Mit tettek azért, hogy a pollenterhelés drasztikusan csökkenjen, hogy ne alakuljon ki újra katasztrófa körüli helyzet Magyarországon? Hogyan lehet egyáltalán felkészülni a parlagfű-szezonra minden idők legkevesebb forrásából, alig 70 millió forintból? – tette föl kérdéseit az Országos Sajtószolgálat útján Oláh Lajos országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció tagja, a kKépviselők Parlagfű csoportjának elnöke.

Mint közleményében írja, az elmúlt napokban elérte a közepes szintet a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az országban, néhol “narancs” jelzést is kiadott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Sajnálatos módon újra beköszöntött ez az időszak, s a helyzet szerinte az elkövetkezendő napokban-hetekben előreláthatólag csak súlyosbodni fog.

Oláh Lajos szerint habár évről-évre egyre több ember szenved az említett pollen okozta allergiától, a kormány és az illetékes minisztériumok semmit sem tesznek e tarthatatlan helyzet ellen, az ország pedig egyre felkészületlenebbül lép a parlagfű-szezonba. A közlemény szerint a képviselő értetlenül áll az ismételten kialakult helyzet előtt és ezúton kérdezi az illetékeseket, hogy mit tettek ebben az évben annak érdekében, hogy a csaknem kétmillió allergiás életkörülményei megváltozzanak?

A politikus azt írja: a kérdésekre a válasz egyszerű, hiszen a kormány immáron sokadjára semmit sem tett azért, hogy akár parányi mértékben is javuljanak a betegek kilátásai. Folyamatosan halogatnak lényeges döntéseket, kormánybiztos kinevezését, a belterületekkel kapcsolatos módosításokat, de a kormány még arra sem képes, hogy tisztességesen megválaszolja a civil megkereséseket, például az adófizetők korábbi egy százalékos felajánlásainak felhasználása kapcsán.

A helyzet kilátástalan, immáron késő bármit is tenni, így nem marad más hátra, minthogy az allergiások minden tüsszentésüknél megköszönjék a Fidesz vezette kormánynak, hogy újra nem tett semmit a parlagfű elleni küzdelem terén – zárul a közlemény. Forrás »»


Minden tüsszentésnél köszönje meg a Kormánynak, hogy újra semmit sem tett a parlagfű elleni küzdelem terén! — 2013. augusztus 11.

DK közlemény | MTI-OS

Az elmúlt napokban elérte a közepes szintet a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az országban, néhol “narancs” jelzés is kiadásra került az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint. Sajnálatos módon újra beköszöntött ez az időszak, mely helyzet az elkövetkezendő napokban-hetekben előreláthatólag csak súlyosbodni fog.

Habár évről-évre egyre több ember szenved az említett pollen okozta allergiától, a Kormány és az illetékes minisztériumok semmit sem tesznek eme tarthatatlan helyzet ellen, az ország pedig egyre felkészületlenebbül lép a parlagfű-szezonba.

Oláh Lajos, országgyűlési képviselő, a Képviselők Parlagfű csoportjának elnöke értetlenül áll az ismételten kialakult helyzet előtt és ezúton kérdezi az illetékeseket, hogy mit tettek ebben az évben annak érdekében, hogy a csaknem kétmillió allergiás életkörülményei megváltozzanak? Mit tett a Kormány a parlagfű elleni védekezés érdekében? Mit tettek azért, hogy a pollenterhelés drasztikusan csökkenjen, hogy ne alakuljon ki újra katasztrófa körüli helyzet Magyarországon? Hogyan lehet egyáltalán felkészülni a parlagfű-szezonra minden idők legkevesebb forrásából, alig 70 millió forintból?

Oláh Lajos szerint a feltett kérdéseire a válasz egyszerű, hiszen a Kormány immáron sokadjára semmit sem tett, hogy akár parányi mértékben is javuljanak a betegek kilátásai. Folyamatosan halogatnak lényeges döntéseket, mint a kormánybiztos kinevezését vagy a belterületekkel kapcsolatos módosításokat, de ez a Kormány még arra sem képes, hogy tisztességesen megválaszolja a civil megkereséseket, például az adófizetők korábbi egy százalékos felajánlásainak felhasználása kapcsán.

A helyzet kilátástalan, immáron késő bármit is tenni, így nem marad más hátra, minthogy az allergiások minden tüsszentésüknél megköszönjék a Fidesz vezette Kormánynak, hogy újra nem tett semmit a parlagfű elleni küzdelem terén.


Pollenhelyzet – ÁNTSZ: az üröm és a parlagfű pollenjei is megjelentek a levegőben — 2013. augusztus 10.

MTI közlemény

Az üröm és a parlagfű pollenjei is megjelentek a levegőben a mérőállomások adatai szerint, néhol már tüneteket okozó közepes mennyiséget is mértek, de továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb számban – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatához beérkezett adatok szerint a csalánfélék pollenszemeinek mennyisége ugyan tovább csökkent, de koncentrációjuk még mindig elérte a közepes szintet, sőt Miskolcon és Zalaegerszegen magas volt.

Egy-egy napon magas szintet mértek még Miskolcon a kender, Szombathelyen pedig a parlagfű virágporából. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen, Győrben és Szombathelyen elérte a nagyon magas, Budapesten és Miskolcon a magas szintet, Pécsen legfeljebb közepes értéket regisztráltak.

Közepes koncentrációban volt jelen a legtöbb helyen a kender, a parlagfű és az üröm pollenje, illetve a pázsitfűféléké Miskolcon, Győrben és Zalaegerszegen, a libatopféléké pedig Győrben. Ezek mellett alacsony koncentrációban regisztrálták még a csapdákban az útifű, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenjét – alacsony koncentrációban.

Az ÁNTSZ csütörtökön jelentette be, hogy elérte a közepes szintet a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az országban, s emiatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet “narancs” jelzést adott ki a középső és a keleti területekre.


PME: Virágzik a parlagfű, megkezdődött a parlagfű pollen szezon — 2013. augusztus 3.

PME közlemény | MTI-OS

Virágzik a parlagfű, megkezdődött a parlagfű pollen szezon. Egyesületünk az angyalföldi Duna Plaza környékére szervezett tegnapra és mára parlagfűmentesítési akciót. Az akcióhoz meghívtuk a televíziók munkatársait is

A televíziók híradói a VM és az ÁNTSZ munkatársaival készült riportok mellett egyesületünk akcióiról is hírt adott. A TV2 Tények és a HírTV tegnapi riportjai után, ma az ECHO TV mutatja be az évek óta parlagfű és gyom fertőzöttségéről hírhedtté vált területet a Duna Plaza hátsó parkolójának területén belül.

Idén is a környék lakói jelentették be egyesületünk zöldszámán (+36-80-204355) és internetes bejelentőlapján (www.pme.hu), hogy a Meder utcai oldalon, a Duna Plaza irodáival szemben, drótkerítéssel körbevett területen és mellette másfél méteres parlagfű bokor és gyomtenger burjánzik.

Reméljük, a sajtó nyilvánossága hozzásegít majd a fertőzött terület mielőbbi megtisztításához.


ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon — 2013. augusztus 2.

MTI közlemény

Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

Az ÁNTSZ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint idén július elején jelentek meg először a csapdákban a parlagfű pollenszemei. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfűpollen koncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is. Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható – írta az ÁNTSZ.

A sok allergiás betegre tekintettel az ÁNTSZ a parlagfűszezonban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan tájékoztassa a lakosságot az aktuális parlagfűhelyzetről. Ennek érdekében idén is naponta frissítik a honlapjukat (oki.antsz.hu) több város – köztük Budapest, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg, Szeged – aktuális pollenadataival. Augusztus elején pedig ismét elindítják a parlagfűpollen-riasztási rendszert is: szerdánként teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé. A tisztiorvos hivatalos Facebook-oldalán (www.facebook.com/tisztiorvos) az aktuális parlagfűhelyzetről szóló jelentéseiket is rendszeresen közzéteszik majd.

A parlagfűpollen-szezon alakulásában az időjárás meghatározó” – írta az ÁNTSZ. Mint kifejtették: májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, átmenetileg csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után viszont ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel együtt azonban a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Mint írták, a tavalyi nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt, ami az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfűpollen-terhelést. Idén a május és a június is hidegebb és esősebb, a július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható – fejtették ki.


Irtsa a parlagfüvet, vagy jelentse be! — 2013. augusztus 2.

VM közlemény | MTI-OS

A parlagfű-szezon közelgő indulása előtt a vidékfejlesztési tárca ismét felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy július 1-je óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

Az allergiások helyzetét teheti könnyebbé a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) által fenntartott rendszer, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat segítségével – előzetes regisztráció után – bárki, akár otthonról bejelentse az általa talált parlagfüves területet. De mobiltelefonnal is rögzíthető a terület jellemzője, és készíthető a helyszínről fényképfelvétel. (https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx)

Magyarországon a leggyakoribb gyomnövény a parlagfű, az országban legalább 5 millió hektárnyi területén előfordul. Gyakorlatilag bárhol megjelenik, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak, de az erdőirtások területén is megtelepszik. Minden földhasználónak kötelessége, hogy az általa használt/kezelt ingatlanon a parlagfű-mentesítést elvégezze!


Eddig huszonegy eljárás indult parlagfű miatt — 2013. július 27.

TEOL | www.teol.hu | M. I.

Huszonegy eljárást indított el eddig parlagfű miatt a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.

Idén július 10-én indult el a megyében az első ellenőrzés, mondta dr. Gabi Géza, igazgatóhelyettes. Ha a parlagfű borítottsága eléri az 5 százalékot, akkor mindenképpen eljárás indul a mulasztóval szemben. A jelenlegi törvények szerint a földhasználót nem kell előzetesen felszólítani. Az érintett egy levelet kap, melyben értesítik, hogy megbüntetik a parlagfű miatt. Ezt követően azt még megteheti, hogy gyorsan lekaszálja a területét, majd ennek tényét jelzi az igazgatóság felé. Így ugyan a büntetést nem ússza meg, de a közérdekű védekezés költségét igen.

Aki a védekezést elmulasztja, annak fizetni kell a közérdekű kaszálás költségét, a felügyelők kiszállásának költségét, a földhivatal költségét, plusz a bírságot, mely legkevesebb 15 ezer, de parlagfű borítás, és a terület nagyágtól függően akár 5 millió forint is lehet. Ha a földhasználó 15 napon belül nem fizet, akkor az adóhivatal vagy az önkormányzat adó formájában hajtja be a tartozást. Tavaly összesen 97 jegyzőkönyvet vettek fel a járási földhivatalok mezőgazdászai és 90 esetben növényvédelmi bírságról rendelkezett.

Forrás »»


Támad a parlagfű kommandó! — 2013. július 25.

Kapospont | www.kapos.hu

A közterületfelügyelők folyamatosan ellenőrzik a megyeszékhely belterületeit. A városon kívül a földhivatal ellenőriz és a növényvédelmi igazgatóság büntet.

A jól bevált akció miatt egyre kevesebb alkalommal büntetnek a hatóságok. A töröcskei városrészt járják a kaposvári közterületfelügyelők. Folyamatosan ellenőrzik a város belterületeit.

– Szeretnénk megelőzni a bajt, szeretnénk, ha minél kevesebben szenvednék meg az allergén növények virágzásának a következményeit. Különösen a parlagfű veszélyes éppen ezért járjuk a területet – mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán.

Ha fertőzött területet látnak azt lefényképezik, és felszólítják a tulajdonost, hogy irtsa ki a gyomnövényt, erre 24 órát adnak. Ha ezt nem végzi el, akkor az önkormányzat a tulajdonos költségére lekaszáltatja a területet. A gondatlanok bírságot is kaphatnak. A büntetés 15 ezer forinttól, 5 millióig terjed. Idén egyébként már 15 bejelentés érkezett elhanyagolt terület miatt.

A külterületeket a földhivatal ellenőrzi, a büntetést pedig a növényvédelmi igazgatóság szabja ki. Tapasztalataik szerint a parlagfű kommandónak köszönhetően egyre kevesebb a fertőzött terület.

– Évről, évre folyamatosan csökken. Három évvel ezelőtt még majdnem ezer hektárnyi terület volt, ami ellen el kellett járnunk, a tavalyi évben már csak 335 hektár, és hát bízunk benne, hogy talán idén is tovább csökken ez a szint – mondta az SMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője, Novák Csaba.

Az időseknek és a betegeknek, amennyiben nincs segítségük, ingyen lekaszálja an területet az önkormányzat. Szociális kaszálás idén eddig 4 esetben történt.

Ingyenes parlagfűvonal: 80/205-230


Két parlagfűmentes település biztosan lesz Hajdú-Biharban! — 2013. július 24.

Cívishír | www.civishir.hu

Allergiások Mekkája lehet Balmazújváros és Tetétlen.

Mészáros Béla, a Kwizda Agro kertészeti üzletágának vezetője szerdán ünnepélyes keretek közt hirdette ki a Parlagfűmentes környezetért pályázat 5 nyertesét. A legjobb pályázatot benyújtó tetétleni önkormányzat Faluházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a parlagfű elleni hatékony fellépés csak akkor lehetséges, ha a megfelelő eszközöket megfelelő módon alkalmazzák az érintettek. A cég tavasszal hirdetett pályázatot annak érdekében, hogy segítse a parlagfű által okozott allergia visszaszorítását. Az önkormányzatok és a települések közterületeinek gondozásáért felelős nonprofit szervezetek országszerte pályázhattak a gyomirtóval történő parlagfű-mentesítés támogatására. A pályáztató eredetileg úgy tervezte, hogy három nyertest fog hirdetni, azaz három várost fog támogatni, nyertesenként 100-100 liter gyomirtó szerrel. A beérkezett pályázatok magas minőségére tekintettel azonban a cég úgy döntött, hogy 400 literre emeli támogatás mértékét, és öt önkormányzatot díjaz. A támogatás összértéke így elérte az 1 millió forintot.

A nyertesek között két hajdú-bihari település is van: Balmazújváros és Tetétlen, Nyugat-Magyarországot Sopron képviseli, a fővárosból Újpest pályázatát támogatta a kiíró, de a szabolcsi Beszterec is örülhetett az eredménynek.

Kapálnak, kaszálnak is

Mészáros Béla elmondta azt is, hogy nagyon fontos, hogy a mindig a megfelelő módszert alkalmazzuk a gyomirtásban. A parlagfűirtásban például, a legjobb módszer a területek rendszeres gondozása, a kapálás. Ugyanakkor vannak olyan nagy kiterjedésű, parlagon fekvő földek, ahol a fenntartók helyesen alkalmazhatják a gyomirtó szereket is, mert azok haszonnövényeket nem veszélyeztetnek. A közhiedelemmel ellentétben azonban a kaszálás csak rövid távon jelent megoldást, mert valójában inkább megerősíti a növényt, szaporodásra sarkallja. Vannak azonban olyan speciális helyek, ahol nem lehet sem kapálni, sem kaszálni, például a burkolt utak repedéseinél. Az egyik pályázó éppen ezeknek az irtására szeretné használni az elnyert gyomirtó szert.

Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen polgármestere, a legeredményesebb pályázó elmondta, hogy Tetétlen mindent megtesz a település gondozása, a lakosság egészségének megóvása érdekében. Ehhez jelent nagy segítséget ez a támogatás is. Ugyanakkor a tetétleniek nem csak vegyszert alkalmaznak a gyomirtásban, hanem rendszeresen kaszálnak, és bevonják a lakosságot is, önkéntes napokon együtt gyomlálnak.


Utolsó lehetőség a gazdáknak, hogy elkezdjék a parlagfű irtását — 2013. július 24.

Kossuth Rádió, Hajnal-táj

A hatóságok júliustól büntetik azt, aki elmulasztja a parlagfűirtást. Ennek mértéke az allergiaokozó gyommal fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A földtulajdonosoknak, földhasználóknak minden évben június 30-áig kell gondoskodniuk területük parlagfű-mentesítéséről. A hatóságok július 1-je után már büntetik azt, aki elmulasztja az irtást.

Ennek mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Azonban a hatóságok elsődleges célja, hogy bírságok helyett mentesítsék a földeket a parlagfűtől, hiszen ezt diktálja a közérdek. A tapasztalatok szerint jogkövetés tekintetében jelentős javulás tapasztalható az elmúlt időszakban, vagyis az érintettek egyre inkább igyekeznek eleget tenni a parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek – mondta el a Hajnal-tájban Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Magyarországon a parlagfű szezonja, vagyis virágzása júliustól egészen októberig húzódhat, a legtöbb pollen pedig az időszak közepén, augusztusban és szeptemberben kerül a levegőbe. A cél az, hogy ne tudjon bimbó fejlődni a gyomnövényen, amely legalább ötmillió hektárnyi területen fordul elő. Hódi László, a Hajnal-tájnak elmondta, idén most, július utolsó harmadában indul a parlagfű szezonja, nem késő tehát elkezdeni a védekezést. Aki elmulasztja a kaszálást, és még nem került a hatóság látókörébe, az pótolhatja az eddig elmaradt munkát – tette hozzá a kormányhivatal igazgatója.

A parlagfű irtásáról kormányhatározat rendelkezik, a gyom ellen nemcsak a földön, hanem a levegőből is folyik a védekezés. Az országban több éve végeznek helikopteres felméréseket, például Csongrádban is. Polner Eörs, a megyei kormányhivatal főigazgatója a Hajnal-tájnak elmondta, az akció lényege, hogy felhívják a gazdák, illetve a földtulajdonosok figyelmét arra, hol van fertőzött terület.

Bálint Beatrix, a deszki mellkasi betegségek szakkórházának főorvosa a Kossuth Rádió műsorának elmondta, a magyar lakosság 60 százalékánál mutathat ki a parlagfűre való érzékenység, és körülbelül 20-30 százalék alakul ki a betegség, azaz megjelennek az allergiás tünetek. Az orvos hangsúlyozta, mivel a parlagfű magja gyakran csak öt-hat év múlva hajt ki, a mostani irtást követően ennyi idővel várható komoly eredmény a gyom visszaszorításában.

Az allergia oka, hogy a parlagfű virágporának felületén hat-hétféle olyan fehérje van, amelyek a nyálkahártyával érintkezve leoldódnak és heves reakciókat váltanak ki a szervezetből – orrviszketést, szájpadlásviszketést, tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést, könnyezést.


Harcban a parlagfű ellen — 2013. július 22.

Szabolcs Online | www.szon.hu

Nyíregyháza – Június végén lejárt a parlagfű-mentesítési határidő, aki eddig nem irtotta ki a parlagfüvet a telkén, mától 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthat.

– A bírság mértéke a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy kül-vagy belterületről van-e szó – tájékoztatta lapunkat Sipos Tibor, a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője. Az élelmiszerláncról szóló, 2008-ban szigorított törvény mondja ki, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Sipos Tibor elárulta: az idei évben előzetes információi szerint 4-5 millió forint állhat rendelkezésükre a védekezés megszervezésére.

A földhivataltól kapják az ügyeket

A helyszíni ellenőrzés elvégzésére külterületen a körzeti földhivatal jogosult, mi tőlük kapjuk meg az ügyet, és szükség esetén elrendeljük a közérdekű védekezést. Ennek elrendelésével párhuzamosan az igazgatóság értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt – közölte Sipos Tibor igazgató.

A szakember hozzátette: bírság kiszabására minden esetben ők jogosultak.

– Növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnunk, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint első sorban a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Belterületen az önkormányzat jegyzője is kezdeményezhet helyszíni ellenőrzést – folytatja az igazgató. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tett eleget, akkor a jegyző elrendelheti a közérdekű védekezést, amiről az érintett értesítést kap. Bírság kiszabására viszont belterületen is mi vagyunk a jogosultak – tájékoztat a növény- és talajvédelmi igazgató.


Kaszálnak, de lehet pollenszennyezés — 2013. július 22.

Minap Online | www.minap.hu | Sz. S.

Miskolc gondozott közigazgatási területeire nem jellemző a parlagfű jelenléte. Ahol elvétve előfordulnak allergén növények, ott kaszálással megelőztük a virágzást, mondta el portálunknak Tímár Krisztina a Miskolci Városgazda Kft. városüzemeltetési vezetője.

Miskolcon április végén kezdődött el a fűnyírás. Először a belváros közparkjaiban, a turisztikailag fontos területeken, Tapolcán, Lillafüreden, a főútvonalak melletti zöldsávokban végezték a munkát a Városgazda munkatársai. Ezt követte a belvárosi és a társasházi övezetek zöldfelületeinek kaszálása, a munkavégzés azóta is folyamatos. A főbb közlekedési utak mentén – 26-os út mellett, Csabai kapu, Corvin u., Győri kapu zöldsáv, Diósgyőr zöldsáv, Pesti út, Avas főbb közlekedési útjai – a negyedik fűvágást végezték a közelmúltban.

Tímár Krisztina, a Miskolci Városgazda Kft. városüzemeltetési vezetője érdeklődésünkre elmondta, Miskolc gondozott közigazgatási területeire nem jellemző a parlagfű jelenléte. Ahol elvétve előfordulnak allergén növények, ott kaszálással megelőzték a virágzást, a Városgazda Kft. ütemezésében jelentős szerep jut a külterületek, gondozatlan részek kaszálásának is.

– A parlagfű pollenjét azonban a környező területekről, akár 30 km távolságról is a városba fújhatja a szél. Így teljesen nem zárható ki, hogy Miskolcon is van bizonyos fokú pollenszennyezés – emelte ki a városüzemeltetési vezető.


Nem versengés, hanem együttműködés kezdődik — 2013. július 22.

Vásárhelyi Hírek | Selmeczi Dorottya – B.Sz.Z

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már közel 10 éve működő bejelentő rendszerével párhuzamosan a hónap eleje óta aktív a Vidékfejlesztési Minisztérium által “útjára bocsátott” Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

Ez a most indult rendszer még hatékonyabb védekezést tesz lehetővé – közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján a napokban Budapesten. A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a rendszer működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által fenntartott elérhetőség, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

Dr. Juhászné Halász Judit a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) elnöke, a Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, a PME már hosszú évek óta fogadja a lakossági bejelentéseket, és továbbítja a hatóságnak.

“A most beindult állami bejelentővonal csak most kezdi a munkát. Hozzánk idén már száznyolcvan bejelentés érkezett. Az viszont egyértelműen kijelenthető, mindkettő a lakosságot szolgálja, tehát nem versengés, hanem együttműködés a jellemző.” mondta Dr. Juhászné.

Megtudtuk, idén Hódmezővásárhelyről még nem volt bejelentés, de Szegedről már öt fertőzött területet jelentettek be.

Mindkét bejelentő felületet megnyitva, már első ránézésre is nagy a különbség, hiszen a NÉBIH által működő honlapon regisztráció és több személyes adat megadása szükséges ahhoz, hogy valaki megtehesse a bejelentést. Ugyanakkor a PME bejelentő felülete jóval egyszerűbb.

A Vásárhelyi Hírek ezzel kapcsolatos kérdésére Dr. Juhászné Halász Judit elmondta, a PME bizalmasan kezeli a bejelentők nevét és címét, azokat nem adják ki. A bejelentés tartalma szerint a megfelelő hatóság felé továbbítják, hiszen előfordul, hogy a jószándékú bejelentő elgazosodott területet jelent be, amely más intézkedési kört érint. A most elindult állami bejelentővonalhoz is bizalmas kezelést ígérnek, de mégis, a bejelentő állampolgárnak meg kell adnia nevét és címét a hatóságnak, mondta az elnök, aki példaként megemlítette, a parlagfű ügyek sokszor szomszédvitát jelentenek, ezért a bejelentő személyazonosságának kötelező megadása nyilván visszatartó hatású lesz az állami bejelentéseknél.

Mint ismeretes a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület – eddig is igen hatékony bejelentő rendszere és a NÉBIH új honlapján tett bejelentések azonos módon kerülnek feldolgozásra. A PME munkatársai önkéntes, ingyen munkát végeznek. A bejelentővonalak telefon- és internetköltségeit éppen hogy fedezi az állampolgárok adóegyszázalék felajánlása, ami ismeretink szerint évente néhány százezer forint. Az állami bejelentés – több millió forintnyi – dologi és bérköltségét közpénzből fedezik.

Forrás: Nem versengés, hanem együttműködés kezdődik


A PME parlagfüves területek bejelentését várja — 2013. július 22.

PME közlemény – MTI-OS

Tisztelt Állampolgár! Parlagfüves területek felderítésével segítheti a hatóságok munkáját, könnyítheti allergiás betegtársai életét.

Egyesületünk is várja a parlagfű fertőzöttség bejelentéseket. A +36-80-204355 ingyenes zöldszámon, vagy internetes bejelentőlapon, a www.pme.hu/bejelentolap/bejelentolap.htm linken jelezheti bárki, ha a környezetében nagyobb mennyiségű parlagfüvet észlel.

Bejelentéséhez mellékeljen fényképeket! Ha módja van rá, állapítsa meg, és küldje el a felderített terület jellemző pontjának GPS koordinátáit is.

Ha a fertőzés csak néhány tő, kérjük, bejelentés helyett inkább húzza ki a növényeket földből.

Egyesületünk saját nevében küldi tovább a parlagfű fertőzés adatait a hatóságoknak, a bejelentő személye rejtve marad. A hatóságnak továbbított bejelentések katalógusát honlapunkon hozzuk nyilvánosságra alatt.

A parlagfű már virágzik, pollenje mindenki számára veszélyt jelent. Kérjük, parlagfüves területek felderítésekor használjon maszkot!


Milliós büntetés fenyeget — 2013. július 16.

Metropol | Suhajda Zoltán

Meggyorsítja és egyszerűbbé teszi a parlagfűvel szennyezett területek lakossági bejelentését a júliustól működő bejelentőrendszer, amelyen keresztül bárki jelezheti, ha fertőzött területre bukkan.

Előzetes regisztráció után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján lehet bejelentést tenni. Az internetes felületen meg kell adni a parlagfűvel fertőzött terület méretét és helyét.

Ha mobiltelefont használunk, tartózkodási helyünk GPS-koordinátáit is megadhatjuk, vagy térképen választhatjuk ki az érintett területet. Emellett fotót is feltölthetünk a helyszínről, illetve egyéb jellemzőket is közölhetünk. Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese azt mondta, a bejelentések azonnal eljutnak a területileg illetékes hatósághoz, amelynek 3-5 napon belül el kell járnia.

A tüneteket okozó par-lagfűszezon július végén, augusztus elején kezdődik, de ebben az évben már 21 fertőzött foltot, összesen 15 hektárnyi területet regisztráltak a földhivatalok az országban.

A magyar lakosság 15-20 százaléka allergiás a parlagfűre. Hazánk Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, legalább 5 millió hektárnyi területén fordul elő, s az idei csapadékos időjárás kedvezett a gyom növekedésének.

Számok szerint

4550 hektár parlagfűvel szennyezett területet derítettek fel 2012-ben. 2111 hektáron rendeltek el kényszerkaszálást. A fennmaradó területen kultúrnövények miatt nem lehetett kényszerkaszálást végezni, ezekben az esetekben a tulajdonost kötelezték a mentesítésre, és bírságot szabtak ki. 2322 eljárás indult tavaly. 104 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Előírások

– Június végéig kell minden évben a földtulajdonosoknak és -használóknak a parlagfű virágzását megakadályozniuk kaszálással vagy irtással. A gyommentes állapotot a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani.

– Eljárást indít a hatóság júliustól azok ellen, akik elmulasztják a mentesítést.

– A bírság összege – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Bejelentés: https://pbr.nebih.gov.hu


VM: hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer — 2013. július 15.

MTI közlemény

Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely a hónap eleje óta már aktívan működik – közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján hétfőn Budapesten.

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a rendszer működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által fenntartott elérhetőség, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

A rendszer használatát hétfőn a XI. kerületben, a Kánai út és a Partfutó utca sarkán lévő zöldterületen tesztelte a miniszter a kerületi vezetők, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, a kerület országgyűlési képviselője, valamint a sajtó munkatársai jelenlétében.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet: az informatikai felület használatával a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a bejelentők közötti információcserét könnyíti meg a PBR, amely magyar fejlesztésű szoftver.

A rendszer lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat segítségével – előzetes regisztráció után – bárki akár otthonról tegyen bejelentést az általa talált parlagfüves területről. De mobiltelefonjával is rögzítheti a terület jellemzőit, és készíthet a helyszínről fényképfelvételeket – közölte Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Hozzátette: a rendszerbe nemcsak a parlagfűvel szennyezett területekről, hanem a parlagfű-mentesítésről is lehet bejelentést tenni. Például egy közhasznú munkavégzést követően, amikor lekaszálták a parlagfüvet. Az elnökhelyettes az MTI kérdésére elmondta: ma Magyarországon a leggyakoribb gyomnövény a parlagfű, az országban legalább 5 millió hektárnyi területén előfordul. Gyakorlatilag bárhol megjelenik, ahol mezőgazdasági művelés folyik az országban, de például az erdőirtások területén is megtelepszik, szinte azonnal. Ezért fontos a hatékony gyérítés megszervezése.

Horti István, a XI. kerület, Újbuda jegyzője az MTI-vel közölte: Újbuda nem fertőzöttebb parlagfűvel, mint a más fővárosi kerületek. A XI. kerületben évente mintegy 100 eljárás indul a túlzottan gyomos területek miatt, ennek mintegy a fele a parlagfű-szennyezettség miatt.

Simicskó István arra emlékeztetett: az újbudaiaknak fontos a minél szélesebb körű részvétel a kormányintézkedések végrehajtásában.


Mi a különbség és az azonosság az állami és a PME civil parlagfű bejelentővonal között? — 2013. július 15.

PME közlemény – MTI-OS

Különbségek:

1. A PME hosszú évek óta fogadja a lakossági bejelentéseket, és továbbítja a hatóságnak. — Az állami bejelentővonal csak idén kezdi a munkát. Hozzánk idén már száznál is több bejelentés érkezett, az állami vonal mostantól fog csak működni.

2. A PME munkatársai önkéntes, ingyen munkát végeznek. A bejelentővonalak telefon- és internetköltségeit éppen hogy fedezi az állampolgárok adóegyszázalék felajánlása, ez évente néhány százezer forint. — Az állami bejelentés – több millió forintnyi – dologi és bérköltségét közpénzből fedezik.

3. A PME bizalmasan kezeli a bejelentők nevét és címét. A hatóság felé a PME a bejelentő, az állampolgárok nevét és címét nem adjuk ki. — Ugyan az állami bejelentővonalhoz is bizalmas kezelést ígérnek, de mégis, a bejelentő állampolgárnak meg kell adnia nevét és címét a hatóságnak.

A parlagfű ügyek sokszor szomszédvitát jelentenek, ezért a név és a cím hatóságnak történő megadása nyilván visszatartó hatású lesz az állami bejelentéseknél.

Azonosságok:

Mi is, ők is, azt szeretnénk, ha a parlagfűprobléma csökkenne, és jövőre már nem Magyarország lenne Európa parlagfű epicentruma. Az állampolgári bejelentések sokat segítnek, meggyorsítják a védekezés munkáját.

Álláspontunk szerint most nem “verseny” kezdődik, mind a civil, mind az állami bejelentővonalakra szükség van.

A PME zöldvonala: +36-80-204355, on-line bejelentés: www.pme.hu


Nyeremény: száz liter gyomirtó a parlagfű ellen Sopronban — 2013. július 11.

Kisalföld

25-30 hektárnyi zöldterület permetezésére elegendő az a 100 liter parlagfű elleni gyomirtó, amelyet a Sopron Holding nyertel egy pályázaton.

A Kwizda Agro Hungary Kft. 2013. május 14-én Parlagfűmentes környezetért című pályázatára többek között a Sopron Holding Zrt. zöldterület-gazdálkodási divíziója is jelentkezett.

A parlagfű hazánkban is egyre rohamosabban terjed. Sopron és környéke közepesen fertőzött régiónak számít. A elterjedés aránya legutóbbi adatok szerint térségünkben 10-15 százalékos.

A holding, ezért is érezte fontosnak, a 25-30 hektárnyi zöldterület permetezésre elegendő 100 liter gyomirtó megpályázását.

Csütörtökön jelentették be, hogy a holding eredményes volt, és nyert.

A szert a város parlagfűvel borított, többnyire külső részein szakmai irányítás és felügyelet mellett használják fel, hatását pedig utólag is nyomon követik, ellenőrzik.

Forrás: Nyeremény: száz liter gyomirtó a parlagfű ellen Sopronban


Ombudsman: nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről — 2013. július 4.

MTI közlemény

Szabó Máté szerint nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről, az ombudsman önkormányzati szintű stratégia kidolgozását javasolta.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a kormány a parlagfű elleni védelemmel kapcsolatban 2012-től kezdődően rövid és középtávú védekezési akciótervet fogadott el, átfogó kormánystratégiát alkotott.

Kifogásolta azonban, hogy nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről, ezért annak hatékonyabbá tétele érdekében azt javasolta a belügyminiszternek, hogy fontolja meg egy önkormányzati szintű stratégia kidolgozását, amely a parlagfű terjedésének, veszélyeztetettségének és az ellene való fellépésnek a helyi sajátosságaira is figyelemmel lehet.

A biztos felkérte a kormányt, hogy a probléma összetettsége miatt hozzon létre tárcaközi bizottságot az érintett minisztériumok zavartalan együttműködése érdekében, illetve a közmédia lehetőségeit kihasználva helyezzen kiemelt hangsúlyt a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek terjesztésére.


Az ombudsman a parlagfű mentesítésről — 2013. július 4.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye — MTI-OS

Az ombudsman a parlagfű mentesítésről Június 30-ig kellett a földhasználóknak a parlagfüvet kiirtani ingatlanukról, ezután már a hatóságok bírságot szabnak ki. Van kormánystratégia, de nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsmanhoz forduló panaszos a parlagfűvel kapcsolatos kormányzati cselekvések hiányát, illetve elégtelenségét sérelmezte. Kifogásolta azt is, hogy a parlagfű elleni hatósági fellépés és bírságolási rendszer nem kellően hatékony.

Szabó Máté a vizsgálatát követően megállapította, hogy a kormány a parlagfű elleni védelemmel kapcsolatban 2012-től kezdődően Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervet fogadott el, átfogó kormánystratégiát alkotott. Az Akcióterv olyan szakmai kérdéseket vet fel, amelyek megítélése szakértői, nem pedig ombudsmani feladat, ezért az ombudsman az akciótervben előírt miniszteri feladatok végrehajtását vizsgálta. Az egyes miniszterektől az akciótervben meghatározott feladatokkal kapcsolatosan kért tájékoztatást és arra jutott, hogy a miniszterek eleget tettek a feladataiknak, az ombudsman ezzel kapcsolatban problémát nem tárt fel, a válaszokat elfogadta.

Vizsgálata eredményeként az alapvető jogok biztosa azonban rámutatott arra, hogy a parlagfű elleni védekezés hatékonyabbá és eredményesebbé tétele érdekében előremutató volna a parlagfű egészségügyi, környezeti, gazdasági hatásaira is figyelemmel egységes, átfogó törvény kidolgozása. Szabó Máté javasolta a belügyminiszternek, hogy a lehető leghatékonyabb tájékoztatás és a szakmai ismeretek terjesztése érdekében fontolja meg a szakmai szervezetek bevonásával önkormányzati szintű stratégia kidolgozását, amely a parlagfű terjedésének, veszélyeztetettségének és az ellene való fellépés helyi sajátosságaira is figyelemmel lehet. A biztos felkérte a kormányt, hogy a probléma összetettsége miatt hozzon létre tárcaközi bizottságot az érintett minisztériumok zavartalan együttműködése érdekében, illetve a közmédia lehetőségeit kihasználva helyezzen kiemelt hangsúlyt a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek terjesztésére.

A jelentés a www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201204061.pdf oldalon olvasható.


Kaposváron ismét él a parlagfűvonal — 2013. június 28.

MTI közlemény

Kaposváron ismét él az országban elsőként, 2006-ban elindított parlagfűvonal, amelyen várják a lakossági bejelentéseket a fertőzött területekről – közölte az önkormányzat pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a lakossági észrevételek fogadása mellett a közterület-felügyelők is folyamatosan ellenőrzik, hogy a tulajdonosok rendben tartják-e telkeiket. Ha kell, a város a tulajdonos költségén 72 órán belül lekaszáltatja az elhanyagolt területeket.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester hamarosan levélben is kéri a kaposváriak segítségét a parlagfű elleni küzdelemhez – olvasható a közleményben. Arról is tájékoztatnak, hogy az idős, beteg, hozzátartozó nélküli kaposváriaknak az idén is segít az önkormányzat azzal, hogy ingyen lekaszáltatják a parlagfüvet a területükön.

A közlés szerint Kaposváron évről évre javul a helyzet, a parlagfűvonalra is egyre kevesebb jelzés érkezik. Egy évben átlagosan kétszáz elhanyagolt területre hívja fel a lakosság a figyelmet. A külterületekről és a környező településekről viszont egyre több bejelentés érkezik, ezeket a növényvédelmi állomáshoz továbbítja az önkormányzat.


A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye — 2013. június 28.

VM közlemény – MTI-OS

Napokon belül megkezdődik a parlagfű virágzása, amely számos allergiában szenvedő életét megkeseríti. Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, a hatóságok július 1-je után büntetik, ha a földtulajdonos nem gondoskodik földterületének parlagfű-mentesítéséről. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a sajtó jelenlétében szóltak az irtás fontosságáról.

Szalkai Gábor, a szaktárca főosztályvezető-helyettese egy kukoricatábla szélét borító, még virágzás előtt álló parlagfüves területen mutatta meg, hogy puszta kézzel is kihúzható a földből a parlagfű, de kézi-, vagy gépi kaszálással és gyomirtó szerrel is védekezhetünk. Mint mondta, a földtulajdonosnak, vagy a földhasználónak minden év június 30-áig gondoskodniuk kell földterületük parlagfű-mentesítéséről. Ha ezt elmulasztják, büntetésre számíthatnak. Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai végzik. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

Az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt a kormányhatározatban elfogadott parlagfű elleni akcióterv. A szaktárca és a NÉBIH elsődleges célja az, hogy bírságok és szankciók helyett még időben, a parlagfű virágzása előtt mentesítsék a földterületeket, hiszen a parlagfű elleni hatékony védekezés közérdek.


A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye — 2013. június 28.

PME közlemény – MTI-OS

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület várja a lakossági bejelentéseket a zöldvonalán és honlapján keresztül

Az 2008. évi XLVI. Törvény 17. § (4) bekezdése kimondja: “A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A tavalyi földerítési adatok azt mutatják, hogy a hatóságoknak nincs elegendő kapacitása a parlagfüves területek megtalálásához. Ezért mindazon civileknek, akik nem szeretnének szenvedni a parlagfű pollenjétől, érdemes részt venniük a földerítésben. A parlagfűpollen mintegy 80 %-a

– a fertőzött napraforgótáblákról,
– a fiatal (1-4 éve nem művelt) parlagföldekről,
– és a gabonatarlókról származik.

A lakosságnak főként az ilyen területeken mutatkozó parlagfű fertőzést kell bejelentenie július folyamán.

A bejelentéseket a PME bejelentőlapján (www.pme.hu/online-bejelentes) keresztül lehet megtenni. Fontos, hogy ehhez olyan fényképek legyenek mellékelve, amelyeken a parlagfű és a környék jól fölismerhető; ezen kívül a terület egy pontjának földrajzi koordinátáit is kívánatos megadni. (Akinek ez nehézséget okoz, kérjen segítséget az informatikában jártasabb ismerősétől.) A bejelentő adatai rejtve maradnak, mert a PME a bejelentéseket a saját nevében továbbítja a hatóságoknak.


Szedd és nem kell tüsszenteni! — 2013. június 25.

Hajdú Online

Hajdúböszörmény – Parlagfű-mentesítési akcióhét zajlik a hajdúvárosban

A parlagfű által okozott allergia visszaszorítása érdekében egy, a hét elején indult akcióhét keretében kívánják a Zöld Kör vezetésével a város belterületén prevenciós jelleggel visszaszorítani még virágzás előtt a legallergénebbnek tartott, agresszív gyomnövényünk, a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) állományát.

Díjazzák a segítséget

Az allergiás megbetegedésben szenvedők és a ma még egészségesek védelme érdekében, az akcióhét keretében felállított parlagfű-mentesítési sátorban leadhatók a lakosság és közületek által köz- vagy magánterületen önkéntesen gyűjtött gyökeres parlagfű tövek – tájékoztatott Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke kedden.

Legalább ötfős önkéntes csapatok jelentkezését is várjuk az akcióhét ideje alatt, a különösen szennyezett közterületek megtisztítására!

A kezdeményezés céljaként a lakosság megmozgatását, a parlagfű elleni védekezés tudatosítását tűzték ki célul a szervezők. Ezt követően a hatóságok veszik át a parlagfű elleni védekezésben a szerepet, amely már nem ajándékokért, hanem súlyos bírságokért megy. Június 30-ig ugyanis minden terület tulajdonos és földhasználó köteles – a vonatkozó jogszabályok értelmében – parlagfű-mentesíteni saját területét! – hívta fel a figyelmet Molnár Antal. Az amerikai kontinensről származó növény július második felében ontja pollenét, okozza a bajt. a hajdúvárosban különösen a Vénkert környékén.

Palánta ajándékba

Legalább egy zsáknyi (minimum 60 literes) parlagfű tő leadása esetén, zsákonként egy sorsjegyet és cserezsákot adományozunk az átadó személynek, valamint minden nap az első 100 önkéntes parlagfű mentesítő személy egynyári virágpalánta ajándékot vehet át az akcióhét szervezőitől a helyszínen!

A sorsjegyesek szombat 11 órakor nyereménysorsoláson vehetnek részt, főnyeremény: egy kerékpár.

Forrás: Szedd és nem kell tüsszenteni!


A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye — 2013. június 20.

VM közlemény – MTI-OS

Parlagfű-megismerésére, az ellene való védekezés formáira és társadalmi fontosságára hívja fel a figyelmet a parlagfű-mentesítési nap, amelyet júniusban országszerte több helyszínen is megrendeznek. Emellett a június 22-ei Nemzetközi Parlagfű Nap is e gyomnövény káros hatása elleni küzdelem fontosságára irányítja a figyelmet.

Közeledik a parlagfű virágzás kezdete, amely számos allergiában szenvedő életét megkeseríti. Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért júniusban a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával közösen parlagfű-mentesítési napot szerveznek. Az esemény célja, hogy útmutatást adjon a közvetve százmilliárdos egészségügyi és mezőgazdasági kárt okozó gyomnövény visszaszorításához.

A földhivatalok és önkormányzatok június 30-ikát követően megkezdik a parlagfűvel fertőzött földterületek, ingatlanok felderítését, majd a büntetést.

Európában Magyarország az egyik parlagfűvel leginkább fertőzött ország. Hazánkban a parlagfű szinte valamennyi szántóföldi kultúrában előfordul, és jelentős terméskiesést okoz. Ezen kívül jelen van mezőgazdasági művelés alatt nem álló parlagterületeken, a gabonatarlókon betakarítás után, a vasúti pályatestek, utak mentén és belterületeken is.


Megjelent az Országgyűlés honlapján a 2013. június 4-i bizottsági ülés jegyzőkönyve — 2013. június 19.

PME közlemény

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, Egészségügyi bizottsága és Mezőgazdasági bizottsága 2013. június 4-én együttes ülésen foglalkozott a parlagfű-problémával.

A bizottságok meghallgatták a VM tájékoztatóját a 2012. évi feladatok végrehajtásáról, valamint a 2013. évi parlagfűszezonra való felkészülésről, és az EMMI tájékoztatóját az egészségügyi vonatkozásokról. Az Allergia-parlagfű kerekasztal tevékenységéről a társelnökök, Bartos Mónika és Szabó Rebeka országgyűlési képviselők számoltak be. A kerekasztalnál politikusok, szakértők és civilek dolgoznak együtt a parlagfűmentes Magyarországért. A mostani ülést is a kerekasztal képviselő tagjai szorgalmazták.

Nékám Kristóf allergológus professzor és civilek, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara képviselője is szót kapott, javaslataik megtételére.

Halász Judit, a PME elnöke két régóta szorgalmazott civil javaslatot ismertetett. Az állampolgárok ajánlhassák újra az SZJA egy százalékát a parlagfű ellenes küzdelemre, és kérte, hogy legyen egyszemélyi kormányzati felelőse a problémakörnek (kormánybiztos).

Szili Katalin, az FFB elnöke az ülésen elhangzott javaslatok – beleértve egyesületünk javaslatait is – kidolgozására a kerekasztalt kérte fel.

A jegyzőkönyv letölthető: ffb_egb_mb_jegyzokonyv_2013jun04.pdf.

A PME anyagai a bizottságok együttes ülésére: civil javaslatok, tájékoztató a parlagfűről és a kerekasztalról.


Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye — 2013. június 17.

MTI-OS közlemény

Közmunkások feliratozva? Az ombudsman az emberi méltóság tiszteletére figyelmeztet

Sérti az emberi méltóságot és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy egy cég megkülönböztető jelzés viselésére kötelezte a közfoglalkoztatottakat – állapította meg Szabó Máté ombudsman. A munkavállalónak sárga láthatósági mellényt kell viselnie, rajta a felirattal: közcélú foglalkoztatás. A cég vezetője a közfoglalkoztatás társadalmi hasznosságának propagálásával indokolta az előírást.

Mélyen megalázó, diszkrimináló a mellény viselése, hiszen a közfoglalkoztatottakkal együtt dolgozó, szabálysértés miatt közérdekű munkára kötelezetteknek és a közfoglalkoztató cég más munkavállalóinak nem kell ilyen felirattal ellátott mellényt viselniük. Róla pedig – noha nem követett el semmilyen szabály-, vagy törvényellenes cselekményt – mindenki messziről láthatja, hogy közfoglalkoztatott. Ezzel fordult az alapvető jogok biztosához egy panaszos.

A közfoglalkoztató közhasznú társaság alkalmazásában álló valamennyi munkavállalónak munkavédelmi, munkaszervezési okból viselnie kell a sárga láthatósági mellényt. A közfoglalkoztatottaknak azonban külön -“közcélú foglalkoztatás” – megjelöléssel ellátott mellényt kell hordaniuk. A társaság igazgatója az előírást azzal magyarázta, hogy ilyen módon is kommunikálni kell a közfoglalkoztatás társadalmi hasznosságát.

Sok olyan munkakör van, amelynél a munkavégzés jellege miatt a munkáltató kötelezően előírja meghatározott munka- vagy formaruha, esetleg védőfelszerelés használatát, ami nem tekinthető megkülönböztetésnek. Annak azonban nincs alkotmányosan elfogadható indoka, hogy kizárólag a közfoglalkoztatottaknak kell külön “közcélú foglalkoztatás” felirattal ellátott mellényt viselniük. Az egyenlő bánásmód követelménye alapján a munkáltatónak tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amely bizonyos tulajdonságaik alapján egyes személyek vagy személyek csoportjainak közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetését eredményezheti. A felirat viselésének előírásával az ilyen megkülönböztetés megtörtént – fogalmazta meg jelentésében az ombudsman.

A közfoglalkoztatottnak nincs választása, hol és milyen munkakörben kíván elhelyezkedni, így az iskolai végezettségéhez, szakmai gyakorlatához képest kevésbé kvalifikált munkát is el kell végeznie. A közfoglalkoztatási programok sok esetben a nagy nyilvánosság előtt zajlanak -ilyen például a közterületek, parkok gondozása, ároktisztítás, parlagfű mentesítés, stb. – így adott esetben széles körben ismertté válhat, hogy az érintettnek nincs a munkaerőpiacon elérhető munkája.

Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy a közfoglalkoztatás megszervezése során fokozottan tiszteletben tartsák a közfoglalkoztatottak emberi méltóságát. Annál is inkább, mivel a közfoglalkoztatáshoz – éppen a munkanélküliség, a rászorultság, a kiszolgáltatottság és számos egyéb körülmény miatt – a számos társadalmi előítélet is kötődik.

Nem fogadható el az ügyvezető érvelése, mely szerint a láthatósági mellény megkülönböztető feliratával a közfoglalkoztatási program társadalmi hasznosságára kívánja felhívni a figyelmet. Ezt a célt ugyanis nem a közfoglalkoztatott megjelölésével, hanem például az elvégzett munka bemutatásával, a gondozott, ápolt közterületeken elhelyezett táblával vagy a közfoglalkoztatott önérzetét, méltóságát nem sértő, bántó más módon lehet elérni. A közfoglalkoztatott ugyanis nem “reklámfelület”, hanem önálló méltóságú ember. Az ombudsman álláspontja szerint a nyilvános helyen dolgozó közfoglalkoztatottak címkézése, megjelölése inkább a meglévő sztereotípiák erősítésére alkalmas, mint magának a közfoglalkoztatási programnak a népszerűsítésére. A halmozottan kiszolgáltatott helyzetű közfoglalkoztatottak esetében ugyanis nem a munkavállalók jogait, méltóságát és egyenlőségét védő szabályok lebontása, hanem további többletgaranciák beépítése az alkotmányosan elvárható.

Mindezek alapján a biztos felkérte a közfoglalkoztató társaság vezetőjét, intézkedjen, hogy az irányítása alá tartozó gazdasági társaságban dolgozó közfoglalkoztatottaknak ne kelljen megkülönböztető felirattal ellátott láthatósági mellényt viselniük, illetve fordítson kiemelt figyelmet a közfoglalkoztatottak emberi méltóságának megőrzésére.

A jelentés a www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201208250.rtf oldalon olvasható.


A hatóság július 1-jétől indít eljárást a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt — 2013. június 13.

MTI közlemény

A hatóság július 1-jétől indít eljárást azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön közleményben.

A szaktárca szerint az idei csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, ugyanakkor a szántóföldeken az elmúlt évek védekezési eredményei is jól láthatóak.

Hangsúlyozzák, hogy a parlagfűszezon beköszönte előtt, még a virágzást megelőzően ajánlatos a gyom kaszálása, vagy növényvédőszeres irtása.

Ismertetésük szerint a jól fejlett őszi vetésű gabona elnyomja a parlagfüvet, míg a gyengén fejlett, kiritkult őszi gabonákban, ahol nem gyomirtó szerrel védekeztek, erőteljes a parlagfű-fertőzés. Ezeken a helyeken az aratás után a tarlót összefüggő szőnyegként boríthatja, itt a betakarítás után fokozott figyelmet kell fordítani a tarlóhántásra. A tavaszi kultúrákban mindenképp szükséges a parlagfű elleni védekezés, ahol a betakarítást követően jelentős feladat a gyommentesítés.


A kultúrnövény elnyomja a parlagfüvet — 2013. június 13.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye – MTI-OS

A kultúrnövény elnyomja a parlagfüvet. A parlagfű a számára kedvező klímájú területeken gyorsan terjed. Ám a rendszeresen megművelt, állandó növényzettel borított terepen nem tud tartósan megtelepedni, a parlagfüvet a kultúrnövények elnyomják. A gyom elleni hatékony védekezés a gondos művelés mellett a megfelelő vetésforgó alkalmazása, az időben végzett rendszeres kaszálás, valamint a gyomirtó használata.

Az idei csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, ugyanakkor szántóföldjeinken az elmúlt évek védekezési eredményei is jól láthatóak. A parlagfű előfordulása és a gazdálkodás színvonala között szoros az összefüggés. A szakmai hozzáértéssel végzett, több éves kitartó munka sok helyen meghozta az eredményt.

A parlagfűszezon beköszönte előtt, még a virágzást megelőzően ajánlatos a gyom kaszálása, vagy növényvédőszeres irtása. A hatóság ezt követően, július 1-jétől eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt. A parlagfű szántóföldjeink legfontosabb gyomnövénye. Nem csak szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is előfordul.

Az országban a parlagfű fejlettsége változatos képet mutat. Melegebb élőhelyeken, például városok közelében elérheti a 20-40 cm-es átlagos magasságot, míg a később vetett kultúrnövényekben csupán nemrég kelt ki a gyom. A jól fejlett őszi vetésű gabona elnyomja a parlagfüvet, míg a gyengén fejlett, kiritkult őszi gabonákban, ahol nem gyomirtó szerrel védekeztek, erőteljes a parlagfűfertőzés. Ezeken a helyeken az aratás után a tarlót összefüggő szőnyegként boríthatja, itt a betakarítás után fokozott figyelmet kell fordítani a tarlóhántásra. A tavaszi kultúrákban mindenképp szükséges a parlagfű elleni védekezés, ahol a betakarítást követően jelentős feladat a gyommentesítés.

A parlagfű a legnagyobb kárt a kapásnövényekben okozza. A kukoricavetésekben terjedő parlagfű ellen számos kitűnő hatékonyságú növényvédőszer áll rendelkezésre. A sorközművelést is egyre több helyen alkalmazzák a kapás kultúrákban, aminek a növényvédőszeres gyomirtást túlélt gyomnövények elpusztítása mellett több kedvező hatása is van, például megszünteti a talajtömörödöttséget és segítségével tápanyag juttatható a kultúrnövény számára.

A parlagfű elleni hatékony védekezés kiemelten fontos közérdek. Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy környezetét mindenki gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása. Tartsa mindenki rendben a portáját.


A Nyíregyházi Állatpark adott otthont annak a környezetvédelmi vetélkedőnek,
amelyen 5-8. osztályos diákok adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről — 2013. június 7.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye – MTI-OS

A nemzetközi megmérettetésen magyar és Romániában élő iskolások vettek részt. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről gyakorlatias, játékos vetélkedőn mérték össze tudásukat a tanulók.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság és a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Igazgatóság közös szervezésében, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet közreműködésével rendezett nemzetközi versenyen helyezést elért csapatok díja az értékes ajándékok mellett egy négynapos program a Nyíregyházi Állatparkban, teljes ellátással, amelynek három hazai és három romániai csapat örülhet.

A parlagfű elleni védekezés 2020-ig szóló stratégiája ismeretterjesztésre, tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A tudatformálás, a szakmai oktatási fórumok szervezése mellett a nemzetközi környezetvédelmi vetélkedő jó alkalom volt arra, hogy a környezetvédelem fontosságára fogékony fiatalabb korosztályt bevonják a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek terjesztésébe.


Hozzászólás a Helyzetkép a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia elfogadása után címmel tartott országgyűlési nyílt napon — 2013. június 6.

PME közlemény

Tegnap, ebben a házban három országgyűlési bizottság, a Fenntartható fejlődési, az Egészségügyi és a Mezőgazdasági bizottság foglalkozott egy nagy mai gonddal, a parlagfű-problémával. Számomra, egy civil számára öröm és megnyugvás volt, ahogy a bizottságok párthovatartozásra tekintet nélkül, a másfél millió allergiás beteg érdekében tettek javaslatokat a parlagfű-szennyezettség csökkentése érdekében.

A parlagfűmentes Magyarország megvalósítása érdekében arra is szükség van, hogy ne csak a “csővégi” megoldásra, a parlagfű irtására legyen pénz és akarat, hanem a fenntarthatóság keretében illesztve, a csak hosszú távon eredményes, ám végleges megoldást hozó tevékenységekre is. A bizottsági ülésen többen szorgalmazták, hogy a probléma gyökereinek feltárásával kezdődjön meg ez a munka. Például a “helyes mezőgazdaság”, az adott helyhez illő művelési mód bevezetése.

Fontos, hogy találjunk mindehhez elegendő forrást. A parlagfű-fertőzöttség csökkentéséhez biztos pénzügyi bázist jelentene évről évre a személyi jövedelemadó egyszázalék. Volt már ilyen év, akkor egy milliárd forint gyűlt össze. Régen is civilek szorgalmazták, most a bizottsági ülésen újra volt lehetőségem javasolni. Itt is köszönöm, hogy a bizottságok támogatásukról biztosították az adó-egyszázalék civil javaslatát.

Bár az ülésen – idő hiányában – ezt nem tudtam elmondani, de ígéretet kaptunk Szili Katalintól, az FFB elnökétől, hogy a nyílt nap folytatásaként megkeresi a formát, hogy az el nem hangzott hozzászólások is “elhangozzanak”, és hozzáfűzik őket a nyílt nap jegyzőkönyvéhez.

Dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke


Országgyűlési bizottságok ülése a parlagfű-problémáról — 2013. június 5.

PME sajtóközlemény – MTI-OS

Napjainkban Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye a parlagfű, amely legalább másfélmillió embertársunk allergiás és asztmás betegségéért felelős.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, Egészségügyi bizottsága és Mezőgazdasági bizottsága 2013. június 4-én együttes ülésen foglalkozott a parlagfű-problémával.

A bizottságok meghallgatták a VM tájékoztatóját a 2012. évi feladatok végrehajtásáról, valamint a 2013. évi parlagfűszezonra való felkészülésről, és az EMMI tájékoztatóját az egészségügyi vonatkozásokról. Az Allergia-parlagfű kerekasztal tevékenységéről a társelnökök, Bartos Mónika és Szabó Rebeka országgyűlési képviselők számoltak be. A kerekasztalnál politikusok, szakértők és civilek dolgoznak együtt a parlagfűmentes Magyarországért. A mostani ülést is a kerekasztal képviselő tagjai szorgalmazták.

Nékám Kristóf allergológus professzor és civilek, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara képviselője is szót kapott, javaslataik megtételére.

Halász Judit, a PME elnöke két régóta szorgalmazott civil javaslatot ismertetett. Az állampolgárok ajánlhassák újra az SZJA egy százalékát a parlagfű ellenes küzdelemre, és kérte, hogy legyen egyszemélyi kormányzati felelőse a problémakörnek (kormánybiztos).

Szili Katalin, az FFB elnöke az ülésen elhangzott javaslatok – beleértve egyesületünk javaslatait is – kidolgozására a kerekasztalt kérte fel.


Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek — 2013. június 5.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye – MTI-OS

Nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről iskolások. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről a Szatmárnémetiben tartott döntőben magyar és román, 5-12. osztályos diákok versengtek.

A parlagfű elleni védekezés 2020-ig szóló stratégiája ismeretterjesztésre, tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A tudatformálás, a szakmai oktatási fórumok szervezése mellett a nemzetközi környezetvédelmi vetélkedő jó alkalom volt arra, hogy a környezetvédelem fontosságára fogékony fiatalabb korosztályt bevonják a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek terjesztésébe.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság és a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Igazgatóság közös szervezésében, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet közreműködésével rendezett nemzetközi versenyen több ezer gyerek – 5-8. osztályosok kategóriájában és 9-12. osztályosok kategóriájában – mérette meg tudását, kreativitását. A mai döntőben összesen 8 csapatban 24 diák versenyzett. Az I-III. helyezett csapatok kategóriánként 5 napos környezetvédelmi szakmai programon vehetnek részt Koppenhágában.

Az általános iskolások közül az első helyezett egy román, a második és harmadik helyezett egy tuzséri, valamint ajaki csapat volt. A gimnazisták között holtversenyben a második helyezést csípte el a román diákok előtt a baktalórántházi szakközépiskola.

Azok az 5-8. osztályos diákok, akik ezúttal nem értek el helyezést, június 7-én meghívásos környezetvédelmi versenyen használhatják fel a korábban megszerzett tudásukat.


A parlagfű nem ismer határokat — 2013. május 30.

VM Sajtóiroda

A parlagfű 15 éve Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye. Veszedelmes szántóföldi gyom, amely sokak allergiás és asztmás betegségéért felelős. A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés okozója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Közlemény.

A parlagfű a számára kedvező klímájú területeken gyorsan terjed, ami ellen azonban sokat tehetünk. Ugyanis a rendszeresen megművelt, állandó növényzettel borított terepen nem tud tartósan megtelepedni, a parlagfüvet a kultúrnövények elnyomják. A rendszeresen bolygatott mezőgazdasági területeken könnyen egyeduralkodóvá válik, s ha egyszer magot érlel, azt szétszórva, évtizedekre elfertőzi a talajt. Elemi érdekünk, hogy a virágzást és a mag beérését, szétszóródását helyes talajműveléssel, megfelelő vetésforgó kialakításával és a parlagfű ellen leghatékonyabb technológiák alkalmazásával megakadályozzuk. A védekezés nem lehet egy-egy ország, vagy régió belügye, hiszen a parlagfű nem ismer határokat!

A parlagfű mintegy száz évvel ezelőtt, őshazájából, Észak-Amerikából indult “világhódító” útjára. A nemzetközi kereskedelem kibontakozásával, szennyezett gabonaszállítmányokkal hurcolták be Európába. Az Osztrák-Magyar Monarchia kikötőiből került Magyarországra is. A parlagfű általánosan elterjedt gyakori gyomnövény az USA-ban és Kanada déli részén, de meghonosodott Dél-Amerikában, jelentékeny gyomnövénnyé vált Japánban, Új-Zélandon, Ausztrália keleti részén, Kínában és a Távol-Keleten is.

A parlagfű a második világháború után robbanásszerűen terjedt el. Európai inváziójának két központja volt: az egyik Délkelet-Franciaországban, Lyon körzetében, a nagyobbik Délnyugat-Magyarország Horvátországgal határos részein. Európában a parlagfű terjedésének a tengerszint feletti magasság növekedése, illetve a hőmérséklet csökkenése szab gátat. A növény nem képes alkalmazkodni a hűvös éghajlati körülményekhez, ezért főleg a kukoricatermő területeken – 200 méteres tengerszint feletti magasságig – fordul elő. A parlagfű napjainkban is tovább terjed Európában, a szántóföldeken jelentős károkat okozó gyomnövénnyé vált, a globális felmelegedés következtében a fertőzött területek határa északabbra tolódik. A mérsékelt égövben ott fejlődik legjobban, ahol nyár közepén hosszúak a napok, meleg a hőmérséklet és bőséges a nyári csapadék. A mediterrán éghajlat a parlagfű számára kifejezetten kedvezőtlen.

A legfrissebb adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja Európában folyamatosan emelkedik, a gyomnövény tovább terjed a három legjobban fertőzött térségből: a Kárpát-medencéből, Franciaország délkeleti részéről és az olaszországi Pó-síkság területéről. A parlagfű káros, allergén hatása nemcsak a növény közvetlen közelében érzékelhető. A kutatók a parlagfű virágporát 5000 méter magasan, sőt a tenger felett, a parttól 160 kilométerre elhelyezett pollencsapdákból is ki tudják mutatni.


VM: Európában folyamatosan emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja — 2013. május 30.

MTI közlemény

A legfrissebb adatok szerint Európában folyamatosan emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták: “15 éve Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye” a parlagfű. Veszedelmes szántóföldi gyom, amely sokak allergiás és asztmás betegségéért felelős. A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés okozója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve – hangsúlyozta a VM.

A közlemény szerint a gyomnövény továbbterjed a három legjobban fertőzött térségből: a Kárpát-medencéből, Franciaország délkeleti részéről és az olaszországi Pó-síkság területéről. Mint a VM fogalmazott: “a parlagfű nem ismer határokat”, így a védekezés sem lehet egy-egy ország vagy régió belügye.

A szántóföldeken is jelentős károkat okozó gyomnövény ott fejlődik legjobban, ahol nyár közepén hosszúak a napok, magas a hőmérséklet és bőséges a csapadék.

A VM felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyes gyomnövény terjedése ellen sokat tehetünk: a rendszeresen megművelt, állandó növényzettel borított terepen nem tud tartósan megtelepedni, a parlagfüvet a kultúrnövények elnyomják.


Ingyenes parlagfű-kisokos diákoknak — 2013. május 23.

MTI közlemény

Játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene védekezésről a gyerekek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által készített ingyenes ismeretterjesztő kiadványban.

A Parlagfű-kisokos című kiadvány rövid történetben ismerteti meg a 8-10 éves korosztályt a Magyarországon legelterjedtebb és legfőbb allergiás tüneteket okozó gyomnövénnyel.

Bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergiát, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. A foglalkoztató füzetet a tanév végéig valamennyi iskolába eljuttatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A színes kis füzet színezéssel, keresztrejtvénnyel, kakukktojás keresővel, betűrendezővel, útkeresővel, mozaikképpel, betűvadászattal, szókeresővel és matricaragasztással segíti a gyomokkal, főképpen a parlagfűvel ismerkedést. A vidám kis történet főszereplői gyerekek, akik végigkísérik a harmadik és a negyedik osztályos tanulókat a feladatokon.

A kormányhatározatba foglalt parlagfű elleni, tavaly elfogadott akcióterv az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, a szemléletformálásra, a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba.

Magyarország Európa egyik leginkább fertőzött országa, a becslések szerint minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved és számuk évről évre növekszik. A parlagfű által okozott, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt Magyarország népbetegségévé vált, az egyre romló helyzet tartós megoldása a gyomnövény drasztikus visszaszorítása és irtása lehet – írták a közleményben.


Hová lett a parlagfűírtásra szánt 1,1 milliárd forint? — 2013. május 18.

Népszabadság – MTI

Hiába érdeklődik 1,1, milliárd forint sorsáról Oláh Lajos volt államtitkár, az illetékes miniszter nem válaszol. A képviselő Kövér Lászlóhoz fordul segítségért.

A Ház elnökéhez fordul Oláh Lajos független képviselő, amiért a vidékfejlesztési tárca vezetője nem válaszol a képviselőnek a parlagfű elleni védekezésre szánt egy százalékos felajánlások felhasználásával kapcsolatos kérdéseire.

Oláh Lajos, aki a Demokratikus Koalíció politikusa, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy az elmúlt időszakban számtalan alkalommal érdeklődött írásbeli kérdés és levél formájában Fazekas Sándor miniszternél az adófizetők parlagfű elleni védekezésre szánt egy százalékos felajánlásának (177 031 személy által felajánlott több mint 1,1 milliárd forintnak) a felhasználásáról. A közlemény szerint a vidékfejlesztési tárca vezetője vagy nem válaszolt a megkeresésekre, vagy csaknem szó szerint azt a tájékoztatást nyújtotta, amelyet már más témában feltett kérdésre megküldött a képviselő számára.

A független képviselő ezért Kövér Lászlóhoz fordul levélben, arra kérve a Ház elnökét, hogy hívja fel tisztességes válaszadásra a minisztert, vagy kezdeményezzen házszabály-módosítást, vagy pedig támogassa a képviselő e témában benyújtott törvényjavaslatát, amellyel véleménye szerint elkerülhetőek lennének “az efféle visszaélések”.

Forrás: Hová lett a parlagfűírtásra szánt 1,1 milliárd forint?


VM: a parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni — 2013. május 16.

MTI közlemény

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni, azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy a belvíz miatt kipusztult a növényzet, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható – hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca kiemeli, hogy minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás; június 30. után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás – figyelmeztet a VM.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.

Magyarországon körülbelül minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása – írj a VM.

Aki nem tudja, hogyan kezdjen neki a parlagfű-mentesítésnek, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához (www.magyarnovenyorvos.hu) vagy a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz fordulhat (www.nebih.gov.hu/elerhetosegek) – javasolja a VM.


Bejelentéssel és fényképekkel a parlagfű ellen — 2013. május 14.

Vásárhelyi Hírek – Közélet

A Dél-Alföld a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik, a tavalyi szezonban a IV., III. és II. fokozatot is elérte a riasztási szint.

Április 24-én ülés tartott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által támogatott Allergia-Parlagfű Kerekasztal, áttekintették a 2012. évi parlagfű elleni hatósági intézkedéseket, a pollenmonitorozás helyzetét, valamint a távérzékelésnek a parlagfű-felderítésben játszott szerepét. A hazai parlagfű elleni küzdelemben évek óta vezető szerepet játszó Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület is aktív résztvevője a Kerekasztalnak.

Megírtuk, a Vásárhelyi Hírek az egyesület Dél-alföldi médiatámogatója, idén is rendszeresen beszámolunk a lakosságot érintő pollenhelyzetről.

A kormány 2013. március 13-án fogadta el a tavalyi védekezés akciótervéről készült jelentést. Megállapítása szerint tavaly kevesebb volt a parlagfű, és alacsonyabb a pollenkoncentráció, mint a megelőző két évben. Remélhetőleg ebben nemcsak az időjárás, hanem védekezés és a felvilágosító munka is szerepet játszott, vélik a Parlagfűnemtes Magyarországért Egyesület szakemberei. A fertőzött állami és önkormányzati területeken kétezer közfoglalkoztatott munkája volt közvetlen parlagfűmentesítés, és további harmincegyezer közfoglalkoztatott munkája közvetetten kapcsolódott hozzá. A jelentés az idei feladatokkal is foglalkozik. Sürgős teendő a fertőzött foltok felderítésének megerősítése, és a gyomirtási technológiák ismeretének terjesztése

A szakértői felmérések szerint Magyarországon a parlagfűpollen több mint 90 %-a mezőgazdasági területekről származik. Így a rendkívül súlyos helyzetből kitörni csak a mezőgazdasági pollenforrások megszüntetésével lehet.

A napraforgóföldeken a parlagfű már 2-6 leveles állapotban lehet, ezért sürgőssé vált a vegyszeres irtás megkezdése. A napraforgótáblákon a parlagfű-mentesítés azért fontos, mert az utóbbi években ezeken termelődött az összes parlagfű pollen mintegy harmada.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz tartozó Országos Környezetegészségügyi Intézet 2011 óta működteti a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerét (PPRR). Az intézet az elmúlt években a parlagfűszezon idején a honlapján hetente térképes formában közölte a az országos Aerobiológia Hálózat által végzett pollenmonitorozás eredményeit.

Magyarországon – amely, sajnos, Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa – a parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart. A pollenszint ebben a kritikus időszakban az országban minden évben és szinte minden helyen eléri a riasztási fokozatok valamelyikét. A PPRR-ben 6 riasztási szintet definiáltak: az I. fokozat esetében a pollenkoncentráció a 30-49 db/m3-es tartományban van, a legmagasabb, a VI. fokozat pedig az 1000 db/m3 és afölötti értékekre utal.

Dr. Juhászné Halász Judit szerint Magyarországon az utóbbi években a legmagasabb riasztási szintek is előfordultak. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a PPRR keretében 2012-ben a parlagfű pollen koncentrációja augusztus végén és szeptember elején volt a legmagasabb. Ekkor Nyíregyháza környékén V-ös szintet állapítottak meg, az ország területének mintegy harmadán IV. fokozatú riasztási szint állt elő, az ország többi részére a III. és II. szint volt jellemző. A Dél-Alföld a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik, a tavalyi szezonban itt is IV., III. és II. fokozatot érte el a riasztási szint.

Az egészségre már az I. riasztási szint is káros; a magasabb szinteknél a parlagfű-pollenre érzékenyeknél súlyos légzési problémák, asztmás rohamok léphetnek föl. A lakosság körében a pollenérzékenység évről évre nő, az érintettek száma már elérte a milliós nagyságrendet.

Az állampolgárok közvetlenül is segíthetik a parlagfű ellenes küzdelmet. Segíthetik a hatóságok munkáját: ingyenes telefonvonalakon vagy fotóval interneten bejelenhetik, ha nagyobb fertőzött foltot észlelnek. Ha a fertőzés csak néhány tő, akkor pedig egyszerűen kihúzhatják a földből, akár a saját telken, akár az út szélén veszik észre. Igazán komoly javulás akkor érhető el, ha az állampolgárok a nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeket is észlelik és június 30. után bejelentik.

Dr. Juhászné Halász Judit arra is felhívja a figyelmet, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már fogadja a fertőzések bejelentését a 80-204355 -es ingyenes telefonvonalon, illetve a www.pme.hu honlapon. Érdemes fényképet is csatolni, amely közelről mutatja a növényt. Az egyesület munkatársai a bejelentéseket továbbítják az illetékes hatóságnak, és figyelemmel kísérik a bejelentés sorsát. A bejelentőknek névtelenséget biztosítanak, hallottuk az elnöktől.

Forrás: Bejelentéssel és fényképekkel a parlagfű ellen


Csaknem 70 ezer közfoglalkoztatott vesz részt az idén a parlagfű-mentesítésben — 2013. május 10.

MTI közlemény

Megduplázzák a parlagfű-mentesítési munkálatokban részt vevő közfoglalkoztatottak számát az idén – közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI érdeklődésére.

A tárca tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve háromszori kaszálást jelöltek ki a hatékony védekezés érdekében. Ezek a jövő hétre, valamint június és július végére esnek.

Jelezték: tavaly 66, parlagfűvel közepesen, illetve erősen szennyezett kistérségben indult meg a parlagfű elleni védekezés az országos közfoglalkoztatási program részeként. A feladatra 318 millió forintot fordítottak és 3744 hektárnyi területet mentesítettek.

2012-ben a parlagfű-mentesítési munkálatokban több mint 32 ezer közfoglalkoztatott vett rész, közülük 1289-en napi nyolcórás munkaidőben dolgoztak.

A tárca tudatta: az idén csaknem 70 ezer közfoglalkoztatottat vonnak be, így két-három év alatt jelentős eredményeket tudnak elérni.


A PME a parlagfű-lekvárról — 2013. május 10.

PME közlemény

Káros vagy hasznos-e a parlagfű? Másfél millió allergiás beteg szenvedése és százmilliárdos kár van a mérleg egyik serpenyőjében, néhány üveg lekvár a másikban.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület tizenöt éve küzd azért, hogy Magyarországon visszaszoruljon a parlagfű, a tájidegen, invazív gyom, melynek pollenje súlyos allergiás tüneteket okoz.

Egyesületünk azonosul a tavalyi Nemzeti-nemzetközi parlagfű nap állásfoglalásával: “Kétség nem férhet hozzá, ‘parlagfű-vészhelyzet’ van, amely azonnali lépések megtételét teszi szükségszerűvé. Az ügy súlyosságát mutatja, hogy az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt hazánkban az allergiás betegek száma, és az is, hogy az időjárástól függően körülbelül évi 120-200 milliárd forint az a gazdasági veszteség, ami a parlagfű által okozott terméskiesésből, a közvetlen védekezési ráfordításokból, illetve a táppénzen töltött napok számából, a gyógyszer-kiadásokból és a betegápolásból származik – de nem tartalmazza például az elmaradt idegenforgalmi bevételek összegét. Tény, hogy ma Magyarország Európa parlagfű epicentruma: virágzása idején nincs talpalatnyi hely, ahova a növény pollenözönje elől menekülni lehetne.”

A parlagfű hasznosságáról szóló hír népszerűsítését a lekvárfőzők ne várják tőlünk, a “Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülettől”, forduljanak a “Parlagfüves Magyarországért Egyesülethez”.

dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke

Előzmény

Dr. Oláh Lajos képviselő írta a parlag levelezőlistára: Kedves Listatagok! A mai napon az alábbi cikkel találkoztam az egyik internetes oldalon: Meghökkentő hatása lehet a sokakat kinzó növénynek. Megköszönném, ha elmondanátok véleményeteket az abban leírtakkal kapcsolatosan.


Parlagfű: Hozzá kell kezdeni a védekezéshez! — 2013. május 3.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS

Kellemes meglepetés, hogy idén nemcsak a civilek, hanem a kormányzat is időben megkezdte parlagfűellenes kampányát.

A parlagfű nagyja még a föld alatt várakozik, de már megjelentek a csíranövények, egy-két héten belül tömeges kelés várható, figyelmeztet honlapjának címoldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, a Nébih.

Az idei rendkívüli időjárás miatt a parlagfűszezon is rendkívüli lesz egyesületünk szakértői szerint. Nemcsak a kiszáradó belvizes területek nagymértékű gyomosodása várható, hanem az is, hogy a parlagfű nagy területeken előbb jelenik majd meg, mint az elvetett haszonnövény. A parlagfű szempontból kritikus napraforgó ültetvények munkáinál is számításba kellene venni az idei időjárási szélsőségeket.

Parlagfüves területet május közepétől októberig egyesületünknél is be lehet jelenteni az ingyenesen hívható (80) 204 355-ös telefonszámon, vagy a www.parlagfű.com honlap bejelentőlapján. Bejelentőink teljes névtelenségét biztosítjuk az illetékes hivatalhoz történő információtovábbítás során.


A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni! — 2013. május 3.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság közleménye

Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

A parlagfű okozta allergia szezon még ugyan messze van, de a szántóföldeken már megjelentek a gyomnövény csíranövényei. Jelenleg szórványosan figyelhető meg a parlagfű kelése, a növények csíranövény vagy 2 valódi leveles fenológiai állapotban vannak, a szakemberek szerint azonban 1-2 héten belül tömeges kelés várható. Azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után nagymértékű gyomosodás várható.

A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére.

Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánljuk. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasoljuk, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

Forrás: www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/parlagfu_elleni_vedekezes.html


Már most kellene irtani a parlagfüvet — 2013. április 29.

origo — 2013-04-29-9:06

Levelet hajtott a parlagfű a napraforgótáblákban. Csökken a termés, 2,5 millióan allergiásak. A gyomnövény virágporának mintegy harmada származik a nem jól kezelt napraforgóföldekről.

A parlagfű már 2-6 leveles állapotban van a napraforgóföldeken, ezért sürgős lenne a gyomnövény vegyszeres irtása – közölte a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt elhangzott információkra hivatkozva. Azért fontos a napraforgótáblák parlagfűmentesítése, mert az erősen allergiakeltő gyomnövény virágporának mintegy harmada származik a nem megfelelően kezelt földekről.

A napraforgó nem jó gazdája a parlagfűnek, mert változatos módszerekkel és sok gyomirtó szerrel is parlagfűmentesen tartható. “Jó gyomelnyomó képességű kultúráról van szó” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleménye szerint. A gyommentesítés azért is megéri az gazdálkodóknak, mert a parlagfű 10-30 százalékkal csökkenti a termést amellett, hogy körülbelül 2,5 millió embernél okoz pollenallergiát.

A hatékonyabb mentesítés érdekében szigorítani kellene a gyomnövény elleni közérdekű védekezés végrehajtásán – javasolja a kormánynak a PME. Jelenleg ugyanis elnéző a szabályozás akkor, ha parlagfűvel borított napraforgótáblák kényszerkaszálásáról van szó. A fertőzés észlelésétől a gyom kiirtásáig tartó időt maximum két hétben kellene megszabni az egyesület szerint. A PME kormánybiztost nevezne ki a több minisztériumot érintő feladatok végrehajtására.

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve. Parlagfüves területet májustól októberig a PME-nek is be lehet jelenteni az ingyenesen hívható (80) 204 355-ös telefonszámon, vagy internetes űrlapon.

Forrás: www.origo.hu/idojaras/20130429-levelet-hajtott-a-parlagfu-gyomirto-vegyszerezes-napraforgo-allergia-viragpor.html


Sajtóközlemény a kerekasztal üléséről — 2013. április 28.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS

2013. április 24-én ülés tartott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által támogatott Allergia-Parlagfű Kerekasztal, ahol előadások hangzottak el a 2012. évi, parlagfű elleni hatósági intézkedésekről, a pollenmonitorozásról, valamint a távérzékelésnek a parlagfű-felderítésben játszott szerepéről (www.allergia-parlagfu.hu).

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján (www.magyarnovenyorvos.hu) fontos információk találhatók a mezőgazdasági területek parlagfű-mentesítéséről, valamint a gazdálkodók részére erről szervezett tanfolyamokról.

A napraforgóföldeken a parlagfű már 2-6 leveles állapotban van, ezért sürgőssé vált a vegyszeres irtása. A napraforgótáblákon a parlagfű-mentesítés azért fontos, mert az utóbbi években ezeken termelődött az összes parlagfűpollen mintegy harmada.

(Erről a Nébih honlapján olvasható egy figyelemre méltó cikk:
www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/parlagfu_mentesites/parlagfu_elleni_vedekezes).


Meghívó az Allergia-parlagfű kerekasztal ülésére — 2013. április 10.

ALLERGIA-PARLAGFŰ KEREKASZTAL – MEGHÍVÓ

2013. április 24-én délután 2 órakor, a Képviselői Irodaház 562. számú termében (Budapest, V. Széchenyi rakpart 19. V. emelet) az Allergia-parlagfű kerekasztal ülést tart.

Napirend:

1. Előadások
– Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes (Vidékfejlesztési Minisztérium): A Magyarország Parlagfű Elleni Akciótervéről szóló Kormányhatározatban foglalt feladatok, aktualitások
– Dr. Páldy Anna igazgatóhelyettes (Országos Környezetegészségügyi Intézet): A 2012. évi parlagfű pollenszezon általános értékelése összehasonlítva a 2010-2011. évi pollenterheléssel
– Surek György osztályvezető (Földmérési és Távérzékelési Intézet): A parlagfű felmérés távérzékeléses eredményei és lehetőségei

2. Tavaszi akciók, programtervek, ajánlás elfogadása az idei teendőkről

3. Egyebek

Az ülésen történő részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a parlagfu@chello.hu email címen. Az ülés tervezett időtartama két óra.

A kerekasztal ülésére tisztelettel hívom.

Budapest, 2013. április 10.

Bartos Mónika országgyűlési képviselő – Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, társelnökök


10 jó tanács pollenallergiásoknak – Így könnyebb lesz a pollenszezon — 2013. április 3.

HáziPatika.com | Szerző: Dr. Rónai Zoltán

Szakértőnk, dr. Rónai Zoltán tüdőgyógyász-allergológus segítségével most tíz jó tanácsot osztunk meg önnel, amelyek segítségével idén már nem kell szenvednie az allergiás időszak okozta tünetektől. Fogadja meg mind a tízet!

1. Tisztázza, mi a betegsége! A pontos diagnózis a részletes kórelőzményen és az allergológiai szakvizsgálaton alapszik, ezért forduljon mielőbb allergológus szakorvoshoz. Ezt megteheti a tünetek jelentkezése előtt is.

2. A tüneteit kiváltó allergén ismeretében már idén, de legkésőbb a következő évben időben, a szezon előtt 2-4 héttel kezdje el a megelőző kezelést.

3. Figyelje a pollenjelentéseket és az önt érintő pollen szezonjában a lehető legkevesebbet tartózkodjon a szabadban. Parlagfű-allergia esetén ne legyenek illúziói. Ha van rá lehetősége, a legnagyobb pollenterhelés idejére menjen a tengerpartra vagy a hegyekbe. (A Balaton partja a parlagfűvel leginkább fertőzött területek közé tartozik!)

4. Pollenszezonban lehetőleg ne biciklizzen, ha mégis, akkor viseljen pollenszűrős szájmaszkot és napszemüveget.

5. A pollen-allergiás hölgyeknek érdemes komolyan megfontolni a rövid, könnyen mosható hajviseletet. Szabadban tartózkodás után az esti hajmosással csökkenthetők az éjszakai allergiás tünetek.

6. A lakásban tartózkodás jó ötletnek tűnhet, azonban vágott virággal, zöldséggel, gyümölccsel, az udvarról bejövő kutyával-macskával nem várt mennyiségű pollennel kerülhet kapcsolatba.

7. A szellőztetés időpontját tervezze meg előre. Csak hajnalban szellőztessen, amikor a legkisebb a levegő pollenkoncentrációja.

8. Bizonyos pollen-allergének és egyes ételféleségek meglepő keresztreakciókat adhatnak. A parlagfű-allergia esetén allergiás tünetek alakulhatnak ki dinnye és banán, feketeüröm-allergia esetén a zeller, a nyírfapollen-allergiások körében az alma, a cseresznye, a mogyoró és az őszibarack fogyasztásakor. Ha érintett, akkor kerülje ezeket az ételeket.

9. A szakorvosok örülnek annak, ha a patikában vény nélkül kapható készítményekkel sikeresen tudja kezelni az allergiás nátháját. Azonban ha napokon át tartó orrdugulása van, akkor célszerű mielőbb orvoshoz fordulnia, mert ilyen esetben nagy az alsó légúti szövődmények kockázata, és mert orvosa célzottabb kezelést írhat fel önnek.

10. Éjszakai köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/allergia


A szlovák parlament tárgyalja a parlagfűkérdést — 2013. március 29.

Nem lesz kötelező a parlagfű irtása — parameter.sk

Nem lesz kötelező a telektulajdonosok számára a parlagfű irtása. A parlament elutasította a Híd javaslatát.

A parlagfű az egyik legerősebb természeti allergén. Nagy József arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi törvények szerint a parlagfüvet annak terjesztője, termesztője vagy pedig az állam köteles irtani. “Ez furcsa, olyan mintha állami pénzekből kellene eltakarítani az udvarra lehullott havat, hiszen azt sem a telek tulajdonosa okozza.

Amint azt kifejtette, a parlagfű-allergia főként Szlovákia déli régióit érinti, ahol az asztmás betegek 80%-a szenved júliustól októberig, azaz a parlagfű virágzása idején. A módosító javaslatok segíthetnének a parlagfű és további inváziós növények terjedésének szisztematikus megfékezésében, illetve nagyobb teret kapna a nyilvánosság tájékoztatása is. A javaslat értelmében a telektulajdonosok, vagy a telekbérlők kötelesek lennének saját költségre irtani a parlagfüvet.

A törvénymódosítással javulna az allergiások egészségügyi állapota és az állam is több millió eurót spórolhatna. Az inváziós növények évente hatalmas anyagi károkat okoznak a mezőgazdászoknak, a módosítás tehát őket is pozitívan érintené.

Forrás: http://kitekinto.hu


Állásfoglalás a parlagfű-problémáról — 2013. március 23.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS

Közzéteszi a zöldek gödöllői találkozójának parlagfű szekciója

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület fennállása óta küzd a parlagfű visszaszorításáért. A parlagfűvel kapcsolatos információk terjesztésével, parlagfűirtási akciók szervezésével, lakossági parlagfű-bejelentések fogadásával járul hozzá a parlagfű-mentesítés ügyéhez.

Javaslataink az Országgyűlésnek és a kormányzatnak:

1. Vissza kell állítani a személyi jövedelemadó egyszázalék parlagfűmentesítési célra történő felajánlásának lehetőségét. Ez biztosítaná a parlagfű elleni védekezés központi kiadásainak teljeskörű fedezetét.

2. A közérdekű védekezés végrehajtásának törvényi szigorítása. A jelenlegi szabályozás elnéző egyes haszonnövények, például a parlagfüves napraforgótáblák kényszerkaszálása esetében, holott a pollenterhelés meghatározó része innen származik.

3. Operatív kormányzati szerv létrehozása (kormánybiztos). Csak a kizárólagosan a parlagfű elleni védekezéssel foglalkozó központi szerv garantálhatja a több tárcát érintő feladat végrehajtását.

4. Egylépcsős felmérés-végrehajtási rendszer bevezetése. A mezőgazdasági parlagfű-fertőzés észlelésétől a végrehajtásig eltelt időt 2 hétben kellene maximálni.

Forrás: http://os.mti.hu/hirek/84438/a_parlagfumentes_magyarorszagert_egyesulet_kozlemenye


Parlagfű elleni védekezés koordinációja — 2013. március 13.

VM Közlemény

A parlagfű (Ambrosia Artemisiifolia) közel 100 éve található meg Magyarország területén. Az I. világháború idején emberi közvetítéssel Észak-Amerikából jutott el a többi földrészre. A francia kikötőbe az 1920-as évek elején az Amerikából vásárolt lovakkal és azok takarmányával érkezett. Hazánkba a parlagfű az Osztrák-Magyar Monarchia kikötői felől fertőzött gabonaszállítmányokkal került be.

Először Dél-Somogyban találtak rá 1922-ben, ahonnan a kereskedelmi útvonalak mentén terjedt délre, majd észak felé. Robbanásszerű térnyerése 1945 után, a második világháborút követően indult meg.

A parlagfű egynyári gyomnövény, mely magvainak csírázása 10-20 °C-os hőmérsékleten indul meg. A talajművelés során mélyebb rétegekbe került magok akár 30-40 évig is csírázó képesek maradnak, és ha egy újabb talajmozgatás a felszín közelébe hozza őket, akkor növekedésnek indul a növény.

A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik meg, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart. A virágpor tömegesen termelődik, a szél útján terjed, akár 100 km-es távolságra is képes eljutni. A termés érése október közepe táján kezdődik.

A parlagfű utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gyomirtott, és frissen bolygatott földeken fordul elő. A jól beállt gyepekbe azonban nem hatol be.

A parlagfű nagymértékű felszaporodásának közegészségügyi és gazdaság-károsító hatása számottevő. Hazánkban az összlakosság több mint 20 %-át érinti a parlagfű allergia.

A Kormány 2012. július 6-án elfogadta a parlagfű elleni védekezés akciótervet, mely a sürgős, napi feladatok kezelése mellett hosszú távú megoldást is nyújt az évek óta súlyosbodó problémára.

A Kormány a 2013. március 13-ai ülésén elfogadta a Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII. 6.) Korm. határozatban foglalt 2012.évi feladatok végrehajtásáról készült jelentést.

A parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos részletesebb információ a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal parlagfű mentesítéssel foglalkozó oldalán található.


Ismét a Csalafinta játszótér ügye — 2012. augusztus 2.

PME Közlemény

Idei vissza-vissza térő ügyünk a Budapest XI. kerületi Csalafinta játszótér parlagfüve. A parlagfűmagok valószínűleg a nemrég lezajlott újraparkosítás során kerültek a füves területekre és a virágágyásokba.

Július elején – a szülők bejelentései alapján – értesítettük a jegyzőt arról, hogy a játszótéren rengeteg a parlagfű, ezért a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület gyomtalanító akciót tervez, a sajtó jelenlétében.

A jegyző azonnal intézkedett, a játszótéren lekaszálták a parlagfüvet. Így július elején akciónk elmaradt.

Július végén újabb panaszok érkeztek. A játszótéren újra kinőtt a parlagfű!

Ismét akciót terveztünk, mert különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeket óvjuk a parlagfű pollenje okozta betegségektől. Az akció ismét elmaradt, mert a jegyző ismét azonnal intézkedett, a parlagfüvet július 31-én újra lekaszálták.

A Csalafinta játszótér ügye – mint cseppben a tenger – mutatja a parlagfűellenes küzdelem problémáit. Egyrészt kitartásra van szükség, mert a vegetációs időszakban a lekaszált töveken újra és újra sarjadhat a növény. Másrészt sajnálatos, hogy még egy játszótér esetén is újra és újra csak a civil akció terve és az esetleges médiahír fenyegetése szükséges ahhoz, hogy a feladattal megbízott hatóság intézkedjen. Magyarország Európa legfertőzöttebb országa, minden parlagfüves terület mellé nem lehet a sajtót hívni.

Az is tanulság, hogy a parkosítóknak gondolni kell arra, hogy az odahordott termőföld valószínűleg fertőzött. A parkosítás akkor tekinthető befejezettnek, ha az odakerült parlagfüvet kigyomlálták. Ezért lehetséges, hogy egy rövid munkának tűnő parkosítás több évre elhúzódó tevékenység lesz.


Gyorsítani kell a parlagfűirtást, mert rövidesen indul a tömeges virágzás — 2012. július 25.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. július 25., szerda 17:42

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az idén is működteti telefonos bejelentővonalát (+36-80-204355) és internetes bejelentőlapját (www.pme.hu).

A parlagfű elleni küzdelemben akkor lehet lényeges eredményt elérni, ha azokra a területekre koncentrálunk, ahol a parlagfű a legnagyobb számban fordul elő. Ha valahol egy pár négyzetméteren találunk parlagfüvet, és a tőszám nem több, mint száz, ott a gyomokat kézzel ki lehet húzgálni. Ez sokkal gyorsabb, mint a fertőzést számítógépen vagy telefonon keresztül bejelenteni. (Azonban legyünk óvatosak: ha a parlagfű már virágzik, ne nyúljunk hozzá, mert a virágpora bárkiben kiválthatja az allergiát!) Viszont néhány száz m2-nyi parlagfűvel már nem olyan könnyű megbírkózni, különösen akkor, ha nem megközelíthető helyen vagy magánterületen mutatkozik.

A parlagfű elleni föllépésnek nem használ, ha a lakosság olyan gyomos területeket jelent be, ahol nem parlagfű, hanem pl. feketeüröm, disznóparéj, libatop, vadkender található. Aki nem biztos a parlagfű fölismerésében, az a hatóságok fölösleges terhelésének elkerülésére az interneten vagy könyvekben található képek, leírások alapján ellenőrizze, milyen növénnyel találkozott.

A parlagfű a legnagyobb számban mezőgazdasági területeken (főként parlagföldeken, gabonatarlókon és fertőzött napraforgótáblákon) tenyészik. Innen származik a pollenterhelés legalább 90 %-a. A lakosok akkor tehetnek a legtöbbet a parlagfű ellen, ha nemcsak a belterületekre figyelnek, hanem kimennek a határba is, és följegyzik, lehetőleg le is fényképezik a parlagfüves földeket. Magyarországon szinte minden település határában lehet találni hektáros parlagfüves földeket, amelyeken sok hektáron, milliószámra tenyészik a legveszélyesebb allergén növény, amelynek pollenjét a szél a települések belsejébe is nagy mennyiségben szállítja. Sajnos, a földhivatalok személyi állományát az utóbbi években olyan mértékben csökkentették, hogy maguk képtelenek a parlagfüves területek földerítésére. Tehát most a lakosság közreműködése nélkül lehetetlen a parlagfüves mezőgazdasági területek visszaszorításában eredményt elérni.

Reméljük, hogy a földhasználók parlagfű-mentesítésre vonatkozó jogszabályokat az előző évekhez képest komolyabban veszik, és időben eleget tesznek a kötelezettségeiknek. Elvárható, hogy a gazdálkodók gondoljanak a másfél millió allergiás szenvedéseire. De a védekezés az ő érdekük is – és nemcsak a büntetés miatt, hanem azért is, mert a parlagfű a terméshozamukat is jelentősen csökkenti. A parlagfű elleni védekezést föl kell gyorsítani, mivel egyes helyeken már mutatkozik virágzó növény, és néhány héten belül az egész országban megkezdődik az intenzív virágzás, és minden esély megvan rá, hogy az előző évekhez hasonlóan augusztus derekán pollenriasztást kell majd kiadni.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


Itt a parlagfűszezon! — 2012. július 20.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. július 20., péntek 09:00

Július 19-én három televízió esti híradója is foglalkozott a parlagfű-problémával. A riportokban az egészségügyi vonatkozásokról Dr. Páldy Anna főorvos-asszony tájékoztatott, a gyomos területek elterjedtségéről elnökünk, Dr. Juhászné Halász Judit. Az MTVA kérdéseit Meszes Boglárka, az ATV-ét Vasa Katalin, a HírTV-ét Kunfalvi Nóra tette föl.

Egyesületünk a TV stábokat egy angyalföldi lakossági bejelentés helyszínére hívta, hogy a gyomtalanítás módszereit szemléltessük, és a parlagfű felismeréséhez fontos ismeretekről tájékoztassunk. Az Árpád híd Népfürdő utcai végében, az Erste Bank központi épületétől a dunai rakparti parkolókhoz vezető utat és a parkolót körbevevő – diszcserjével beültetett – sávot jártuk körbe. A terület sűrűn szennyezett parlagfűvel, könnyű volt sok képet mutatni, hogy a TV-nézők megismerjék a növény jellegzetességeit. Elnökünk kérte, hogy aki a lakókörnyezetében fertőzést észlel, a helyszín bejelentésével segítse a hatóságok munkáját. Belterületen növő parlagfű esetén bejelentést közvetlenül a jegyzőnél lehet tenni, de fordulhatnak hozzánk is (telefonon a +36-80-204355 ingyenes zöldszámon, vagy online a www.pme.hu honlapon).

Dr. Páldy Anna főorvos-asszony elmondta, hogy a szezonban az ÁNTSZ napi rendszerességgel ad tájékoztatást a pollen-szennyezettségről, segítve ezzel másfél millió szenvedő embertársunkat. A pollenkoncentráció alakulása függ az időjárástól, ha marad a mostani hőség, elviselhetőbb lesz a helyzet. A gyógyszerkiadások mind a betegeket, mind a TB gyógyszerkasszáját több tízmilliárdos kiadással fogják terhelni.

Mindkét nyilatkozó hangsúlyozta, hogy Európában nálunk a legsúlyosabb a parlagfű-probléma. Hosszú évek intenzív küzdelmétől várhatjuk csak a helyzet javulását.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


Sajtóbejárás és akcióterv a parlagfű ellen — 2012. július 7.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. július 7., szombat 19:39

A mai napon egy súlyosan fertőzött parlagfüves területet látogattunk meg az Echo TV híradójának munkatársaival, akik a kormányzati akcióterv megjelenésével kapcsolatosan is kérdezték a véleményünket. A budapesti, XI. kerületi Rahó utcában egy háromtelkes ingatlanon megkezdett és félbehagyott társasházi építkezésnél jártunk, ahol a parlagfű és egyéb gyomnövények borítják szinte az egész területet, egészen az útig lehúzódva. Itt 4-5 éve megállt az építkezés, a megbízást kiadó cégek felszámolás alatt vannak. A környékbeli lakosok által is kifogásolt, áldatlan állapot felszámolására az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény mellett a Fővárosi Közgyűlésnek a köztisztaságról hozott 48/1994-es rendelete is alkalmazható lenne, ha a hatóságok megtalálnák, kivel szemben lehet eljárni.

A kormány “Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről” szóló, 1230/2012. számú, frissen megjelent határozatára vonatkozóan a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) állásfoglalása a következő. Az Akciótervet erőtlennek tartjuk, mert a PME által javasolt rendelkezések nem kerültek bele:

– Nem lesz kinevezve kormánybiztos a parlagfű elleni föllépés központi irányítására, összehangolására.

– A közfoglalkoztatottakat nem vonják be a mezőgazdasági területek mentesítésébe (ha a közfoglalkoztatottak csak az állami és önkormányzati területeken dolgoznak, azzal még 10%-kal sem tudják csökkenteni a pollenkoncentrációt, mivel a parlagfűpollen több mint 90%-a mezőgazdasági területekről származik).

– A pollenkoncentráció “drasztikus” csökkentését csak 2014-2015-re irányozták elő, azonban számszerű célértéket nem határoztak meg, azaz a teljesítés nem lesz számonkérhető.

– Az Akcióterv szerint 2016-2020-ra vonatkozóan “a pollenkoncentrációt a teljes parlagfűszezon alatt alacsony szinten kell tartani”. A határidő reménytelenül és indokolatlanul messze van, és itt sincs számszerű célérték, nincs meghatározva független felelős, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a feladat időközben elsikkad (ahogyan az történt az előző évek parlagfűvel kapcsolatos határozatainál), és a teljesítést nem lehet ellenőrizni, számonkérni. Összességében az Akcióterv azt mutatja, hogy olyan intézkedés született, amelyben a civilekkel folytatott egyeztetés lényeges elemeit nem vették figyelembe, a legfontosabb problémákra (a felderítés alacsony szintjének kívánt mértékű növelésére, a gazdálkodók parlagfű-mentesítési ismereteinek alapos fejlesztésére, a büntetési tételek visszatartó erejének fokozására) nem adtak megoldást, a parlagfű-mentesítés végrehajtására nem jelöltek ki független felelőst, a hatékony és gyors megoldást és annak ellenőrizhetőségét nem célozták meg. További probléma, hogy az elmúlt években a parlagfűfertőzések ellenében eljáró hatóságok létszámát drasztikusan csökkentették. Ha ezek a hiányosságok megmaradnak, megjósolható, hogy 2020-ig sem lesz javulás.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Mellékletek: Határozat a kormány akciótervéről
A Fővárosi Közgyűlés rendelete


Gyors siker a Csalafinta játszótéren — 2012. július 6.

PME Közlemény

Az idei első gyors siker a Csalafinta játszótér ügye. A Budapest XI. kerületi jegyzőt július 5-én értesítettem arról, hogy gyomtalanító akciót tartunk másnap reggel a játszótéren, a sajtó jelenlétében. Azonnal intézkedett, a játszótéren már tegnap délután kigyomlálták a parlagfüvet. Így a mai akció elmarad.

Csalafinta játszótér, 2012. július 5.
A bejelentés egy kismamától érkezett a Bp. XI. Baranyai térnél lévő Csalafinta játszótér fertőzöttségéről. A parlagfűmagok valószínűleg a nemrég lezajlott újraparkosítás során kerültek a füves területekre és a virágágyásokba. Az értesítés után magunk is meglátogattuk a helyszínt (ld. fénykép), és úgy becsültük, hogy a parkban mintegy 2000 tő parlagfű lehet.

A gyomlálással egybekötött játszótéri akciót egyrészt azért terveztük, hogy rámutassunk, a lakossági öntevékenység is hozhat eredményt a parlagfű ellen, nem kell okvetlenül megvárni parkfenntartók megjelenését vagy a hatósági intézkedéseket. Másrészt különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeket megóvjuk a parlagfű pollenje okozta betegségektől.

Dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke


Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap — 2012. június 14.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Magyar Növényvédelmi Társaság sajtóközleménye

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága a Magyar Allergiaszövetséggel és a Magyar Növényvédelmi Társasággal közös szervezésben a Parlament Vadász termében tartotta meg társadalmi célú rendezvényét “Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap” címmel.

Az esemény célja volt, hogy Magyarországon a pollenallergiától növekvő számban szenvedők, mintegy másfél millió állampolgár érdekében a figyelmet a parlagfű elleni küzdelem fontosságára irányítsa. Továbbá javaslataival segítő útmutatást adjon a közvetve százmilliárdos egészségügyi és mezőgazdasági kárt okozó gyomnövény visszaszorításához.

A “Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap” résztvevőit dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke levélben köszöntötte.

A rendezvényt Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke nyitotta meg, a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozva.

Oláh Lajos országgyűlési képviselő, a Képviselők Parlagfű Csoportjának elnöke a hazai parlagfűhelyzetet vázolta fel. Előadásában a probléma összetettségét hangsúlyozta, és azonnali lépések megtételét sürgette a parlagfű elleni küzdelem eredményessége érdekében. Véleménye szerint, az allergiás betegek kilátásai 2012-ben sem kedvezőbbek, mint azt megelőzően, és szükséges lépések hiányában körülbelül másfél millió ember tekinthet aggódva az elkövetkezendő hetek-hónapok elé.

Ezzel szemben Oláh Lajos örömét fejezte ki, hogy ma már vannak olyan szervezetek és vállalatok, melyek társadalmi felelősségvállalásuk keretében tesznek azért, hogy a pollenérzékeny magyar állampolgárok mindennapjai élhetőbbek legyenek.

Végül az országgyűlési képviselő hazánk részéről kezdeményezést szorgalmazott, hogy az Európai Unió számos tagországát érintő probléma megoldásához közösségi szinten kerüljön létrehozásra egy központi Parlagfű Alap. Továbbá álláspontja szerint a 2013 és 2020 közötti EU költségvetési ciklus tervezésénél is egy ötéves, a parlagfű pollenkoncentrációjának drasztikus csökkentését célzó program támogatására lenne szükség.

A Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében Futó Zsolt szakreferens ismertette a parlagfű-mentesítés kormányzati programját és célkitűzéseit.

A “Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni?” kérdéssel Nékám Kristóf professzor, a Magyar Allergiaszövetség elnöke hívta fel az allergia mindenütt növekvő problémájára a figyelmet. Ennek okaiként – többek között – a “nyugati” világra jellemző proallergiás életstílust, a fejlődő országokban pedig az iparosodáshoz kapcsolódó kemizációt, környezetváltozást és társadalmi-pszichológiai hatásokat említette.

Előadásában az allergiás megbetegedésekből fakadó, világméretekben több ezer milliárd eurós költségeket hangsúlyozta, melyeknek az allergénterheléshez kapcsolódó ugrásszerű növekedése a “pollenszezon” alatt Magyarországra is jellemző.

Nékám Kristóf a parlagfüvet immár Európa “mérgező közkincsének” tekintette, és kétségtelen, hogy a gyomfaj tekintetében hazánk a kontinens legfertőzöttebb országa. Véleménye szerint ezen az állapoton úrrá lenni csak tudatformáló és egészség-érték teremtő összefogással van lehetőség.

“Van megoldás: program a parlagfű pollenkoncentrációjának elfogadható szintre csökkentésére öt év alatt” címmel, Reisinger Péter professzorral közös előadásában Kőmíves Tamás akadémikus, a Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke a parlagfű elleni védekezés gyenge pontjait értékelte és javaslatokat fogalmazott meg azok erősítésére. Előadásában kiemelten fontos teendőnek tartotta az erős központi irányítás kialakítását, a civil és hatósági közömbösség, inaktivitás leküzdését, az allergén gyomokkal borított területek felderítési hatékonyságának növelését, a védekezés különböző módszereinek összehangolását, valamint a civil és szakmai szervezetek együttműködésének erősítését.

A parlagfű elleni eredményes küzdelem példáinak bemutatását és számos előre mutató hozzászólást követően, zárásként a rendezvény résztvevői (parlamenti és szakigazgatási képviseletek, civil és szakértő szervezetek, személyek) az I. Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap alkalmából közös állásfoglalásban fogalmazták meg az allergén gyom elleni küzdelmet segíteni hivatott ajánlásaikat.

Jávor Benedek s.k.

Dr. Kőmíves Tamás s.k.

az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottsága elnöke

a Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke

Melléklet: Állásfoglalás a parlagfű-problémáról
Kapcsolódó honlapok: www.parlagfu.hu, hu-pps.org


Közlemény — 2012. június 14.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. június 14., csütörtök 07:15

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően a földhivatalok megkezdték az idei határszemléket. Ezek a határszemlék július 1-ét követően a parlagfű-mentesítési programmal közösen kerülnek lefolytatásra.

A Ceglédi Körzeti Földhivatal például néhány nappal ezelőtt felhívást bocsátott ki, amelyben Cegléd, Ceglédbercel és Újszilvás települések földhasználóit, földtulajdonosait, a termőföldek haszonélvezőit szólította föl a termőföld hasznosítására vonatkozó kötelezettségeik betartására. A Hasznosítási kötelezettség betartását, azaz a termőföldterületek gyommentes állapotban való tartását a földhivatalok alkalmazottai a vegetációs időszakban folyamatosan ellenőrzik. A felhívásról az érintett önkormányzatok mellett többek között az illetékes kormányhivatalok, valamint Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME),mint civil szervezet is értesítést kapott.

Az Egyesületet aggodalommal tölti el, hogy a földhivataloknál dolgozó szakemberek létszáma az utóbbi években drámaian csökkent, és emiatt nem lesznek elegen a termőföld védelméről szóló törvény betartásának ellenőrzésére. A földhivatalok munkaerő-kapacitása még sohasem volt annyira alacsony, mint az idén, és félő, hogy a létszámhiány a nyár végén, az ősz elején bekövetkező parlagfű szezonban még a korábbiaknál is súlyosabb problémákat fog okozni a sok százezer allergiás beteg számára.

Az Egyesület az idén is működteti a zöld vonalait, amelyeken keresztül a lakossági bejelentéseket fogadja a parlagfüves területekről. A bejelentéseket a PME honlapján (www.pme.hu) is be lehet adni. A PME telefonon tanácsokkal tud szolgálni, eligazítást tud adni a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kérdésekben. Az Egyesület együttműködik a földhivatalokkal a parlagfű terjedésének megelőzésében, és közvetíti feléjük a lakossági bejelentéseket.

Az előző évhez hasonlóan a PME az idén is parlagfű-térképezési versenyt hirdet meg a legnagyobb parlagfüves területeket bejelentők között.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


“Méteres parlagfű a sínek mellett”– 2012. június 12.

PME Közlemény a TV2 riportjáról

A TV2 Tények “Méteres parlagfű a sínek mellett” címmel mutatta be idei első riportját június 12-én a parlagfű-helyzetről. A video a http://tv2.hu/tenyek/video/meteres-parlagfu-a-sinek-mellett-tenyek-riport link alatt tekinthető meg.

Nem kaszálják a vasúti töltések melletti parlagfűvel benőtt területeket, ezért egyre több van belőlük, erre panaszkodnak a Balaton menti települések lakói. Ráadásul most a meleg, esős idő kedvez a növekedésüknek. A helyiek azt mondják, ők lenyírnák, de nem mehetnek az úgynevezett üzemi területre. A MÁV azt ígéri, június végéig, a szezon kezdetéig rendbe teszik a töltéseket.

A riportban engem is megkérdeztek, és volt alkalmam megmutatni egy sínek mellettihez hasonló, budapesti helyszínt is.

Dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke


Zöld előadások Csongrádon — 2012. június 5.

PME Közlemény

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Környezet- és Természetvédők Csongrádi Egyesülete meghívására, egyesületünk Csongrádon, a Városi Galéria Dísztermében előadásokat tartott általános iskolás diákoknak. A 4-5. osztályosok közül 160 diák vett részt a rendhagyó “órákon”, tanáraik kíséretében.

A témák között szerepeltek a parlagfű okozta egészségügyi problémák, az allergén növények felismerésének kérdésköre, valamint a biodiverzitás monitorozásának szerepe a közoktatásban.

Az “órák” után jött a “számonkérés”: a diákok “parlagfű” totószelvényt töltöttek ki. A lehetséges 13+1 pontból a 10,1-es átlagot teljesítettek, de akadt telitalálatos szelvény is.

A rendezvényen részt vett Dr. Kőrösi Tibor, a város polgármestere, Gyovai Gáspár alpolgármestere, valamint Pálné Bárdos Rita az önkormányzat környezetvédelmi referense.

A Csongrád Városi TV a hétvégén fogja közvetiteni a rendhagyó órát. A www.delmagyar.hu június 5-i számában hívta fel a figyelmet a rendezvényre.

Grisztel Ferencné (PME)

A parlagfű Magyarországon vetített képei


Rendhagyó osztályfőnöki óra — 2012. június 2.

PME Közlemény

A Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan, a Budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület rendhagyó osztályfőnöki órát tartott a parlagfűről és az ellene folyó védekezésről, három osztályban is. Előadásaink előtt Kovács Kristóf Áron igazgató ismertette az iskola 2011-12 évi környezetvédelemi programjait, a diákok versenyeken elért eredményeit, az iskola megnyert pályázatait. Lelkesítő az igazgató úr, a tanárok és diákok környezetvédelem iránti elkötelezettsége. Sajnálatos, hogy a fiatalok körében is súlyos az allergia-helyzet, minden negyedik diák szenved tőle ebben az iskolában is.

Az összejövetelen megjelent Ercsényi Tiborné Budakalász alpolgármester asszonya,Víg Andrea a Pilisi Parkerdő képviselője, és Fetter Beatrix a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense, a körzeti Növényvédelmi Hivatal képviselője. A programról tudósított a körzeti VKC Televízió.

Dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke


Megjelent a parlagfű! – Ülésezett az Allergia-parlagfű kerekasztal — 2012. május 19.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. május 19., szombat 14:55

Budapest, 2012. május 19., szombat (OS) – Még csak május közepe van, de szélvédett, napos helyeken már 20 cm magas példányokat is lehet találni. Az Allergia-parlagfű kerekasztal május 17-i ülésére néhány tövet hoztak is a résztvevők, az Országgyűlés képviselői irodaháza melletti parkból.

A kerekasztal ülésének fő témája a kormány közigazgatási egyeztetés alatt álló Parlagfű Akcióterve volt. A kerekasztal tagjai (szakértők, szakintézmények és civil szervezetek képviselői) üdvözölték, hogy a parlagfű probléma megoldására végre átfogó kormányzati intézkedési terv készül, amely rövid és középtávon, 2020-ig meghatározza a teendőket.

A kerekasztal társelnökei, Bartos Mónika (Fidesz) és Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselők azt is komoly eredményként értékelték, hogy a Vidékfejlesztési minisztérium beépítette a stratégiába a kerekasztal szakmai anyagait, melyek szerteágazó tudományterületek eredményeit és a civilek javaslatait szintetizálták. A tervek szerint az akcióterv végrehajtásáért tárcaközi bizottság lesz felelős, mely a fertőzött területek felderítését, a nagyrészt közmunka keretében végzendő gyommentesítést, a hatóságok munkáját és a bírságolást, továbbá a fertőzés megelőzése érdekében végzett felvilágosító munkát is koordinálja majd.

A kerekasztal szakértői szerint ugyanakkor aggályos, hogy az akciótervben nem kapott kellő hangsúlyt az egészségügyi szempont: a jelenleg célként szereplő pollen-határérték az allergiások tüneteit nem fogja mérsékelni. Kérdés az is, hogy az idei csekély pénzügyi forrás (a költségvetés 90 millió forintja) elegendő lesz-e a feladatok ellátására, különösen, hogy a hatósági munkát végzők száma is csökkent tavaly óta. A tanácskozás résztvevői az ülésen ígéretet kaptak, hogy a véglegesítés előtt még van lehetőségük észrevételeket fűzni az anyaghoz.

Európában Magyarországon a legsúlyosabb a parlagfű-helyzet. Egyesületünk reméli, hogy a mintegy másfél milliónyi beteg érdekében végre történik valós előrelépés. Mindenesetre a tegnap talált példányokat a legszakszerűbb módon, gyökerestül húztuk ki a Parlament környékén.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Összefoglaló a Kerekasztal üléséről


A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése — 2012. április 24.

PME Közlemény

Az bizottság 2012. április 24-i ülése teljes egészében a parlagfű kérdéskörrel foglalkozott. Tájékoztatókat hallgatott meg a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos 2011. évi feladatok végrehajtásáról, a 2012. évi parlagfűszezonra való felkészülésről, a végrehajtással összefüggő kérdésekről, valamint a parlagfű elleni küzdelem egészségügyi vonatkozásairól.

A Fenntartható fejlődés bizottsága ülésének jegyzőkönyve


Készülődés az idei parlagfű szezonra — 2012. április 20.

PME Sajtóközlemény — MTI-OS — 2012. április 20., péntek 15:25

Elindultak a sajtóbejárások

Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az idén is elindítja parlagfű-lelőhely feltérképezési munkáját. Bár még nincs sehol parlagfű, de bejelentővonalunkat már április végén üzembe helyezzük. Idén is nagy szükség lesz arra, hogy az emberek figyeljenek a környezetükre, és jelentsék be, ha a parlagfűvel, mint a legveszélyesebb allergén növénnyel fertőzött területeket találnak. A 06-80-204-355 zöldszámon várjuk az információkat. Minden előző évi bejelentett területet ellenőrizni fogunk, megnézzük, hogy a településtisztasági feltételeknek megfelelnek-e most. Felhívjuk az önkormányzatok figyelmét a parlagfű megjelenése elleni fellépésre, és szorgalmazzuk, hogy ezt építsék be programjaikba. A média segítségével sajtóbejárásokat tartunk, hogy az önkormányzatok és hivatalok figyelmét felhívjuk a probléma fontosságára. Időnként közzéteszzük a legelhanyagoltabb, gyomokkal és hulladékokkal fertőzött területek listáját.

Helyszíni bejárásokat tartottunk mostanig a Budapest VI. kerület Szabolcs utcai 28064 befektetési cégingatlanon, a XIII. kerület Dózsa György úti 28 2224 /36 hrsz MÁV vasúti ingatlanon, és a XIII. kerület Huba utca és Kassák Lajos utca sarkán található befektetési cégingatlanon.Két héttel ezelőtt az ATV, a mai napon a Parlament TV kísérte figyelemmel állapotrögzítő munkánkat. Adásban a jövő hét csütörtökjén este lesz, illetve a www.parlamenttv.hu webcímen is nézhető.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


Megkezdődött a pollenszezon – több százezer magyar szenved tőle — 2012. április 9.

PME Közlemény az ATV riportjáról (Híradó, 18:51)

Egyre többen kezdenek köhögni, tüsszögni – indul a pollenszezon. Egy hete fokozatosan erősödik a pollenterhelés az országban. A nyírfafélék pollenszórása még mindig nagyon magas, és már megindult a tölgy- és bükkfák virágzása is, ami szintén nem kedvez az arra érzékenyeknek. A magyar lakosság nagyjából 10 százaléka allergiás, a pollenallergiától pedig mintegy 200 ezren szenvednek.

Egyre többen mennek háziorvoshoz, vagy pollenklinikára. Az ATV úgy tudja, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján háromszor annyian jelentkeztek az elmúlt egy hétben, mint egy hónapja. Sokan panaszkodnak, fulladásra, orrdugulásra. Most egyszerre virágzik több olyan faféle, amely allergiát okoz: így a fűz, a kőris, a juhar, és a tiszafafélék virágpora száll a levegőben. Most Budapesten, Egerben, és Debrecenben nagyon magas a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége a levegőben. A későn jött téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a szakemberek szerint a pár nappal ezelőtti meleg idő alapján erős pollenszezonra lehet készülni.

Magyarországon kétmillió embert érint a parlagfű-allergia, és ez a gaz hétszázezer hektáron virágzik. Szakemberek szerint ráadásul most sincs olyan jogszabály, amely erőteljesebben változtathatna az allergiások életét évről évre megkeserítő parlagfű-helyzeten.

A riportban engem is megkérdeztek, a hirtelen jött meleg következményeiről.

Dr. Juhászné Halász Judit, a PME elnöke


Elérhetővé vált a Parlagfű Információs Térkép az MgSzH honlapján — 2012. január 14.

PME Közlemény

FÖMI térkép

Nagyon jelentős, a transzparenciát segítő mérföldkő a földhivatalok által bemért parlagfűfoltok térképen [airterkep.nebih.gov.hu/gis_portal/pir/pir.htm] történő közzététele.

Reméljük, hogy az oldal a 2012-es parlagfűszezonban naprakészen rendelkezésre fog állni. Optimális esetben egy júniusi, virágzás előtti parcellaszintű térképezéssel párosítva, a gazdálkodók a térkép segítségével előre tájékozódhatnának a földjeik állapotáról, így a növényvédelmi bírságtól mentesülve megelőzhetnék a parlagfű bimbóképzését és az allergiások is jól járnának. Mindehhez persze hatékony koordinációs és kommunikációs munkára is szükség lenne.

Aki 2011-ben parlagfűvel fertőzött területtel találkozott lakóhelye környékén, és azt jelentette az illetékes hatóságnál, vagy egyesületünknek, már most is ellenőrizheti, hogy az adott terület – a törvénynek megfelelően – fel lett-e mérve.


Szigorodtak a permetezés szabályai — 2012. január 9.

PME Közlemény az MTV1 Híradó riportjáról [Forrás: Kossuth Rádió Krónika január 9. 06:34]

Az indoklás szerint a növényvédő szerek kijuttatása pontatlan, az elsodródó anyag rákot okozhat, a gazdák szerint védtelen lesz a föld.

Egy uniós irányelv szerint idéntől szigorodnak a légi permetezés szabályai, így a speciális gépek várhatóan kevesebbszer szállhatnak majd fel. A növényvédő szerek légi kijuttatása ugyanis nem pontos, a nagy mennyiségű elsodródó anyag pedig károsíthatja az emberek hormonrendszerét, akár rákot is okozhat – magyarázta a Kossuth Rádiónak Simon Gergely, a Greenpeace régiós vegyianyag-szakértője, aki szerint csak akkor kellene kiadni engedélyt légi permetezésre, ha arra valóban égetően szükség van.

A gabonatermesztők szövetsége szerint a bejelentési kötelezettség nehezíti munkájukat, pedig repülővel sokkal hatékonyabban tudnak védekezni a kártevők ellen, mint a földről. Petőházi Tamás titkár ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mennyivel csökkenhet a légi permetezések aránya az idei szezontól.

A kérdésre a vidékfejlesztési tárca élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának növényvédelemért felelős vezetője sem tudott válaszolni. Szalkai Gábor hangsúlyozta: senki nem tudja előre megmondani, hány olyan eset lesz, ahol légi beavatkozásra lesz szükség, mert ez több körülménytől is függ, például az időjárástól, így lehetetlen előre megbecsülni.

Az előzetes bejelentéseket egyébként a megyei kormányhivatalok növényvédelmi hatóságai bírálják el, és csak különleges esetekben engedik a légi permetezést. A módosított rendelet védőtávolságokat is meghatároz, például lakóövezetektől és természetvédelmi területektől – mondta még el Szalkai Gábor a Kossuth Rádióban.

Legutóbbi bejegyzések

  1. Frissült a honlap Frissült a honlap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva