Online bejelentés

 

Online közérdekű bejelentést az alábbi oldalon lehet tenni (csak a parlagfűszezon idején működik!).

Kérjük, amennyiben a bejelentése kapcsán intézkedés történt, és végrehajtották a parlagfű mentesitést, küldjön tájékoztatást egyesületünknek az info@pme.hu s az allergia és parlagfű levelezőlista (parlag@zpok.hu ) emailekre.

Kérések és szabályok az online parlagfűbejelentő lap kitöltéséhez:

1. Kérjük, hogy csak valóban parlagfüves területeket jelezzünk! Ehhez fontos, hogy ismerjük fel a parlagfüvet! A google képkeresőjébe a parlagfű vagy (angol) ragweed szavakat beadva számtalan kiváló fotót láthatunk a növény minden stádiumáról.
Olyan gondozatlan, rendetlen területeket, amelyeken nincs parlagfű, ne itt jelentsük be, mivel ezek elsősorban esztétikai és nem egészségügyi problémát jelentenek és feleslegesen vonják el a hatóságok kapacitását!

2. Amennyiben van hozzáférésünk a google earth szolgáltatáshoz, itt könnyen kikereshetjük a terület koordinátáit, ami jelentősen meggyorsíthatja a bejelentés feldolgozását. Ennek menete:

-nyissuk meg a google earth programot
-írjuk be a „Fly to” mezőbe a keresett települést, majd kattinsunk a nagyítóra
-amikor a program „rárepült” a településre, keressük meg a fertőzött parcellát
-ha a kurzor kézzel rámegyünk a parcellára, középen alul láthatjuk a koordinátákat a következő formátumban: xxfok xxperc xx,xxmásodperc N (ez a földrajzi szélesség)
xxfok xxperc xx,xxmásodperc E (ez a földrajzi hosszúság) A tized és századmásodperc elhagyhatók.

Ha a fentiekre nincsen lehetőségünk, akkor vagy küldjünk térképmásolatot a parlagfu@chello.hu címre, vagy minél pontosabban töltsük ki a terület pontos leírása mezőt:

Rossz példák:

-“valahol Szilasliget és Kerepes között”

-“ahol a 70-es években a TSz volt”

-“a traktoros Karcsiék kertjében”

Jó példák:

-“Budapest, XXV. ker. belterületén, a Galamb u. és Héja u. sarkán, a kereszteződéstől ÉNy-ra fekvő 20 x 50 m-es építési területen foltokban.”

-“Szilfalva külterületén, Szilfalva és Bükkösdpereszlény között, az 19-es főúttól közvetlenül D-re, a községtábla és a barmóti elágazás közötti napraforgótábla É-részén kb. 10 hektáron tömeges”

3. Ha tudjuk, akkor adjuk meg, hogy belterületről, vagy külterületről van szó, mert a bejelentést eszerint az adott település jegyzőjének, vagy az illetékes Megyei Kormányhivatalok földhivatali szervezeteinek
továbbítjuk.

4. Az elérhetőség megadását esetleges kérdések, visszajelzések, valamint spamek kiszűrése céljából kérjük (ez lehet egy anonim e-mail cím is). Az adatokat a PME diszkréten kezeli és nem küldi tovább a hatóság irányába (kivéve, ha ezt a bejelentő külön engedélyezi).

5. Gondoljunk rá, hogy kis mennyiségű parlagfüvet (kb. 100 példányig, bekerítetlen közterületen) egyszerűbb és gyorsabb azonnal kihúzni, mint ehhez hatósági segítséget kérni. Köszönjük figyelmét.

6, Szerencsés, aki fényképet csatol kül- és belterületen a bejelentéséhez. Kérjük, csak olyan fotókat küldjön be, melyeken a parlagfű és környéke jól felismerhető, mert ezek feltételei a további eljárás megindításának! Külterület esetén az is nagy segítség, ha a fertőzött folt körülbelüli középpontjának a Google Earth alapján GPS koordinátáit meghatározza, és elküldi. A kitöltéshez segitséget nyújtunk, ha az info@pme.hu címre elküldi a kérdését.

Legutóbbi bejegyzések

  1. Frissült a honlap Frissült a honlap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva